facebook_pixel
Alwa’s Legacy – Recension

Alwa’s Legacy – Recension

Om du letar efter ett förtrollande plattformsäventyr med talande katter och ljuvlig retroestetik är Alwa’s Legacy för dig.

För mig är sommar synonymt med pixlar. Kalla mig en gammal stofil fast i barndomen om du vill – du har knappast fel – men när jag tänker sommarspel tänker jag krispiga pixlar, starka färger, och chiptunemelodier som fastnar i ryggraden. I år har inget spel fyllt den funktionen lika bra som Alwa’s Legacy.

Uppföljaren till det 8-bitarsinspirerade Alwa’s Awakening har logiskt nog hoppat fram en konsolgeneration och ser ut som ett renodlat 16-bitarsäventyr. Estetiken lutar sig hårt mot en Super Nintendo-influerad stil, men tack vare strålande design lyckas det ändå skapa en egen visuell identitet.

Det ska sägas att Alwa’s Legacy nog inte lär vinna många priser för innovation. Spelet följer metroidvania-mallen till punkt och pricka, med en värld som saktar öppnar sig allt eftersom du klår bossar och lär dig nya förmågor. Det är dock detaljerna och utförandet som gör Alwa oemotståndligt.

Dels är det ett av få svenska spel som faktiskt erbjuder svensk text. Manuset är vansinnigt charmigt och är en stor av vad som ger spelet sin unika identitet. Jag hoppas verkligen att fler svenska indieutvecklare tar till sig och använder samma grepp hädanefter.

Läs också: Summer in Mara – Recension

I korthet:

Vad är det?

Mysigt metroidvania-äventyr med dunderfin 16-bitarsestetik.

Utvecklare

Elden Pixels

Utgivare

Elden Pixels

Webb

https://eldenpixels.com/

Cirkapris

160 kr

Pegi

Testat på

Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM

Kolla även in

Iconoclasts

Bild från Alwa's Legacy.
Jag skulle dö för Jens.

Ett magiskt arv

Äventyrets starkaste sida är dock den fenomenala nivådesignen. Världen är uppdelad i flera sektioner som alla introducerar nya hinder och utmaningar, och speciellt i bossnivåerna trappar spelet upp med lysande pussel och plattformsutmaningar. Att du också kan ta dig an flera sektioner på olika sätt beroende på vilka förmågor du väljer att uppgradera gör varje framsteg extra tillfredsställande.

Sin genre trogen kräver spelet en hel del backtracking, men ett smart system gör det relativt smärtfritt. Ett av föremålen du kan hitta över hela världen låter dig nämligen förvandla vanliga sparpunkter till fast travel-märken. På så vis har du mer kontroll över hur du färdas genom världen, vilket gör att det sällan blir tradigt att utforska och återvända till gamla platser.

Trots att Alwa bjuder på en tämligen avslappnad utmaning blir det ibland mer frustrerande än nödvändigt. Kontrollen är lite stel ibland, speciellt i de mer precisa plattformspartierna, och vissa av huvudkaraktären Zoes förmågor kan vara bångstyriga att använda. Främst märkte jag det på teleporteringskraften som kräver sådan exakt precision att det ibland känns orättvist. Spelet är ändå överlag förlåtande nog att irritationen sällan är mer än tillfällig.

Alwa’s Legacy kan möjligen inte anklagas för att vara världens mest nyskapande bidrag till metroidvania-genren, men det kommer långt tack vare lysande nivådesign, charmigt manus och mysig retroestetik. Nu kräver jag bara att Elden Pixels följer upp det med ett Alwa-spel inspirerat av Nintendo 64-eran. Chop chop!

Läs också: Kolla även in – Temtem, Hokko Life och mycket mer!

Alwa’s Legacy – Recension Reviewed by - .
4.1

UTSLAG

82%
82%
Ett somrigt och förtjusande äventyr som blickar bakåt utan att kännas det minsta föräldrat.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar