facebook_pixel
Bästa gratisspelen just nu

Bästa gratisspelen just nu

I “dessa märkliga tider” är PC Gamer din bästa vän då vi tipsar om en mindre armé av gratistitlar du kan ladda ner eller spela direkt i browsern.

Med hjälp av vår mustiga och organiserade lista kan du hitta det perfekta gratisspelet för just dig att ladda ner eller spela online. Det finns något för alla smaker, med allt från MS DOS-klassiker och indiedarlings direkt i browsern till parodier av populära spel och onlinetitlar med mikrotransaktioner.

På humör för ett djävulskt Tetris där du spelar fyra Tetris-rundor – samtidigt!? Klassikern The Oregon Trail eller lika klassiska The Elder Scrolls II: Daggerfall? Eller vad sägs om en samling hemsökta PS1-demoskivor, eller något mycket mer mainstream så som Fortnite eller Path of Exile?

Det finns som du märker många gratis pc-spel att välja bland så för att göra processen lite smidigare har vi delat in listan i kategorier med våra stora favoriter högst upp. Somliga är gratis onlinespel medan andra är gratis att ladda ner från sajter som Itch.io, och det finns många free-to-play-spel som det är värt att förlora hundratals timmar i.

Läs mer: Spelresan: Del 1 – Hösten 1997

 

Bästa gratisspelen till pc just nu

 • Bombergrounds: Battle RoyaleDet är Bomberman, men i stora matcher om 25 spelare. Supersnabb action.
 • DeltaruneNästa spel från Undertale-skaparen är minst lika älskvärt och konstigt som förra spelet från Toby Fox.
 • Eternal Home FloristryEn överraskande fin liten spelnovell om en skadad torped som jobbar i en blomsterbutik tills han är på fötter igen.
 • Dwarf FortressUtmärkt storygenerator om att handskas med ett dvärgsamhälle i en värld som inte tvekar att döda dvärgstackarna på hemska (och dråpliga) vis. En av våra stora favoriter överhuvudtaget.
 • Haunted PS1 Demo DiscEn grym samling bestående av low poly-skräck som tar oss tillbaka till tidiga Resident Evils och Silent Hill Konstiga, kreativa, otäcka, och de är 17 stycken!
 • NethackJa, ja, det är ASCII men våga ge det tid för detta är den roguelike som trumfar alla andra. En grottkravlare som låter dig göra så mycket mer än du någonsin vågat tro. Låt det sätta klorna i dig och du kommer att drunkna. Vem behöver grafik?
 • Path of ExileOm du gillar hackande och slafsande á Diablo är PoE lätt det bästa actionrollspelet du kan spela gratis. Det får hela tiden nya expansioner och har en “uppföljare” i görningen som i själva verket är en enorm, omstörtande expansion.
 • We Were Here Ett co-op-äventyr där du och en kompis har slitits isär och måste kommunicera via walkie-talkies för att fly från ett spöklikt slott.
 • Wolfenstein 3D Minns du när 3d var en så stor grej att det hamnade i speltitlarna? Detta är klassiska Wolfenstein från 1992 i all sin gore-prakt.

Bästa free-to-play-spelen

Även om nästan allting på listan är helt gratis finns också free-to-play-spelen som stöttas ekonomiskt av mikrotransaktioner eller uppdateringar som kostar. Jo, de vill ha dina pengar men är också massiva spel du kan tillbringa månader eller år tillsammans med, och är dessutom några av världens mest populära spel. Följande är de vi faktiskt tycker är värda din tid.

 • FortniteDetta fenomen till tredjepersonsskjutare kastar in 100 spelare på en karta vars spelbara område krymper tills bara en, eller ett lag, återstår. När du väl landat via fallskärm är det dags att länsa byggnader och kistor efter vapen. Du kan också smälla upp byggnader varhelst du önskar, och på samma gång kämpa mot fiender. Fingerfärdighet är ett måste.
 • Hearthstone Ett enastående, farligt vanebildande digitalt kortspel i Warcrafts anda. Regelbundna event håller liv i spelet, liksom nya äventyr och expansioner som kommer med nya gameplay-element och rykande färska kort att addera till samlingen.
 • Warframe I den här co-op-titeln spelar du som en sci-fi-ninja, och vem vill inte göra det? Warframe har lite i skymundan blivit allt populärare när nya uppdateringar och utmaningar adderats. Det har fått enorma open world-zoner tillsammans med de många, många uppdrag som utgör den planetskuttande kampanjen.
 • League of Legends Två lag med fem spelare vardera kämpar mot varandra i tre filer i detta färgstarka moba-spel. Summoner’s Rift ger oss långa, intensiva tävlingar, men du kan också kasta dig in i Howling Abyss för en skön dos All Random All Mid-action.
 • Path of Exile Detta är ett matigt och detaljet Diablo-likt äventyr med överraskande djuplodande karaktärsbyggande och progression. Det är knappast världens vackraste actionrollspel, men är en belönande vinnare i långa loppet. Mikrotransaktionerna är inte heller för störande, vilket gör detta till något som alla Diablo-fans bara måste prova på.

Bästa gratisspelen: klassikerna

 • The MS-DOS Archive.org libraryDetta är vare sig ett spel eller en genre, utan istället tusentals pc-titlar som du kan spela direkt i browsern. MS-DOS-samlingen ger dig mer än 4 000 titlar, alla emulerade och som du kan hoppa in i på bara några få sekunder. Wolfenstein 3D, Prince of Persia, Jazz Jackrabbit, Carmen Sandiego… Här kan du tillbringa en hel livstid av lunch- och fika-pauser.
 • Command & Conquer: Red AlertWestwoods alternativa historiska spin-off fortsätter vara ett briljant rts. Besök Cncnet och du ska finna nedladdningsbara Command & Conquer, Red Alert och Tiberian Sun, alla uppdaterade för att göra jobbet på moderna system. Dessutom fungerar de med Cncnets multiplayer-plattform så att du lätt kan kriga online.
 • StarcraftTvå decennier efter releasen kan du nu spela Blizzards strategiska rymdopera gratis. Här ingår också Brood War-expansionen med nya kampanjer, enheter och uppgraderingar. Det är dags att boosta din APM.
 • The Elder Scrolls II: DagerfallSkryter med en över 200 000 kvadratkilometer stor karta. Jo, Daggerfall är ett enormt rollspel som inkluderar många element som än idag består i Elder Scrolls-serien; gillen, enchanting och ett ryktessystem. Det är förstås inte lika lättillgängligt som Skyrim men likväl en storartad historielektion.
 • Beneath a Steel SkyUtvecklat av Revolution, kända för Broken Sword. Detta dystopiska peka och klicka-äventyr skapades tillsammans med Watchmens Dave Gibbsons. Det fortsätter vara ett roligt äventyr med smarta pussel där du nyttjar din sköna robot-sidekick.
 • FreecivDet släpptes på pc för över 20 år sedan och denna open source-strategi i tur och ordning är tungt influerad av Civilization. Spelet finns tillgängligt på 33 språk (däribland svenska) och kan köras på i princip alla operativsystem som finns – helt gratis. Det är knappast konstigt att spelet har blivit en enorm framgång.
 • The Dark Mod Egentligen inte en modd, utan en fristående hyllning till Thief med gott om användarskapade banor. Älskar du Thief får du här så mycket Thief du någonsin behöver.

Bästa gratisspelen: action

 • MarathonKlassisk 90-talsskjutare från Bungie, som efteråt gick vidare till Halo och Destiny. Hela trilogin kan spelas gratis.
 • HETSSpelunky möter Contra i denna mördande plattformare där du utforskar slumpmässiga banor. Vapnets rekyl kastar dig bakåt, skakar om skärmen, och förvandlar fienden till pixelkonfetti.
 • XonoticEtt retrobetonat fps som påminner dig om Quake III Arena, och som sköts om och uppdateras av ett hängivet community.
 • Double Action BoogalooRäcker det verkligen med att bara döda din fiende? Nej, att skjuta dem under ett slow-mo-dyk från en balkong kittlar desto mer. Häri ligger glädjen hos Double Action: Boogaloo, en actionskjutare med akrobatik och bullet time som på något märkligt vis fungerar fint att spela online mot andra.
 • CanabaltSpelet som uppfann endless runner-konceptet, tillika spelet som bevisade att det är omöjligt att hoppa genom ett fönster om du faktiskt försöker göra just detta. Vi älskar Canabalt för sin enkla men atmosfäriska yta och för sitt fantastiska soundtrack.
 • The Last TangoSpionage-survival med rytmen i blodet. Vi skulle ha kallat det för Dance Dance Execution, men man kan ju inte få allt. Du spelar som två spioner som dansar igenom olika faror. En piruett tar dem förbi fällor, de duckar under fällor, och en snurr sänker fienden med elegans. Ja, ja, en pistol kan också göra jobbet.

Bästa gratisspelen: strategi

 • GridlandEtt gjutet spel för browsern. Det går ut på att para ihop tre och tre, men egentligen handlar detta om att bygga och överleva. Under dagen matchar du bland annat trä och tegelstenar för att samla material till din by. När mörkret faller kommer råttorna, zombierna och skeletten när du kopplar samman symbolerna på spelplanen. Här handlar det om att överleva. Är du inte försiktig kan Gridland stjäla en hel helg. (Eller berika…?)
 • Twisted InsurrectionFristående modd till Command & Conquer: Tiberian Sun som trumfar moderspelet med nya enheter och enorma kampanjer. Ett absolut måste för alla rts-fans.

Bästa gratisspelen: utforskande

 • Olav and the LuteGåtfullt äventyr i en postapokalyptisk värld med en egen central mekanik. Snarare än att kombinera föremål med varandra påverkar du världen genom att plinka på din lutas färgkodade strängar. Det är lite som Zelda: Ocarina of Time, och mycket som Loom. För att öppna en dörr spelar du exempelvis en viss kombination via spelets hyfsat pilliga interface. Ett kort och slående äventyr.
 • Bad Dream: SeriesBad Dream handlar om att klicka. Då detta är en serie peka och klicka-äventyr kanske det verkar uppenbart, men det är sällan så givande att klicka som i de här makabra spelen. Du använder musen för att få insekter att ringla ur blomkrukor, bland annat.
 • FlowFlows minimalistiska yttre och dynamiska utmaningskurva har redan fångat hundratusentals spelare. Använd musen för att guida en varelse genom ett kärr, sätt i dig mindre djur för att växa, och slå på röda röda plumpar för att dyka djupare. När du äter utvecklas du och du kan se stora rovdjur röra sig långt under dig, redo att äta upp dig. Avslappnande och vanebildande på samma gång.
 • Cube EscapeI grunden flykter från olika rum men med makaber humor, lite lynchiska konstigheter, och kryptiska berättelser som gett upphov till långa diskussioner. Det är ett inspirerande hopkok, med utmanande pussel och en tung atmosfär.
 • Off-Peak – Som att besöka en klippbok gjord av olika jazziga drömmar. Det är en konstig men briljant plats, smyckad med alla slags märkligheter. Här finns den forna violinspelaren som använder sin disk för ramen som en strängsektion, och valen som hänger över alltsammans får allt att se så himla litet ut medan du stjäl pizzabitar därunder. Det där var en konstig mening.
 • HyperrogueÄven om konceptet är milt skrämmande är detta i praktiken en av de mer välkomnande roguelike-spelen, då den strömlinjeformar genren genom att lägga tyngdpunkten vid rörelser och strider. Du skuttar runt på en matematisk lurig sfär som är större än vad den verkar, och som rymmer många slags geografiska områden.
 • BrogueASCII-roguelikes har ett rykte av att vara svåråtkomliga. Trots att Brogue är sin genre trogen, jobbar det hårt på att vara lättillgängligt. Kontrollerna gör det enkelt att ta sig genom grottorna, och den eleganta skuggningen gör symbolerna atmosfäriska och lättlästa.

Bästa gratisspelen: berättande och humor

 • DeltaruneVem vet vart Undertale-uppföljaren Deltarune är på väg härnäst, men detta flera timmar långa rollspel känns redan komplett. Det tar spelarkaraktären från skolan till ett fantasyland i trubbel, och tillbaka igen. Liksom Undertale lyckas det vara både hysteriskt och rörande.
 • Butterfly Soup – En av de bästa visuella romanerna. Är en coming of age-berättelse, men också en slags komma ut ur dig själv-historia. Ensemblen är genuin och alltsammans klyftigt skrivet.
 • Emily is AwayFesta som om det vore tidigt 00-tal i denna narrativa titel som äger rum i en chatklient. Du, en high school-studen, lär känna en annan high school-student, Emily, genom onlinesnack om livet, kärleken och indierock. Gillar du detta är uppföljaren Emily is Away Too (som kostar pengar) värd att kolla in.
 • Double HitlerTänk om Hitler hela tiden var två ungj*vlar i en gigantisk rock? Double Hitler återskapar viktiga ögonblick i Hitlers liv genom nämnda ungar i nämnda rock. Som du nog kan föreställa dig är det en konst att bara gå upprätt när du är två barn i en jättejacka, och cirka 90 procent av spelet går ut på att hålla sig upprätt för att inte välta och avslöja din stora hemlighet. Double Hitler är underbart fånigt men som framförs utan att röra en min.
 • Aye Fair LadyEtt musikaliskt äventyr fyllt med skämt. Det Yorkshire-baserade peka och klicka-spelet har faktiska röster så du kan njuta av dialekten till fullo. Du spelar som surkarten Steggy fast besluten att förstöra Mandatory Singing Day med en (o)låt. Spelet är bara några korta scener stort men fyllt med knasiga personligheter och några svängiga stycken musik.
 • Dog of Dracula 2Sveper dig med till en neovärld och Nuevo Tokyo. Om en vänskap på sniskan och ett band till en liten hund i Dracula-kappa med grön mohikan och cyberimplantat. Dog of Dracula 2 dyker rakt in i alla popkulturella 90-tals- och cyberpunk-referenser du kan tänka dig, och gör det med mesta möjliga engagemang.
 • Barkley, Shut Up and Jam: GaidenNeo New York hämtar sig från en “slam dunk” som dödat större delen av publiken under en basketmatch. Falskt anklagad är forne NBA-spelaren Charles Barkley på flykt undan Michael Jordan. Detta lägger grunden för ett absurt jrpg som älskar att röra sig bland genrens klyschor.
 • Stick ShiftSom skaparen Robert Yang säger är “Stick Shift en autoerotisk nattlig körning om att tillfredsställa en homosexuell bil”. Det är en del av en antologi där även Hurt Me Plenty och Succulent ingår, och berör erotik, politik med mera. Stick Shift är roligt samtidigt som det får en att tänka.

Läs mer: Amnesia: The Dark Descent och Crashlands är Epic-gratis nu

Bästa gratisspelen: pussel

 • SchwerkraftprojektionsgerätI denna browsertitel spelar du fyra omgångar Tetris – samtidigt! Det är precis lika upprörande som det låter. När du väljer att droppa ett block faller det med samma rotation på alla fyra planer, vilket säkerställer åtminstone en vidrig placering. Det går i alla fall inte på tid och blocken faller inte utan ditt medgivande.
 • Where Is My Beard?Kanske vet du exakt var du har ditt skägg? Grattis, i så fall. Where Is My Beard? är ett fysikbaserat pusselspel där du ska få block utan skägg att frodas genom att kombinera dem med skäggrika block.
 • Naya’s QuestSkapat av VVVVVV– och Super Hexagon-hjärnan Terry Cavanagh. Och om du undrar, jovisst, det är skitsvårt, och en isometrisk pusselplattformare om en flicka och hennes pilgrimsfärd till världens ände.
 • The Republia TimesDu är redaktören av en tidning i en totalitär regim, och spelet är skapat av mannen bakom Return of the Obra Dinn. Varje dag måste du välja vilka artiklar du ska trycka och hur mycket utrymme de ska få, något som påverkar tidningens popularitet och regeringens inställning. Smart och cynisk balansgång.

Bästa gratisspelen: skräck

 • Cry of FearBörjade sin bana som Half-Life-modd och lyckas göra imponerande många saker med den åldrade Goldsrc-motorn. Det är ett spel där du flyr från ryckiga icke-människor medan du utforskar, löser pussel och mår dåligt i största allmänhet. Det är otäckt främst på grund av jumpscares men också för sin obevekliga spänning. Trots att det är något kantstött är detta cirka åtta timmar kvalitetsskräck.
 • House of AbandonSpelet om en person som själv spelar ett textäventyr tar en obehaglig vändning. Var till en början fristående, men blev slutligen första delen i obehagliga Stories Untold-äventyret. Du kan alltjämt spela det här kapitlet gratis genom att ladda ner demon från Steam.
 • ChyrzaBygger en otäck, märklig stämning genom utomvärdsliga ökenlandskap och viskningar om en konstig och fruktansvärd pyramid. Men Chyrza är mer än så då Kitty Horrorshows spel-cv är fyllt av kusliga och otäcka upplevelser.

Bästa gratisspelen: konstigt och överraskande

 • Bubsy 3D: Bubsy Visits the James Turrell RetrospectiveEtt konstigt edutainment-spel där titelns katt-“sak” reser till Los Angeles County Museum of Art. Genom att använda sig av ett besvärande kontrollschema hoppar du och glider på svävande plattformar, mot museet. Ledtrådar får du av talande grodor. Såklart.
 • David Lynch Teaches TypingLåt den mycket älskade och kultförklarade regissören David Lynch lära dig att skriva. Har förstås ingenting med den faktiska David Lynch att göra.
 • Cyberpet GraveyardSläpper lös en skock av söta små minidjur på ditt skrivbord. Cyberpet Graveyard har många ingredienser. Här finns ett textäventyr, textfiler med bitar av lore, och fönster där dina husdjur lever. Kombinerat med varandra blir det en berättelse om djuren som studsar runt i din dator. Sött, mörkt och roligt.
 • A Museum of Dubious SplendorsBåde en berättelse och en utställning. Det upphöjer objekt genom att förstora dem, genom att placera dem i museet, genom att göra dem vackra och underliga. Kort sagt får du en rad fina berättelser och får se dem i väldigt fina rum.
 • Muscle WorldBered dig på en resa in i en värld bestående av gymmänniskor fast i någon slags gymskärseld. I detta rollspel måste du och dina tävlande muskelmän svinga er över stora tak, och ta er från den ena vilopunkten till den andra för att tanka på uthålligheten. Andra gymbesökare kommer försöka dra ner dig och sparka ihjäl dig i det oändliga mörkret under dig. Kan du överleva deras hot och bemästra muskelvärlden?
 • SkealAtt rekommendera Skeal är svårt för du får den bästa upplevelsen genom att ta dig an det med noll koll på vad du kan förvänta dig. Men så mycket kan vi säga, att det är en utförsåkningsupplevelse som blir mer översinnlig ju längre du står på skidorna.
 • Universal PaperclipsNär du startar har du noll gem. Att knåpa ihop nya är knepigt, men… äsch, vi ska inte förstöra överraskningen. Likt Cookie Clicker börjar det som ett spel som går ut på att göra en siffra större, men förvandlas till något betydligt elakare.
 • Lost ConstellationNära besläktat med Night in the Woods. Lost Constellation är ett äventyr om en astronom som reser genom en skog för att träffa sin käresta, som råkar vara ett spöke. Stämningen känns igen av Night in the Woods-fans, då värme och melankoli mixas.
 • SacramentoDziffs interaktiva skissblock låter dig utforska en värld av vattenfärg bortom en liten järnvägsstation. Strosa runt bland flamingor och näckrosblad, eller ta dig bort till växthuset för att kika in. När solen går ner knuffas du tillbaka till stationen och får åka hem.

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar