facebook_pixel

13 kommentarer

 1. Profilbild
  Jonatan Hermasson

  Formuleringen visar på att artikelförfattarna har en väldigt snäv bild av datorspelande. En i raden av dumma uttalande om datorspel. Problemet som de beskriver är dock verkligt, men att svepande uttrycka sig så skapar bara ilska, som omöjliggör en relevant diskussion om unga som mår dåligt och isolerar sig.

 2. Profilbild
  Stefan Sjögren

  Kan väl inledningsvis säga att det här kan bli hur tokigt som helst eller bra. Jag hoppas innerst inne att alla parter är beredda att lyssna på varandra. Man får väl även ha klart för sig att hon målar upp en generalisering och det är hennes bild av det hela, jag undrar om det finns några bra hårda fakta på det som hon presenterar. Sen tyvärr missar hon också alla dom som är storkonsumenter av film/tv och böcker. För jag ser samma mönster allt handlar om en tillflykt för att koppla och ha roligt, vissa blir fullständigt besatta andra håller det på en låg nivå, vad som är lagom, det har jag ingen aning om, men när hälsan börjar ta stryk av det, det ser jag som en god måttstock. Att döma av Gudruns språkbruk i artikeln, så visar hon sin brist i ämnet vad det beträffar gaming. Hon missar ju totalt att många barn faktiskt lär sig språk och problemlösning i spelen, etc. En stor groda hon också gör, är att skriva datorspelande, visserligen är telefoner, konsoler och våra kära PCs, alla datorer. Fortsättning följer tydligen…………

 3. Profilbild
  Stefan Sjögren

  Tilläggas bör, i skolan uppmuntras ju våra barn att avända surfplattor och dator, för sitta med spel, visserligen pedagogiska sådana, men det är spel, det får man inte glömma.

 4. Profilbild
  Simon Brännström

  Hennes formulering är askass också. Vi fattar ju alla vad hon menar, men med tanke på sättet hon formulerade sig, så ställer man såklart frågan om hon ens känner någon gamer, eller bara kollat random fjortisar när de fuckar upp sin spelkonsol för de blev ägda i CoD, statistiskt och verbalt.

 5. Profilbild
  Viktor Nilsson

  Ren skitsnabbt om jag får vara ärlig och det hoppas jag att jag får vara.

 6. Thomas
  Thomas

  Skitsnabb får du absolut vara. Du får mena skitsnack också. Vi är tillåtande här på PC Gamer. 😉

 7. Thomas
  Thomas

  Många har tyckt att de som reagerat på artikelns formuleringar överreagerar. Jag säger inte att det är fel, men jag har lika svårt att förstå dem som inte ser hur man kan uppfatta den negativa, svepande formuleringen om spel. Ja, det finns absolut problem, men det var alltjämt ett snävt, generaliserande och klumpigt sätt att uttrycka sig imho.

 8. Profilbild
  Simon

  Att spela spel är kanske inte det mest sociala man kan göra om man spelar själv, men samtidigt är det ju antagligen bättre med den gemenskap som man får över nätet i olika spel, eller om man spelar spel i LAN med vänner/bekanta, än inget sällskap alls. Problemet är väl om spelen leder till beroende som gör att man väljer bort annat viktigt, som vänskap, studier eller Rapport.

  Vänta nu, jämställde jag just vänskap och studier med nyheterna på TV?!

  Nu blir SVT arga! 😉

  Höhö, skämt åsido, man behöver spela lagom mycket. Men vad som är lagom beror nog mycket på hur man är som person och hur allt runt omkring ser ut. 🙂 Om man är en rätt ensam typ borde man kanske spela mindre och försöka ta sig ut och träffa personer mer, om man däremot är en sådan person som har lyxen att vara populär och en sådan som andra söker upp så kan man ju sitta hemma och rulla tummarna och pilla i naveln medan man spelar spel, och vänta på att någon kompis ringer. Vissa har det ju verkligen så väl förspänt socialt sett att de knappt behöver anstränga sig.

  Fast de kanske visst behöver anstränga sig för att behålla de vänner som de redan har, men det borde ju vara betydligt enklare än att skaffa nya åtminstone. Att inte dissa sina vänner för ett nytt spel som man längtar efter att spela är ju en bra början. Vännerna blir surare än spelet av en diss.

  Det slår mig förresten hur en del spel jag spelat på senare tid aktivt belönat mig för att jag spelat flera dagar i rad. Det kan vara att man behöver logga in på ett spel eller spela ett spel flera dagar i rad i jakten på en achievement, eller att man behöver logga in varje dag för att få högre och högre utbetalningar i spelets egen valuta, som används för att köpa saker som gör att man har större chans att lyckas i spelet. Sådana mekanismer (eller att samla erfarenhet eller låsa upp bättre vapen, “perks” och annat) förtjänar faktiskt kanske lite kritik. Jag säger inte att man blir beroende på grund av dessa grejer. Men de kan nog göra det enklare att bli beroende. Lite som att mat med mycket socker eller fett är enklare att bli beroende av, även om grundproblemet med att man äter för mycket kan bero på andra faktorer. Kanske inte en perfekt jämförelse dock. Att bli beroende av spel är ju något negativt, men spel i sig eller att spela behöver inte vara det. Lite oförtjänt att datorspel får vara med och beskrivs på ett ganska mörkt sätt. Visst finns det problem med datorspel men som PC Gamers skribent skriver så blir det nog inte bättre av att man spär på stereotypa bilder. Det gör det ju svårare för de som spelar att försvara sig mot andras fördomar om att de sitter inne i en mörk källare och spelar datorspel tio timmar om dagen eller halva natten. Visst, sådana spelare finns kanske också, men det blir ju en lite väl snäv bild av datorspelare och datorspelande. Och för vissa kan spelandet kanske vara en tillflykt och/eller ett beroende, men för många är det ett tidsfördriv eller ett roligt intresse. Lite problematiskt med spel är det väl dock. Till skillnad från en film eller en bok vet man inte när man blir färdig, och jag kan ibland känna att jag behöver klara en bana eller boss innan jag stänger av, eller att jag ska spela en match till (eller en runda till, i Civilization, OneMoreTurn är till och med en av deras slogans). Så det kan finnas vissa egenskaper kring spel som gör det svårare att slita sig. Men å andra sidan blir man nog mer beroende av skräpmat, alkohol eller porr? Och som sagt, det finns massor av spelare som spelar lagom mycket och inte blir beroende av spelandet eller ser det som en tillflykt.

 9. Profilbild
  Simon

  Tilläggas bör väl att det inte nödvändigtvis är (endast) hennes formulering, hon och två andra har skrivit (eller skrivit under) debattartikeln.

  Inte så viktigt kanske.

 10. Profilbild
  Simon

  Skitdåligt tycker jag. Mobilens funktion att fylla i påbörjade ord alltså.

  Det blir ju helfestligt. Nej, “helfel” skulle det vara.

 11. Pingback: Debattartikel ger GTA skulden för sexuella övergrepp | Svenska PC Gamer

Svara

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.