facebook_pixel
Humorspel – Intensivkurs

Humorspel – Intensivkurs

Ett gott skratt förtränger livet.

Det är kul att skratta. I dessa tider är det dock sällan man har anledning att dra på smilbanden. Tur att vi har spel! Många är de spel som använder sig av komiska situationer och dialog för att krydda helhetsupplevelsen – Portal, Borderlands och Saints Row för att nämna några. Däremot är spelen som helt och hållet fokuserar på humor mer sällsynta, så låt oss hylla spelen där skrattet har högst prioritering.

Läs också: The Procession to Calvary – Recension


Börja här
JAZZPUNK

Jazzpunk är så nära en spelbar version av Den Nakna Pistolen vi någonsin kommit. Det är ett surrealistiskt spionäventyr där man inte kan ta två steg utan att snubbla över ett nytt skämt som är mer skruvat och kul än det förra. Humorn är en underbar blandning av slapstick och parodi som överraskar hela tiden. Bland annat får du jaga duvor med en laserpistol, spela Frogger med en riktig groda och spraya ost i ansiktet på en mångmiljardär.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Corny humor?
MAIZE

Du vaknar i ett majsfält. Du är inte ensam, men vem är det egentligen som betraktar dig? Det visar sig snart att det är själva majsen. Levande majs, alltså. Majs med ansikten och en märkligt tillbakalutad attityd. Tillsammans med din ryska teddybjörnskamrat Vladdy försöker du lista ut vem som skapat den levande kulturväxten och varför, vilket leder till en serie absurda situationer och märkliga upptäckter. Samt en och annan power ballad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Blodigt allvar
SURGEON SIMULATOR

Humor kommer ofta från snärtig dialog eller genom insiktsfulla referenser. Minst lika ofta är ändå det roligaste som finns när allt bara går åt helsike utan ett ord. I Surgeon Simulator är det nämligen din egen inkompetens som är motorn för komiken. Som när du utför en hjärttransplantation men den medvetet trasiga kontrollen gör det stört omöjligt, så du istället förstör patientens revben, sticker dig själv i armen med en spruta, tappar levern på golvet, och råkar lämna ditt armbandsur vid blindtarmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För renässanspersonen
THE PROCESSION TO CALVARY

Om någon spelutvecklare kan klassas som en andlig efterföljare till Monty Python är det Joe Richardson. Med The Procession to Calvary och föregångaren Four Last Things har han skapat en nisch med peka-och-klicka-äventyr baserade på renässanskonst. Humorn är distinkt brittisk, med en salig blandning av hög och låg komik. Det är fantastiskt jäkla skitroligt. Jag vet inte vad mer jag kan säga än att jag skrattade hela vägen till slutet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Undvik!
GRASS SIMULATOR

Grass Simulator får här representera de bokstavligt talat tusentals värdelösa shovelware-titlar som säljer sig själva som humorspel trots att de är mindre skrattframkallande än gallsten. Oftast är de byggda helt med köpta (eller stulna) assets, i princip ospelbara, och erbjuder nästan inget egentligt innehåll. Varningstecken är ironiska simulatorer, utspelade memes och olicenserad Kevin MacLeod-musik. De är också alltid obeskrivligt tråkiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gängbråk
GANG BEASTS

Ett delat skratt är ett dubbelt skratt visst är det så man säger? Hur som helst är det en tes som stöds av Gang Beasts, som tar ett förrädiskt enkelt koncept och gör det till en motor för flams med kompisar. Egentligen är det bara Herre På Täppan med ragdoll-fysik, men på något vis är det omöjligt att ta ett par matcher med kompisar utan att skratta (eller skrika, reds anm.) sig hes. De sladdrigt animerade figurerna gör det knappast lättare att hålla tillbaka fnissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jobbigt
JOB SIMULATOR VR

Nu när alla människor är utdöda, har du någonsin undrat hur det var när de brukade gå till jobbet? I den här vr-simulationen kan du testa hur det är att ha ett mänskligt arbete, som till exempel att reparera bilar, eller jobba på ett kontor. Job Simulator VR tar de mest själsdödande delarna av vanliga arbeten och visar upp dem som våra robotefterföljare antar att de såg ut. Det är både hysteriskt och med lite snärtig vardagssatir som pricken över i:et.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För finsmakaren
THE STANLEY PARABLE

Metahumor är inte lätt eftersom det ofta är mer putslustigt observerande än direkt roligt. The Stanley Parable är dock ett lysande exempel på hur man kan driva med spelmediet och göra det vansinnigt roligt hela tiden. Dialogen är extremt välskriven och levereras perfekt av Kevan Brighting som river ner fjärde väggen med pondus. Att säga mer vore att förstöra spelet många överraskningar, vilket jag inte har någon som helst lust att göra.

Läs också: The Stanley Parable: Ultra Deluxe försenas till 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nischade pärlor

ANACHRONOX

Ett av de mest underskattade äventyrsspelen någonsin är Id Software-veteranen Tom Halls fantastiska Anachronox. Det är ett slags peka-och-klicka-rollspel med ett manus som hämtat ur en Douglas Adams-bok och har ett underbart karaktärsgalleri.

REIGNS

Förmodligen ett av de mest välskrivna kortspelen någonsin. I Reigns är du en monark som regerar genom att göra binära val som påverkar ditt rike, och förhoppningsvis undviker populasens vrede. Kronan på verket är dialogerna som är underbart putslustiga.

GUNPOINT

Före detta PC Gamer UK-skribenten Tom Francis fantastiska stealthspel hade varit bra nog även om det inte också haft ett fantastiskt roligt manus. Nu är det dock precis vad det har, och det gör spelets redan solida spionäventyr än mer engagerande.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar