facebook_pixel
Vi listar de 10 bästa Doom-vapnen

Vi listar de 10 bästa Doom-vapnen

De 10 bästa Doom-vapnen

Alla har sina egna preferenser. Men det är dags att en gång för alla slå fast den vetenskapligt korrekta listan över vilka vapen som är allra bäst i Doom-serien. Men även om vi så klart har rätt, så ser vi gärna att ni talar om för oss hur fel vi har. Det är ju det listor är till för. Att jämföra och dividera med varandra i evigheter, eller i alla fall tills nästa spel i serien släpps. Detta är de 10 universellt objektivt bästa Doom-vapnen.

Eller okej, i alla fall vår subjektiva lista över de alla råaste, skönaste, grymmaste och dödligaste vapnen i Doom-serien, från starten 1993 ända in i evigheten.

Läs också: Doom Eternal är fantastiskt – läs vår recension för att få veta hur fantastiskt

10. Dina bara händer – Doom/Doom Eternal

Ibland räcker det med ett par nävar för att få gjort allt som krävs. Rip and tear – jo tack. Det gick ju att slå ihjäl cyberdemoner redan i original-Doom, men det tog sin tid (om du inte hade en berserk-power up). I de nya spelen är det främst för glory kills som nävarna åker fram, men i Doom Eternal kan du även göra slarvsylta av klenare fiender, samt slå sönder starkare motståndares pansar, med den så kallade blood punch-förmågan. Ett rejält muskedunder i all ära, men ibland behövs bara en benhård knytnäve för att täppa till truten på ondskan. Rent tekniskt har man förvisso en slags kniv fäst vid näven i Doom Eternal, men teknikaliteter är inget att hänga upp sig på.

9. Chainsaw – Doom 2

Specifikt Doom 2-motorsågen, mest för att du hittar den direkt, och genast kan hitta gott om vettiga användningsområden för det. Egentligen är det ju motorsågen i de två nyaste Doom-spelen som är mest användbara, men där är de mer en taktisk förmåga snarare än ett regelrätt vapen. Kanske är det nostalgin som talar, men jag måste återigen ge priset till den gamla rostiga motorsågen från 90-talet.

I Doom 2 kan motorsågen faktiskt också hjälpa dig med ammunitionsförrådet, genom att du kan använda den för att såga ihjäl ganska många besvärliga demoner och spara kulor. Främst pinky-demoner kan lockas in i trånga utrymmen för att sedan sågas isär en och en.

8. Flame Belch – Doom Eternal

Nyss gafflade jag vitt och brett om hur motorsågen i Doom Eternal var mer av en taktisk förmåga än ett vapen, och sen stoppar jag ändå eldkastaren, som har mer eller mindre samma funktion, på listan. Nå, stäm mig! Det är helt enkelt förbannat roligt att tända eld på folk. Och även om det främst är för att få dem att strössla rustning omkring sig som om de vore demoniska piñatas så tar fienderna skada av flammorna också. Om än inte så himla mycket. Ändock – Flame Belch är ett oumbärligt tillskott i Dooms allt mer expanderande utbud av tillhyggen.

7. Gauss cannon – Doom (2016)

Det här underskattade vapnet hade nog kunnat komma högre på listan, till och med. I sin ursprungsform är det för bökigt och trögt för att vara riktigt effektivt i intensiva striderna. Men med siege mode-modden blir vapnet ett smärre monster, särskilt med uppgraderingen som ger dig oändligt med ammunition om du har full rustning. En av anledningarna till att andra hälften av 2016 års Doom kan kännas relativt lätt.

6. Chaingun – Doom 64

Maskingeväret är användbart genom hela serien. Men det är i Doom 64 det först kom till sin fulla rätt. I originalspelen lät det ganska tunt och såg lite mjäkigt ut. I Doom 64 dundrar det ut skott som förlamar fiender och låter dig skära dig igenom rum som annars hade varit riktigt svettiga. En lila flamma och ett riktigt fläskigt ljud gör det här till en audiovisuell fest, dessutom. Det är förvisso bara pistolljudet loopat (precis som i original-Doom), men effekten blir riktigt tillfredsställande. Versionerna i Doom Eternal och Doom 2016 är nära att konkurrera ut Doom 64-verisionen med sina grymt användbara moddar, men den råa enkelheten i det gamla Nintendo 64-spelet vinner i längden, och en Chaingun har en självklar plats på listan över de bästa Doom-vapnen.

5. BFG 9000 – Hela Doom-serien

Doom 3 är seriens utan tvekan allra svartaste får. Men det har ljusglimtar i de på tok för mörka korridorerna. Som dess version av BFG 9000, vars gröna plasmaboll visade upp en fantastiskt läcker version av det bekanta supervapnet vi innan dess bara sett i pixelform.
Det går dock inte att riktigt peka på bara en version av BFG 9000 som allra bäst. Det är helt enkelt ett ikoniskt vapen rakt genom hela serien. Det stora jävla vapnet 9000 är inte det viktigaste vapnet i arsenalen, då det äter så mycket ammunition. Men det är det fetaste, och fett är gött.

4. Shotgun – Doom (1993)

Nu kanske du tror att jag har någon slags fetisch för hagelgevär, men sanningen är helt enkelt att även standard-brakaren är så bra att den måste vara med på listan. Även om det dubbelpipiga monstret konkurrerar ut det i Doom 2 så är det fortfarande så bra att det är ryggraden i originalspelet. Bara den där mantelrörelsen är pixelkonst av högsta, mordiska klass. Utan tvekan en av anledningarna till att Doom var så omedelbart lockande som det var.

3. Rocket Launcher – Doom (1993)/Doom 2

När hagelskurar och plasmabollar inte räcker till så får man plocka fram raketerna. Här kan man i princip välja vilket raketgevär som helst från serien, men återigen är originalet svårt att toppa. Det ikoniska ”thump”-ljudet när raketerna åker iväg, och den pixliga geggamojan som är allt som blir kvar av fienderna. Tillsammans med hagelgeväret och plasmageväret bildar raketkastaren den oheliga treenigheten i originalspelets arsenal och är tveklöst ett av de bästa Doom-vapnen av dem alla.

2. Plasma Gun – Doom (1993)/Doom 2

Vill du ha något snabbare, som kan nöta ner även de större fienderna i rasande takt, är plasmageväret bästa valet. Bäst är fortfarande originalversionerna i de första Doom-spelen. 2016-versionen var en mild besvikelse, inte minst designmässigt. Doom Eternals plasmagevär utmanar dock den gamla trotjänaren om en plats på listan, men än så länge så är gammal äldst, även när det gäller att dräpa demoner med en strid ström plasmabollar.

1. Super Shotgun – Doom Eternal/Doom 2

Jo, det får fan bli en delad förstaplats. Min nostalgiska ådra tillåter mig inte att peta ner originalet till andra plats, men samtidigt är Eternals variant av det dubbelpipiga monstret så fruktansvärt bra att allt annat än förstaplats vore skandal. Båda är överjäkligt kraftfulla, och båda är det självklara valet att falla tillbaka på i svåra lägen. Till och med omladdningsljudet inger respekt, särskilt i Doom 2.

Super Shotgun är inte bara det bästa i serien av alla bästa Doom-vapnen, utan faktiskt i hela fps-genren i stort. Om du har invändningar hänvisar jag dig till mina två rykande gevärspipor.

Super Shotgun är tveklöst bästa Doom-vapnet i serien, både Doom 2- och Eternal-versionerna.

Skamvrån – sämsta vapnet i serien:

Shotgun – Doom 3

Det här vinner priset helt enkelt för det fullständigt oförlåtliga faktum att Doom 3-hagelgeväret är rätt halvdant. Det är inte obrukbart, men på tog för svagt, har en trist design och låter inte ens så respektingivande som det borde. I sanning en besvikelse av deprimerande mått.

Om Doom 3 haft ett bättre hagelgevär så hade spelet utan tvekan varit mer omtyckt. Jag skojar inte ens, det är min fulla övertygelse att så är fallet. Tur då att Id Software lärde sig av misstaget. Vissa av er tycker säkert att den mesiga pistolen från valfritt Doom borde få den här platsen, men den är så intetsägande att den inte ens finns på kartan. Ett hagelgevär borde vara bra. Vi har krav och förväntningar på dem. En klen startpistol är lite som en konsolport av ett Doom-spel. Vi förväntar oss att de finns där, men bara en vettvilling använder dem.

Läs också: Våra tio bästa tips för att leva längre i Doom Eternal

 

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar