facebook_pixel
Rapport: Ubisoft har motarbetat kvinnliga Assassin’s Creed-protagonister i åratal

Rapport: Ubisoft har motarbetat kvinnliga Assassin’s Creed-protagonister i åratal

Den senaste månaden har otaliga högt uppsatta personer lämnat franska spelgiganten Ubisoft, däribland Maxime Beland och Ashraf Ismail, som ett resultat av de pågående interna utredningarna om olämpligt beteende på arbetsplatsen, allt som oftast av sexistisk natur, riktat mot kvinnor.

Nu har speljournalisten Jason Schreier skrivit en ny rapport för Bloomberg, som fortsätter måla en dyster bild av situationen. Det mest intressanta avslöjandet är att Ubisoft sägs ha motarbetat kvinnliga Assassins’s Creed-protagonister i åratal, trots att utvecklingsteamen själva ville att de skulle få mycket större plats.

Mönstret etablerades redan i 2015 års Assassin’s Creed Syndicate, vars tvillingsyskon Jacob och Evie Frye ursprungligen planerades dela rampljuset rakt av, en balans som efter den kreativa chefen Serge Hascoëts påtryckningar (ännu en av de högt uppsatta män som lämnat Ubisoft den senaste tiden) började luta i Jacobs favör, som till slut förärades omkring 60 procent av speltiden, medan Evie fick nöja sig med 40.

Och värre skulle det bli; Assassin’s Creed Origins-huvudrollen Bayek skulle ursprungligen ha dött en kort bit in i äventyret, för att därefter ersättas av hans fru Aya som spelets huvudroll. I det färdigställda spelet förärades Aya enbart några korta stridssegment, medan resten av spelet tillägnades Bayek.

Allt detta bleknar ändå jämfört med hur det gick för fjolårets Assassins’s Creed Odyssey. De ursprungliga planerna var att Kassandra skulle bli den enda spelbara huvudrollen, men Hascoët och kompani tvingade utvecklingsteamet att även inkludera Alexios som alternativ. Fredrik Eriksson fastslog att Kassandra var en mycket bättre huvudperson än hennes manliga motsvarighet i vår recension, och nu vet vi alltså varför.

I Assassins’s Creed Valhalla, som släpps i november, kommer man kunna välja mellan en kvinnlig och manlig Eivor, och byta mellan de båda precis när man vill. Ett steg framåt, för all del, men vi måste uppenbarligen vänta ett tag till innan en kvinna tillåts bli den enda spelbara huvudrollen i ett Assassin’s Creed.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar