facebook_pixel
Månadens hårdvara – RAM-minnen, ljudkort, M2-lagring m.m.

Månadens hårdvara – RAM-minnen, ljudkort, M2-lagring m.m.

“En perfekt ingångspropp för gamers”

Processor
AMD Ryzen 3 3300X
Ca 1 495:- Amd.com

Fyrkärning högfrekvensgaming med PCIe Gen4.

När AMD lanserade sin tredje generations Ryzen-processorer började företaget med enheter i den övre pris- och prestanda-skalan, men nu så har även ingångsmodellerna i 3-serien sett dagens ljus. Här har vi testat toppmodellen kallad 3300X. Detta är en fyrkärnig HT-processor som körs mellan 3,8 och 4,3 gigahertz vid 65 watts TDP. Enheten kommer med 16 megabyte cache och liksom övriga av tredje generationens Ryzen får vi 16+4 PCIe Gen4 banor.

Processorn är byggd på 7 nm-arkitektur vilket gör den förhållandevis energieffektiv och lättkyld, även om vi tycker att den bundlade fläkten lämnar en del att önska och vi rekommenderar att du satsar på en extern lösning, åtminstone om du vill överklocka modellen. Och det är verkligen något som denna modell är som gjord för. Med bara fyra kärnor över hela chippet är det som sagt lätt att kontrollera värmen och vi nådde under våra tester upp i 4,5 GHz över samtliga kärnor – med vattenkylning ska tilläggas.

Vi lät sedan köra ett antal benchmark-tester och vi måste säga att vi blev imponerade. I 3DMark Time Spy CPU test nådde vi upp till 5 587 vilket är klart före exempelvis Intels Core I5-9400F. Ett annat klart intressant resultat fick vi med Ashes of the Singularity som både nyttjar multipla kärnor och hög frekvens. Här landade vi på 41,7 fps vid CPU-testet vilket kan jämföras med Intels I7-7700K som i tidigare tester presterat 41,4 fps.

Vi ser likande resultat i World of Tanks, Hitman 2, Far Cry 5 med flera och även i våra egendefinierade tester räcker Ryzen3 3300X mycket långt och detta är utan tvekan en av de mest intressanta processorerna som lanserats för att bygga prisvärda, men klart effektiva riggar för både gaming och alla former av arbete.

91 %

Läs också: Månadens hårdvara – februari


ANTAL KÄRNOR/TRÅDAR: 4/8
SOCKEL: AM4
TDP: 65 watt
ARKITEKTUR: 7 nm
KYLARE: Ja
FREKVENS: 3,8–4,3 GHz
MAXIMAL OC ALL CORE: 4,5 GHz
CACHE: 16 MB
PCIEBANOR: 16+4 Gen4

“Ett fullvärdigt alternativ till vattenkylning”

Grafikkort
PowerColor  Radeon RX 5600 XT Red Dragon

Ca 3 490:- Powercolor.com

En lättinstallerad bjässe till kylare med väl högt maxljud

Detta är ett förhållandevis slimmat grafikkort som ryms i de flesta system med två expansionsplatser lediga. Kortet baseras på AMD:s RX5600XT men till skillnad från basversionen är detta en lite mer extrem storebror som kommer rustad med 6 GB GDDR6 som körs i 14 Gbps somt ger en minnesbandbredd på 336 GB/s.

Kortet har 2 304 streamprocessorer och körs i 1560 MHz med en boost på 1620 MHz. Likt övriga kort i 5XXX serien använder Red Dragon PCIe Gen4-gränssnittet och det drivs via en åttapinnars-anslutning. På anslutningssidan shittar vi en HDMI- och tre DP-portar. Kortet stödjer även Freesync 2. På baksidan har Powercolor placerat en svart, lite kraftigare platta som både ger kortet stadga och hjälper till att leda bort värmen.

Som vanligt för kort i denna prismässiga mellanklass fokuserar vi våra tester på FHD-gaming där kortet presterar klart bra, och vi har sedan kört om testerna i högre upplösning. Vi börjar med Gears 5 där kortet når 96 FPS vilket kan jämföras med 88 för standard-5600XT och vilket är exakt samma som tidigare mätningar på Geforce RTX2060 Super.

För dig med en lite nyare skärm testade vi även i 4K-upplösning men här sjönk, precis som väntat, prestandan till 34 FPS. Vi får ungefär samma bild vid Metro Exodus där vi når 65 fps i FHD och 31 fps i 4K. Går vi sedan över till lite mindre krävande spel som Far Cry New Dawn kommer vi upp i hela 107 fps vid FHD och faktiskt 46 FPS i 4K.

I mer statiska tester som 3DMark FireStrike får vi 5501 och i TimeSpy blir resultatet 7 942 vilket är klart godkänt. Två klara plus för vårt kort, förutom dess prestanda, finner vi dels i kortets kylning som både är effektiv och förvånansvärt tyst även under hård belastning. Den andra delen hittar vi i kortets dubbelbios-lösning. Med denna kan vi genom att flytta en liten switch växla mellan ett tystare läge eller en överklockad version.

85 %


MÅTT: 240 x 118 x 40 mm
MINIMUM PSU: 500 Watt
STRÖMANSLUTNING: 1st 8-pinn
GRAFIKMOTOR: 5 600 XT
MINNE: 6 GDDR6
MINNESKLOCKA: 14 Gbps
MINNESGRÄNSSNITT: 192-bitar
PCIE STANDARD: Gen4
ANSLUTNINGAR:3 st DP + 1 st HDMI

“Trådlös gaming från gästhuset”

Luftbrygga
Netgear WBC502

Ca 1 489:- Netgear.com

När businesslösningar hjälper inbitna gamers.

Coronapandemin har onekligen förändrat verkligheten mer eller mindre för de flesta människor på vår jord. En av de största förändringarna för många är att vi nu måste tillbringa allt mer tid hemma vilket inte alltid är det lättaste – i varje fall inte om du vill sitta och lira i fred.

Men många har även alternativa boenden typ sommarstugor eller kanske en mindre friggebod på tomten. Problemet med dessa är att vi sällan har rätt hastighet på internet här, om nu ens den trådlösa signalen når fram. Detta gör att vi denna gång verkligen vill pusha lite extra för en lösning som normalt är mer affärsinriktad men som här kan göra underverk.

Netgear WBC502 är något som kallas för en luftbrygga som genom att koppla samman två enheter, trådlöst kan flytta en internetuppkoppling upp mot dryga 165 meter med en hastighet på 500 Mbps. Den kan faktiskt nå hela 3 kilometer om sikten är fri, då självklart med lägre länkhastighet. Detta gör att vi på ett extremt enkelt sätt kan utöka vårt nätverk till platser som normalt sett är för dyra eller krångliga att ansluta.

Vi testade dessa enheter genom att ansluta en enhet till vår huvudrouter och den andra till en husvagn placerad dryga 800 meter bort och trots inte helt perfekta förhållanden så låg vi i snitt på dryga 100 Mbps. Så om du planerar eller behöver bredda eller flytta ditt trådlösa nätverk, för stunden eller för alltid – ta en närmare titt på Netgears WBC502. Priset är dessutom minst lika intressant som produkten är och för dig som är lite mer tekniskt intresserat så går enheten dessutom att fjärrövervaka. Till detta så är modellen IP55-klassad så den fungerar lika bra utomhus.

65 %


FREKVENSBAND: 5 GHz
MU_MIMO: ja
AVSTÅND: 500 Mbps över 165 meter men upp mot 3 km maximal gräns
ANVNINGSALTERNATIV: PtP, Brygga, Accesspunkt
VÄDERSKYDD: IP55 klassad

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar