facebook_pixel
Yes, Your Grace – Recension

Yes, Your Grace – Recension

Om du ska testa ett spel där du spelar kung kan du nog välja bort Yes, Your Grace.

Man måste ju tycka synd om monarker ändå. Det kan inte vara lätt att ha tusentals liv i sina händer, och behöva oja sig över hur minsta beslut kan påverka rikets framtid. Om man ska tro Yes, Your Grace är det varken ett speciellt engagerande eller roligt jobb.

Som kung är ditt jobb att ta emot gäster och höra på deras önskemål. Vissa behöver förnödenheter, andra frågar efter guld. Vissa erbjuder sin hjälp gentemot betalning. Du lyssnar på dem alla en efter en och beslutar sedan om du ska hjälpa dem eller visa dem dörren.

Tyvärr kan du inte hjälpa alla då guld och resurser är tämligen svåra att komma åt. Men om du inte håller befolkning nöjd kommer de genast sträcka sig efter högafflar och facklor. Alltså är Yes, Your Grace ett spel om att kompromissa, samt att välja sina prioriteringar.

Om du spelat det förnämliga Reigns borde det här ringa en klocka, då det också handlar om att styra ett rike genom att balansera flera olika typer av resurser och göra val som har dolda konsekvenser. Där det spelet dock utspelade sig i omgångar som sällan varade mer än några minuter är Yes, Your Grace fokuserat på en längre kampanj, vilket sällan är till dess fördel.

Läs också: Frostpunk: The Last Autumn – Recension

I korthet:

Vad är det?

Monark-em-up om att ta beslut som påverkar ett helt kungarike.

Utvecklare

Brave At Night

Utgivare

No More Robots

Webb

https://www.braveatnight.co.uk/

Cirkapris

200kr

Pegi

12

Testat på

Intel Core i7-3770K, Sapphire Radeon RX 580 8GB, 16 GB RAM

Kolla även in

Reigns

Bild från Yes, Your Grace.
Du kan omöjligen vara alla till lags, och det kan vara svårt att veta vem som förtjänar din hjälp.

Nu är det jag som är kung

Dels är historien inte särskilt engagerande, med en schablonmässig berättelse som hoppar mellan klichéer utan att erbjuda intressanta karaktärer eller twister som håller intresset vid liv. Häri ligger spelets främsta problem, att det inte lyckas skapa en yta som döljer faktumet att allt man gör i praktiken är att flytta siffror från en kolumn till en annan. Utan den illusionen blir varje val blodlöst eftersom jag inte har någon anledning att bry mig om hur det påverkar något annat än hur numren i min liggare ser ut.

Ännu mer frustrerande är hur lätt det är att handikappa sin kampanj tidigt. Resultatet av ens val kan dröja timmar innan de blir tydliga, så om man gör bort sig under den första timmen kan det vara smått omöjligt att kravla tillbaka. Eftersom utfallen för ens val ofta är omöjliga att förutspå handlar det oftast om rena gissningar, vilket knappast gör spelet mer medryckande. Som ett tips kan jag säga att i princip alla utgifter som inte är absolut nödvändiga (psst – bröllopsplanering) kan skippas utan minsta negativa konsekvens.

Tidigare skrev jag att det här är ett spel om att kompromissa, men det är egentligen fel. Yes, Your Grace handlar egentligen om att gissa, och där rätt svar nästan alltid är att vara snål och att inte lita på någon. Kanske är det en hyfsad, om än cynisk, läxa för livet, men det räcker inte för att bygga ett underhållande spel.

Läs också: Beautiful Desolation – Recension

Yes, Your Grace – Recension Reviewed by - .
2.9

UTSLAG

58%
58%
En identitetslös och platt kungasimulator som inte alls erbjuder så många val som det utlovar.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar