facebook_pixel
Månadens hårdvara – musen från framtiden, prisvärd gamingstol och mycket mer

Månadens hårdvara – musen från framtiden, prisvärd gamingstol och mycket mer

“Fullvärdigt alternativ till vattenkylning”

CPU-kylare
Corsair A500
1 090:- corsair.com

Lättinstallerad bjässe till kylare med väl högt maxljud.

Corsair tillverkar några av de effektivaste slutna vattenkylarna som finns. Dessutom är det ett företag som ligger mycket långt framme när det kommer till RGB- och ARGB-integration i de flesta produkter. Med A500 går företaget mot både dessa delar då vi här har en massiv luftbaserad processorkylare som mäter hela 144 x 171 x 169 mm och väger cirka ett och ett halvt kilo. Dessutom saknar modellen helt RGB-integration utan Corsair har här istället fokuserat på effektivitet och enkelhet. En sak som däremot följer Corsairs signum är konstruktionskvalitén – mycket hög.

Modellen baseras på en massiv vingbaserad, mittplacerad kylfläns som dock inte är solid rakt igenom utom har ett hålrum i mitten. Detta för att de dubbla, utvärtes-placerade, 120 mm PWM-fläktarna även ska kunna tryck ut luft via toppen på ett enkelt sätt. Men denna öppning finns även för att vi ska kunna komma åt att montera kylaren på CPU-sockeln. Detta då Corsair placerat skruvfästena i mitten av kylaren.

Själva monteringen är enkel och tar inte mer än 10 minuter även om vi måste montera en fästplatta på moderkortets baksida. Beroende på hur moderkortet är utformat och typen av minnesbanker som du använder, så kan de yttre fläktarna enkelt justeras i höjdled för att passa olika lösningar. Konceptet är bra men det kan vara värt att observera att en för stor höjdjustering även ger en försämrad kylegenskap, något som kan bli märkbart vid överklockning av mer krävande processorer.

De båda fläktarna ansluts till en splitter och drivs således från en fyrapinnarsanslutning på moderkortet. Som alltid testade vi på flera olika moderkort och sockeltyper men vi lade extra kraft på de tyngre processorerna som Intels I9-9900K, en processor som normalt sett kräver en vattenkylning för att få ut maximal effekt över längre perioder.

Men även när vi överklockade denna modell till 4,9 GHz gick temperaturen aldrig över 63 grader vilket är otroligt imponerande. För att se effekterna av högre placerade fläktar så höjde vi dessa cirka två centimeter och trots att temperaturen nu stack iväg till dryga 72 grader rullade riggen ändå på utan bekymmer.

Men så kommer vi till den del som inte är lika rolig. För varje steg som vi ökar belastningen roterar fläktarna snabbare vilket även leder till en markant ökad ljudnivå som vid full belastning ligger högre än toppmonterade radiatorfläktar. Det vill säga: på tok för högt för att vi ska vara helt nöjda. Nu är det i och för sig långt ifrån alltid som vi kör i detta extremläge, och det går dessutom att trixa lite med fläkthastighet och tillåta en högre värme i byte mot ett lägre ljud. Men vi tycker att det är värt att tänka på. I övrigt så stödjer kylaren de flesta nyare socklar förutom AMD:s Threadripper.

87 %

Läs också: GTX 1660 Ti är den gyllene medelvägen


MÅTT: 144 x 171 x 169 mm
VIKT: 1460 gram
FLÄKT: 2 st ML120 mm PWM
FLÄKTHASTIGHET: 650–2400 RPM
MATERIALFENOR: Aluminium
VÄRME-AVLEDNINGSRÖR: 4 st koppar via båda sidor
BELYSNING: Ingen
SOCKELSTÖD: Intel 1150/1151/1155/1156 Intel 2011/2011-3/2066 /AMD AM4 AMD AM3/AM2

“Välplanerat chassi för mindre riggar”

Chassi
Coolermaster MB320L
775:- coolermaster.com

Med ARGB och spegelfront höjer MB320L imponansfaktorn i din rigg.

Coolermaster har blivit lite av en mästare på att ta fram prisvärda men välbyggda chassin för mindre riggar. Vi tittar här på det senaste tillskottet, MB320L, som mäter 435,5 x 217,5 x 410 mm och är tänkt för Mitx- eller Matx-moderkort.

Det som direkt sticker ut hos chassit är den unika fronten som består av en lätt välvd härdad glasskiva som med sin mörka spelbeläggning ger ett unikt utseende både när datorn är avstängd men framför allt när den är påslagen och de dubbla, invärtes placerade, ARGB-fläktarna jobbar. I detta läge ser fläktarna nästan ut att sväva. För den som valt modellen som heter MCB-B320L-KGNN-S02 medföljer dessutom en separat kontroll för fläktar och belysning. Då även det vanliga chassit, som slutar med S01, kommer med en inkluderad splitter kan vi även hantera dessa direkt från moderkortet.

I frontens sidor finns ett finmaskigt luftintag som effektivt drar in luft över insidan. För att öka på kylprestandan kan upp till sex fläktar eller tre radiatorer anslutas. I den lätt vinklade fronten finner vi en integrerad IO-panel med dubbla USB3.2 Gen1-portar samt separata 3,5 millimeters ljudanslutningar. Tyvärr finns här ingen Typ-C-port vilket varit önskvärt.

Till vänster finner vi ytterligare en härdad glasskiva som täcker två tredjedelar på övre delen av chassit och som ger en bra bild över insidan. Denna sida är fäst med fyra skruvar. Helt okej, men vi hade hellre sett en lösning där nederkanten vikts in och där den övre kanten fästs med någon bakre reglage för att på detta sätt få en renare sida. Den undre tredjedelen är en separat kammare för chassits PSU.

Roterar vi till baksidan finns här fyra expansionsplatser och en i övrigt en relativt öppen lösning med gott om luftutsläpp. Vi öppnar så upp chassit och hittar här, bakom den heltäckta högra sidan, godkänt med plats för kabeldragning. Här finns även plats för dubbla 2,5 tums-enheter som monteras på plåten bakom moderkortet. Längst ner till vänster finns en HD-kassett för två diskar. Denna kan antingen roteras för enklare kabeldragning eller helt tas bort om ett lite längre PSU ska användas.

På huvudsidan finner vi en stor urfasning för enkel CPU-installation samt flera genomgångar för kablage. Framför allt tycker vi om de multipla genomgångarna i överkant vilket underlättar anslutning av P4/P8-kontakter. Allt som allt är MB320L ett mycket trevligt chassi som ger oss bra valuta för pengarna och även om vi gärna hade investerat ytterligare en peng för bland annat Typ-C-port så är vi imponerade.

81 %


MÅTT: 435,5 x 217,5 x 410 mm
EXPANTIONSPLATSER: 4 st
INKLUDERAD FLÄKT: 2 st 120 mm ARGB
LAGRINGSPLATSER: 2 st 2,5” + 2 st 2,5”/3,5”
FRONT IO: 2 st USB3.2 Gen1 + 2 st 3,5mm audio
HÖGSTA CPU-KYLARE: 166 mm
LÄNGSTA PSU: 325 mm utan HDD-kassett, 140 mm med vriden HDD-kassett
LÄNGSTA GRAFIKKORT: 344 mm

“Musen från framtiden”

Gamingmus
Coolermaster MM711 RGB
599:- coolermaster.com

Otroligt lätt mus med RGB och extrem precision.

När vi packar upp MM711 är det första intrycket att det är någon form av gimmick eller oanvändbar, men snygg, present som ligger i. Detta då musen för det första ser ut att vara ett skal som printats från en 3d-printer då den till stora delar består av hål. Känslan förstärks ytterligare då du tar musen i handen. Den är nämligen så lätt att man tror att den saknar ett innandöme.

Men oj, så fel vi kan ha. Detta är nämligen en imponerade mus med en mycket hög komfort som ligger perfekt i handen. På undersidan hittar vi Pixarts PMW3389 optiska sensor som ger oss upp till 16 000 DPI:s precision och minimalt med lag.

På ovansidan har Coolermaster valt att satsa på Omron-brytare som ger en skön respons och lång livslängd. För de som är oroade för att denna schweizerost-lika mus ska bli förstörd när vi råkar spilla cola i den så ska detta inte vara något problem då musen har behandlats med en damm- och vatten-skyddande film. Hur länge denna håller låter vi vara osagt men vi testade att spilla lite kaffe över den och den fungerade precis lika bra efteråt.

Musen kommer försedd med RGB-integration i rullhjulet och även för musens mittplacerade logga. Vi ansluter den med hjälp av en 1,8 meter lång kabel som är tillverkad i ett unikt flätat material som gör den extremt stark men ändå följsam under spelande. Totalt har musen sex knappar men det är primärt de fyra huvudknapparna, höger och vänster samt två tumknappar, som används. Vi tycker helt klart att detta är en intressant mus som framför allt sticker ut utseendemässigt.

73 %


VIKT: 60 gram
KABEL: 1,8 meter
ANSLUTNING: USB
SENSORTYP: Optisk med 16 000 DPI
BELYSNING: Rullhjul och logga
SENSOR: PMW3389
KNAPPBRYRARE: OMRON

“När Gaming är allt”

Gamingbord
Nitro Concepts D12 Gaming table
1 490:- nitro-concepts.com

Smart gamingbord med plats för dubbla skärmar.

En del som alltför ofta glöms bort när vi ska lira är bordet vi använder. I de flesta fall så kör vi med ett normalt skrivbord vilket har sina för- och nackdelar. Med Nitor Concepts D12 bord är det 100 procent fokus på lirandet och att underlätta allt som rör detta. Bordet är, trots att det kan se aningen instabilt ut, tillverkat i stål och med en 18 millimeter tjock MDF-skiva på toppen, något som ger extrem stabilitet.

D12 rymmer dubbla skärmar och kommer med smarta kabelgenomgångar i kanterna. Tack vare en smart, vinklad, benkonstruktion får vi dessutom gott om utrymme under bordet för både ben och en rigg modell större. På ovansidan har MDF skivan en speciell syntetisk behandling vilket gör det möjligt att köra vilken mus som helst direkt på bordet. Detta är rentav världens kanske största musmatta?

Bordet kommer även med enklare korgar där vi kan placera grendosor eller hubbar m.m. Men framför allt har D12 försetts med både en separat hållare för vår dricka så att vi slipper spilla ut den, samt ger oss hållare för ett headset. Ett extra plus för den svagt insvängda fronten som gör att vi kommer närmare skärmarna och får en bättre arbetsvinkel när vi skriver eller lirar.

Nu är kanske inte ett bord det första man tänker på när man ska sätta upp ett nytt system. Men har du plats måste vi tillstå att det verkligen tar spelandet till en ny nivå då det blir en avskild del av vårt normala liv, något som hjälper till att fokusera – och framför allt vinna.

82 %

Läs också: Månadens hårdvara från februari

Patrik Wahlqvist


VIKT: 19 kg
MÅTT: 1160 x 750 x 760 mm
MATERIAL: Stålstomme, MDF-skiva med plastbaserad yta
KABEL-GENOMGÅNGAR: 2 st
HÅLLARE: bägare, headset, kablar

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar