facebook_pixel
Spacebase Startopia – På gång

Spacebase Startopia – På gång

I rymden kan ingen höra dig gå dit några gamla Bullfrog-utvecklare gått tidigare.

Det går nästan inte att överdriva mina nostalgiska känslor för det första Startopia. Rymdbassimulatorn skapades av avhoppade Bullfrog-utvecklare, struntade i alla konventioner, kombinerade management-simulering och taktiska strider med terraforming och blev en unik klassiker.

Denna andliga uppföljare från en helt annan studio har med andra ord stora skor att fylla. Det blir i vilket fall som helst tydligt under vår hands off -presentation att det är sitt arv extremt troget. I stort sett samtliga element vi minns från originalet finns här: den munkformade, 2001- efterapande rymdstationen som man låser upp en sektion i taget. De tre olika våningarna som inkluderar ett område med vilda djur och växter du kan konfigurera på detaljnivå. Diverse raser av utomjordingar, samtliga med sina säregna preferenser och yrkesroller.

Läs också: Spacebase Startopia har fått spikat lanseringsdatum

I korthet

Releasedatum

23 oktober

Utvecklare

Realmforge Studios

Utgivare

Kalypso Media

Webb

kalypsomedia.com

Med den slaviska liknelsen följer dock till synes gammalmodig design. Man verkar ha fokuserat mer på simulatormekanik än berättande, vilket gör Spacebase stelt och svårt att riktigt ta till sig. Det ser också aningen meckigt ut när det kommer till spelets strider och alla detaljer man måste hantera.

Vad värre är – försöken att vara rolig faller platt av det vi får se. Originalet defi nierades av sin Liftarens guide till galaxen-liknande humor, och även om här finns några ömsinta ögonblick (jag log brett när jag upptäckte att man kan bygga caféer för katt-aliens) verkar man få kämpa hårt för att fånga samma charm som sin föregångare.

Läs också: Crusader Kings III – På gång

Robin Valentine

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar