facebook_pixel
Bli en proffsspelare: så här förhöjer du spelupplevelsen

Bli en proffsspelare: så här förhöjer du spelupplevelsen

Gillar du att spela dataspel? Då bör du definitivt läsa den här artikeln. Här kommer vi gå igenom ett antal grundläggande saker som förhöjer upplevelsen av spelandet och som ger dig de bästa förutsättningarna att spela som ett proffs. Vi går igenom saker som hårdvara, drivrutiner och tillbehör och ger tips på saker du bör tänka på om du satsar seriöst på spelandet.

Som du säkerligen redan vet, skiljer sig pc-spelande stort från att koppla in en spelkonsol som PS4 eller Xbox i tv:n. För att få ut det mesta av de senaste spelen måste du göra några finjusteringar. Oavsett om du gillar att vinna riktiga pengar med free spins på ett seriöst nätcasino, eller bli en mästare inom det senaste fps-spelet, finns det knep som förhöjer spelupplevelsen.

Öka bildhastigheten för en maxad upplevelse

Bildhastigheten, eller fps (frames per second) är spelvärldens heliga gral. Fps är ett mått på hur många bildrutor per sekund som visas under spelet. Vanliga bildhastigheter är 30 och 60 fps, men med riktigt kraftfull hårdvara kan man få ut ännu högre bildhastigheter.

En högre fps gör att spelet flyter smidigare och man slipper ”hackiga” scener, som speciellt kan inträffa under intensiva spelmoment där mycket händer på skärmen samtidigt. Detta leder till en onaturlig känsla och lägre precision för spelaren – något som kan utgöra skillnaden mellan liv och död under intensiva flerspelarmatcher.

Här är några tips som hjälper dig att få högre fps:

Uppdatera grafikkortets drivrutiner. Använder du fortfarande samma drivrutiner som levererades med grafikkortet? Tänk om. Genom att installera de senaste drivrutinerna kan du få en kraftig ökning av bildhastigheten, och dessutom helt gratis. Du hittar drivrutinerna på grafikkortets hemsida. Om du är osäker på vilket grafikkort du använder så letar du upp det i datorns enhetshanterare. Sedan är det bara att googla på grafikkortets namn och modell, och ”drivers”.

Investera i ett nytt grafikkort. Om ditt grafikkort har några år på nacken kan det eventuellt inte vara tillräckligt kraftfullt för att klara de senaste spelen, som ofta är mycket krävande när det kommer till hårdvaran. Överväg ett nytt grafikkort som passar din budget och dina spelbehov.

Håll datorn ren för maximerad prestanda

Det här tipset gäller framför allt dig som spelar på en bärbar dator, men egentligen alla. I takt med att damm och smuts täpper igen fläkthålen ökar datorns värme. En varm dator är något man vill undvika, eftersom både processorn och grafikkortet sänker sin prestanda i takt med att temperaturen stiger, detta för att skydda dem från att skadas. Se till att datorn, tangentbordet och fläktarna är rena och dammfria så ger du datorn bäst chans att prestera på topp.

Investera i en ny spelmonitor

Det kanske låter självklart, men monitorn är en av de viktigaste delarna för att få en omslutande och rik spelupplevelse. Genom att investera i en ny skärm kan du förhöja upplevelsen ordentligt – men det finns några saker att tänka på innan du öppnar plånboken.

Till att börja med bör du säkerställa att din hårdvara (grafikkortet) klarar av att driva din nya monitor i den upplösning och bildfrekvens som du är ute efter. När detta är säkerställt är det bara att överväga hur mycket prestanda du vill lägga pengar på. En av de viktigaste delarna är uppdateringsfrekvensen, som varierar från 60 Hz till 240 Hz. Just 60 Hz är det absolut minsta du bör överväga för en smidig spelupplevelse. Det är även viktigt att kontrollera skärmens latens (tiden mellan ett kommando görs på tangentbord eller mus och att det återspeglas på skärmen) – även några få millekunder kan göra en stor skillnad för spelare med höga krav på precision.

För att sammanfatta, vägen till ett proffsigare spelande går via monitor, grafikkort och drivrutiner. Lycka till!

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar