facebook_pixel
Hitman-serien fyller 20 år, har nått över 70 miljoner spelare

Hitman-serien fyller 20 år, har nått över 70 miljoner spelare

2000 var ett massivt år för pc-spelen (vi uppmärksammade både Counter-Strike 1.0 och No One Lives Forever i tisdags). Ett spel som inte gjorde särskilt mycket avtryck då men framstår som desto mer betydelsefullt nu är dock Hitman: Codename 47, danska Io Interactives ursprungliga mördarsimulator.

Hitman: Codename 47 släpptes den 21 november 2000 i Nordamerika, och den 1 december 2000 i Europa. Mottagandet var inte lysande (jag vill minnas att spelet fick exakt 69 procent i vår recension) men svansen visade sig bli riktigt långt, då Io Interactive kontinuerligt förbättrade serien (med några klavertramp längs vägen).

För att fira den stundande bemärkelsedagen har Io Interactive publicerat ett nytt blogginlägg, där man uppmärksammar oss om att Hitman-serien hittills fått sju huvudsakliga spel (det åttonde, ironiskt nog döpt till Hitman 3, följer tidigt nästa år). 47:an har även rest till 6 kontinenter för att utföra över 100 uppdrag, och totalt har Hitman-serien nu nått över 70 miljoner spelare(!) över dess levnadstid. Serien har även expanderat till andra medieformer i form av två filmadaptioner (jo, två!), två romaner, en serietidning och två mobilspel.

Under den kommande månaden kommer Io Interactive fortsätta reflektera över vad Hitman-serien åstadkommit hittills, och det som komma skall i Hitman 3. Åtminstone jag skulle inte bli förvånad om serien skulle leva 20 år till.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar