facebook_pixel
Murder by Numbers – Recension

Murder by Numbers – Recension

Murder by Numbers blandar hysterisk visual novel med gubbiga dagstidningspussel. Det borde inte gå men här är vi nu.

Murder by Numbers är en visuell roman i skrikiga färger och med ett svängigt soundtrack, drama, (så dålig att den blir bra) humor, drag queens och massa annat du inte kan leva utan. Så långt allt ganska visual novel-väntat, men då har jag inte ens nämnt pysslet som utgör spelets andra halva.

Japanska bildkryss (eller nonograms eller picross) går ut på att fylla i ett rutnät där slutligen en enkel illustration tar form. Siffrorna ovan och till vänster talar om hur många rutor du ska fylla i, så står det exempelvis ”1, 3, 4” ska raden först ha en ensam ruta, därefter tre i rad och slutligen en fyra. Haken är att du inte riktigt vet var i den vågrätta eller lodrätta raden kombinationerna ska in. Knepet ligger i att bit för bit både räkna bort och räkna in rutor. Det är svårare – och roligare – än det låter.

Inte minst blir bildkryssen extra roliga i sammanhanget Murder by Numbers. Å ena sidan har spelet ett aldrig sinande skafferi av picross-pussel som föreställer allt från äpplen och skvallertidningar till galgar och tamponger. Å andra sidan är det en dråplig visual novel som tar oss till Los Angeles anno 1996 och dess showbiz. Du är skådisen Honor, som i spelets inledning får sparken från ett krimdrama.

Hollywood till trots visar sig Murder by Numbers snabbt ha fler gemensamma nämnare med Ace Attorney-titlarna, åtminstone sett till undersökningarna av diverse brottsplatser. För där Capcoms visuella roman bryter av med absurda rättegångar växlar det här istället till kluriga bildkryss.

Läs också: Yes, Your Grace – recension

I korthet

Vad är det?

Mix av ett krimdrama och japanska bildkryss.

Utvecklare

Mediatonic

Utgivare

The Irregular Corporation

Webb

Mediatonicgames.com

Cirkapris

Ej fastställt

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7-7700, Gefore GTX 1080, 16 GB RAM

Kolla även in

Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy, 91 %

Hjärngympa på liv och död.

”Den här kombon låter ju förskräckligt märklig!”, utbrister du kanske och du har inte fel. Ett komiskt krimdrama parat med gubbiga dagstidningspyssel. Samtidigt kan något som låter som en match made in hell faktiskt fungera riktigt bra i praktiken, och gör så här då spelet får en omväxlande nerv.

Jag kan tillbringa absurda mängder tid med att bara försöka få in en ”etta” på rätt plats i nätet. Belöningen blir att berättelsen fortsätter. Den som alltså börjar med att nyligen skilda Honor också har blivit nyligen avskedade Honor. Hon springer in i den tramscharmiga lilla robotgossen Scout, det ena leder till det andra, och snart löser den udda duon mordgåtor som om de aldrig gjort annat.

Det märks att brittiska Mediatonic inspirerats så det skriker om det av Capcoms Ace Attorney (kompositören Masakazu Sugimori ligger dessutom bakom soundtracket), och med designern Hato Moa (Hatoful Boyfriend) bakom spakarna kan du nog räkna ut vilken slags visual novel detta är.

Det når kanske aldrig Ace Attorneys komiska, kosmiska nivåer, men det gör å andra sidan ingen annan än just Ace Attorney. Murder by Numbers tar igen det med fruktansvärd 90-talsfashion, fruktansvärt många mord och – framför allt – fruktansvärt vanebildande bildkryss.

Läs också: Luna: The Shadow Dust – recension

Murder by Numbers – Recension Reviewed by - .
3.9

UTSLAG

78%
78%
En udda kombo blir ett underligt bra spel, som kastar oss mellan ytterligheterna av tempo.

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar