facebook_pixel
Manchester United stämmer Football Manager-utvecklarna för varumärkesintrång

Manchester United stämmer Football Manager-utvecklarna för varumärkesintrång

Den konstant superba Football Manager-serien har nu blivit föremål för en laglig fejd mellan utvecklarna Sports Interactive, utgivaren Sega, och den legendariska klubben Manchester United. 

I en artikel från The Guardian har Manchester United stämt spelskaparna för varumärkesintrång för att klubbens namn används i spelet utan att också ha licenserat deras klubbemblem. Istället använder spelet en förenklad röd och vit logga, vilket Man U hävdar “berövar den registrerade ägaren från dess rättigheter att licensera klubbemblemet”.

I sin tur hävdar Sega och Sports Interactive att deras användande av klubbens namn är legitimt. De påpekar också att de gjort precis det sedan 1992 utan klagomål.

Manchester United är dock inte bara purkna över en logga. I en uppdaterad stämningsansökan lade de nämligen till en punkt om moddar. Närmare bestämt möjligheten för moddare att inkorporera klubbens riktiga emblem i spelet via en patch. De hävdar att spelskaparna “uppmuntrat” till detta då de “direkt gagnas då de inte behöver licensera något och samtidigt njuta av ökad försäljning av sitt spel”.

Frågorna nu är såklart hur den här legala soppan kommer att klaras upp, och varför Manchester United valde att göra en grej av det just nu. Våra internationella kollegor påpekar att klubben förlorat £28 miljoner på grund av coronaviruset, vilket möjligen kan vara en bidragande faktor.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar