facebook_pixel
Grundkurs i Mount & Blade: hur du kommer in en av pc-spelens bästa sandlådor

Grundkurs i Mount & Blade: hur du kommer in en av pc-spelens bästa sandlådor

Det känns mycket som ett medeltida Elite Dangerous.

Mount & Blade är den sortens serie som du, även om du själv inte försökt erövra Calradia, ändå hört en del lägereldssagor om. Det är en sandlåda som inte kan låta bli att röra upp sandstormar. Efter sju års envis väntan är Mount & Blade II: Bannerlord släppt i early access. Men även om du hört anekdoterna är serien svår att sammanfatta, så kanske undrar du fortfarande vad i helsike det är frågan om!?

I breda penseldrag är Mount & Blade mycket som ett medeltida Elite Dangerous. Du har en stor karta du kan utforska hur du vill, strider att utkämpa och pengatillfällen att utnyttja. Det finns oräkneliga stigar att vandra på och komplexa system att lära sig, men i slutändan faller det mesta inom två kategorier: strider och byteshandel.

I början är du i princip ingen alls. Du har en häst, lite utrustning och en historia, men du är fattig och ingen känner till ditt namn. När du väl är färdig med spelets tutorial kan du ta dig an exakt vad du vill, men lyckligtvis erbjuder Bannerlord små valbara pekpinnar som leder dig rätt. Några små knuffar.

Läs mer: 9 tips för att överleva Mount & Blade II: Bannerlord

Då det är en sandlåda kan du sätta dina egna mål, och jösses, de är många. I långa loppet kan du bygga ett imperium där du leder flera arméer och städer, basar över krig och skapar nya landgränser på kontinenten. Detta låter kanske alltför komplext till en början, men likt i Elite kan du mjukstarta genom att bara resa runt på kartan, tjäna lite kosing och ta dig an några jobb.

Läs mer: Guide till rätt svårighetsgrad i Mount & Blade II: Bannerlord

I städer och byar kan du doppa tårna i den dynamiska ekonomin genom att byta varor, och i några bosättningar finns även npc:er som erbjuder dig jobb. I Bannerlord finns bara ett fåtal olika sidouppdrag i skrivande stund, så du springer in samma ofta, men de är finfina sätt att tjäna pengar på, och låter dig tidigt skapa dig ett rykte. Med pengarna kan du uppgradera din utrustning, hyra medhjälpare och rekrytera krigare.

Du kan spela alltsammans som en fredligt sinnad handelsman, och även börja tillverka egna saker att sälja. Ha dock i åtanke att Calradia är lika farligt oavsett, så även om du fraktar tonvis med smör så drar du banditer till dig som flugor och, kanske, även fiendearméer om det är krigstider. Striderna är en mix av skicklighetsbaserade handlingar och realtidsstrategi. Du kontrollerar din karaktär direkt, och använder musen för att bestämma riktningar för attacker och blockeringar. Du kan också kommendera dina soldater, placera dem i uppställningar och bestämma vart de ska gå och vem de ska anfalla. Om du som jag är en fegis håller du dig i bakgrunden och låter dina soldater ta hand om skitgörat.

När den första chocken över den enorma kartan och alla dessa menyer har lagt sig blir Mount & Blade snabbt avslappnat och utan press så länge du vill att det ska vara så. Du behöver inte pilla på varje system från start, och kan pröva dig fram, kolla runt, eller lägga fokus på det som roar mest. I Elite är jag en lastbilschaufför i rymden, men i Bannerlord är jag kungens vassal, och belägrar fästningar i min herres namn.

Ju längre in i Mount & Blade du kommer märker du hur det börjar kännas som ett par andra sandlådor: Dwarf Fortress och Crusader Kings II. Elite handlar om slitgöra. Vad du än gör handlar det om en del av ditt jobb, men Mount & Blade också bryr sig om vad du gör bortom 9–17-kneget. Du kan skaffa vänner, hitta kärleken och till och med bilda familj. Människor kan dö, men genom din klan och din familj kan du skapa ett arv och spela vidare. Och du kan förena nytta med nöje; bygga upp relationer så att du kan influera kungadömet eller arrangera politiska äktenskap.

När du väl tagit klivet från vandrande legosoldat eller kringresande handelsman till att bli en lord (eller vd) börjar strategin och management-elementen verkligen pocka på uppmärksamheten. Om du valt ett liv inom byteshandel vill du snart köpa företag och skicka ut karavaner vitt och brett, något som förvandlar Mount & Blade till ett spel om ekonomisk management. Eller så kan du svära trohetseden och bli medlem i landets aristokrati och leda flera arméer medan du försöker lägga beslag på ytterligare landområde. När du väljer att ta klivet är upp till dig, och nöjer du dig med att sälja smör – kör hårt!

Läs mer: Mount & Blade 2 är årets hittills största Steam-lansering

Och så har vi moddarna. Bannerlord har precis lämnat ugnen, så i nuläget finns det inte jättemycket av den varan. Mount & Blade har dock en rik historia som en plattform för kreativa moddar och dramatiska omkastningar. Det är förstås gyllene lägen för Sagan om ringen- och Game of Thrones-moddar, men har också resulterat i några grymma Star Wars-moddar, liksom resor till olika eror. Moddarna är grejen för många spelare, och sannolikt blir det också så i Bannerlords.

Om något av detta lockar så finns Bannerlord att köpa nu, även om det förväntas vara i early access i ungefär ett år. Hittills tycker jag det är polerat för att vara ett early access-spel, även om det fortfarande finns ganska mycket jobb att göra. Om du är nybörjare finns här 9 tips för att komma igång, och håll utkik efter ännu mer Bannerlord-godis på sajten.

Fraser Brown

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar