facebook_pixel
Hur du rekryterar och utrustar de bästa följeslagarna i Mount & Blade II: Bannerlord

Hur du rekryterar och utrustar de bästa följeslagarna i Mount & Blade II: Bannerlord

En guide till hur du lejer de bästa av de bästa på den medeltida kontinenten Calradia.

I Mount & Blade: Bannerlord II är dina följeslagare unika typer du kan hyra för att utföra uppdrag åt dig eller för att täcka upp för dina egna svagheter. Kanske är du ostoppbar i strid men saknar de nödvändiga färdigheter som krävs för att hantera arméns finanser och trista administrativa måsten? Här kommer din companion in i bilden, i det här fallet en sådan med höga steward-stats, som kan göra hela skillnaden. Även om de ofta är dyra kan ett följe med rutinerade rävar visa sig vara en betydligt bättre investering än en flock vanliga soldater.

Men var hittar du nya följeslagare att hyra i Mount & Blade II: Bannerlord? Och hur kan du avgöra om deras färdigheter klaffar med dina behov? Likt allting i Taleworlds komplexa medeltida simulation så är det, tja, komplicerat. Därför skapade vi den här guiden, som bryter ner hur companions jobbar, var du hittar dem, och hur du nyttjar dem bäst.

Så fungerar följeslagare i Mount & Blade II Bannerlord

Companions påminner mycket om vanliga soldater i din armé, med skillnaden att de har namn, en historia och ett gäng färdigheter. Dessa färdigheter gör följeslagarna till en värdefull påbyggnad av din klan, då bonusarna från dessa läggs på din armé (om följeslagaren rider tillsammans med dig), eller det gäng du väljer att din companion ska slå följe med. Likt din egen karaktär levlar dina companions upp när de får erfarenhet. I skenet av detta blir det förstås extra viktigt att rekrytera dina följeslagare tidigt i kampanjen så att de har chansen att växa med dig.

Ha i åtanke att följeslagare ännu inte är en fullt interagerad del av Mount & Blade II: Bannerlord. Då spelet är i early access finns det bara ett begränsat antal companions du kan rekrytera, och alla är slumpmässiga och unika för varje kampanj. Taleworlds planerar att lägga till handgjorda följeslagare med egna bagage, uppdrag och personligheter, men i nuläget får vi ta vad som finns.

Även om de ännu inte fungerar till fullo finns det ändå mycket med dem som är väldigt bra:

 • Deras färdigheter läggs per automatik på ditt sällskap.
 • De kan leda egna sällskap så snart din klan är stor nog.
 • Du kan låta companions och några soldater lösa de flesta uppdrag, vilket låter dig fokusera på annat.

Det finns dock några saker att ha i åtanke:

 • Companions är dyra att hyra (runt 1 000 till 2 500 denars) och lönen ökar ofta över tid.
 • De tar upp en slot i ditt sällskap och du kan bara ha ett begränsat antal.
 • Och de kan dö (om du har permadöd aktiverad).

Läs mer: 9 tips för att överleva Mount & Blade II: Bannerlord

Här hittar du companions i Bannerlord

Kontinenten Calradia är en stor plats, men du har också några smarta verktyg för att luska ut var du kan hitta companions att leja. Så här hittar du de följeslagarna du kan hyra:

 • Tryck “N” för att öppna uppslagsverket. Tryck på heroes-panelen.
 • Skrolla ner till occupation och välj wanderer, vilket är beteckningen för följeslagarna du kan rekrytera.
 • Klickar du på de olika namnen tas du till följeslagarnas sidor där du kan se deras skills och, om du tittar i högra hörnet, en tidslinje över var de har varit. Det är så här du letar rätt på dem, men ha i åtanke att de är i ständig rörelse. Tar det ett par dagar att nå en särskild stad kan det mycket väl vara så att följeslagaren rört sig vidare.
 • När du väl når en stad ska du gå till tavern-distriktet. Alla rekryteringsbara companions listas i karaktärspanelen på toppen av skärmen. Klicka på porträttet för att tala direkt med dem, och ta reda på deras bakgrunder, lön och kostnaden de kräver för att slå följe med dig.

Genom den här processen kan du hitta alla companions i hela Calradia (det vill säga, om de inte hunnit dö).

Läs mer: Grundkurs i Mount & Blade: hur du kommer in en av pc-spelens bästa sandlådor

De bästa följeslagarna i Mount & Blade II: Bannerlord

Tills den dagen då Taleworlds introducerar handgjorda companions som är desamma oavsett kampanj finns det egentligen inga vi kan rekommendera rakt av. Var och en har slumpmässiga färdigheter och olika expertområden, så allt beror på ditt behov. En handelsman och en krigsherre har inte sällan helt olika önskemål.

Med detta sagt har redditorn ImAShaaaark poängterat att följeslagarna efternamn indikerar deras färdigheter. Träffar du på någon som heter Breakskull, exempelvis, innebär detta att denna är en våghals (+1 till valor), grym (-1 till mercy), och föredrar tvåhandsvapen. Hela listan med efternamn och deras respektive färdigheter hittar du här.

Här är några efternamn att hålla utkik efter:

 • Medics: The Healer eller The Willowbark har identiska färdigheter, förutom att The Healer är skickligare på scouting.
 • Rogues: The Black utgör riktigt bra rogues med fina färdigheter i strid, men ha i åtanke att Longknife eller Accursed har högre siffror på roguery.
 • Krigare: The Shieldmaide, The Red och Coalbiter är alla krigare av toppklass med identiska färdigheter men med olika arrangemang.

Hur du rustar din companion

Bannerlords användargränssnitt kan vara lite rörigt, men sättet du rustar dina följeslagare på eller hur de levlas är in princip desamma jämfört med din egen karaktär. Genom att trycka “C” eller “I” öppnar du antingen karaktärspanelen eller inventoryt. Detta visar din karaktär, men nära ditt namn på toppen av skärmen finns pilar för att hitta till companions.

Därifrån kan du exempelvis fördela talent-poäng, välja nya perks, och rusta dem med nya vapen.

Steven Messner

Läs mer: Guide till rätt svårighetsgrad i Mount & Blade II: Bannerlord


Mer Mount & Blade II: Bannerlord

Det råder Bannerlord-feber bland pc-spelarna just nu, och på pcgamer.se hittar du allt du behöver för att få en smakstart på ditt medeltida liv. Vi har nio överlevnadstips, guide till rätt svårighetsgrad(er), en grundkurs i Mount & Blade och snabba cash med de bästa fusken. Mer ska det bli framöver, så håll utkik!

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar