facebook_pixel
Beyond a Steel Sky – På gång

Beyond a Steel Sky – På gång

En senkommen uppföljare på ett klassiskt science fiction-äventyr.

Vi har inte sett introduktionen till Union City sedan 1994 års peka- och klicka-spel Beneath a Steel Sky, och det är en imponerande syn. Efter att ha irrat runt i en sandstorm i The Gap, en post-apokalyptisk version av Australiens vildmark, tar sig hjälten upp på en sanddyn och ser den enorma staden torna upp sig över honom.

En djungel av skyskrapor och rökpelare sträcker sig fl era mil upp i skyn, och allt är omgivet av en ogenomtränglig mur. Det sätter verkligen tonen. En pojke vid namn Milo har försvunnit, och spåret har lett Foster hit.

Beyond a Steel Sky är, som väntat när Revolution är inblandade, ett ganska typiskt äventyrsspel. Du pratar med folk, plockar upp föremål och löser pussel för att ta dig vidare i berättelsen.

De två timmarna jag spelade hade den sortens långsamma, tillbakalutade tempo som man kommit att associera med utvecklaren. Det fi nns ingen tidspress och du kan utforska i din egen takt och få en känsla för världen och dess invånare.

Föregångaren, Beneath a Steel Sky, slutande med att Foster överlät stadens öde i hans följeslagares händer, en sarkastisk men godhjärtad robot vid namn Joey. Det har gått många år sedan dess, och Joey verkar nu ses som något av en Gud.

Tidigare har Revolution bara visat upp området alldeles utanför stadens portar. I det här demot får jag chansen att äntligen gå in i staden. Foster utger sig för att vara en död man vid namn Graham Grundy, och har fört över hans ID till ett chip i sin hand. Alla i Union City har ett sådant, och handscannrar är således ett väldigt vanligt återkommande inslag i staden.

Läs också: Mount & Blade II: Bannerlord  – På gång

I korthet

Releasedatum

2020

Utvecklare

Revolution

Utgivare

Revolution

Webb

revolution.co.uk


 

Skyhögt

När du går in i staden får du den presenterad genom några etablerande scener. Det är en dramatisk plats, närmast svindlande i sin blotta storlek. Gångvägar leder kors och tvärs, och om du tittar ner från dem kan du se ett nätverk av byggnader och gator under dig. Ovanför dig sträcker sig rökpelare mot skyn, och de är ännu större när du ser dem från nära håll.

Serietecknaren Dave Gibbons, mest känd för att ha tecknat Watchmen, är ansvarig för spelets estetik (han var även inblandad i originalet). Den serietidningsaktiga tonen känns väldigt typisk för Gibbons stil.

Jag använder Grundys chip för att ta mig in i hans lägenhet, där hans fru och en byråkratrepresentant för staden väntar. Grundy har varit borta från jobbet i flera dagar, vilket tydligen är ett brott i Union City.

Graham Grundys fru är uppenbarligen livrädd för myndigheterna och ber mig spela med i charaden. Således måste jag genomsöka lägenheten efter något som kan bevisa att jag är den jag utger mig för att vara. Att snoka i folks privatliv är ett vanligt inslag i den här sortens äventyrsspel, och det slutar med att jag får veta lite väl mycket om den avlidne Grundy.

Han är en städare, han har ett hjärtimplantat, han och hans fru har separata sovrum eftersom relationen är skakig. Precis som i föregångaren har Beyond a Steel Sky väldigt säregen humor. Jag lyckas mestadels övertyga byråkraten att jag faktiskt är Grundy, men jag klantar mig ett par gånger. En söt detalj är att Grundys fru är i bakgrunden och mimar de rätta svaren åt mig, under tiden som jag utfrågas. När jag får frågan om jag har någon hobby så mimar hon att hon fotograferar.

Till slut går byråkraten sin väg, men det är uppenbart att han är misstänksam. Tyvärr slutar demot här, så jag får inte veta vad det hela leder till. Foster är övertygad om att Grundy är inblandad i Milos försvinnande, men jag antar att vi får vänta tills spelet är färdigt innan vi får veta om han har rätt eller inte.

Läs också: Crusader Kings III – På gång

Andy Kelly

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar