facebook_pixel
Kom igång med onlineläget i Doom Eternal

Kom igång med onlineläget i Doom Eternal

Vi tipsar om hur du når framgång i multiplayerläget i Doom Eternal.

Det är inte bara demoner som förtjänar stryk, det finns gott om motspelare därute som tigger smisk online i Battlemode-läget i Doom Eternal.

Till sist är så Doom Eternal ute, och många av oss har säkert redan manglat oss igenom singleplayerkampanjen både en och två gånger. Men det finns faktiskt ett multiplayerläge också, kallat Battlemode. Vi skrev inte om det i vår recension, för det var inte tillgängligt under recensionsperioden, men nu när det är live så tänkte vi att det var på sin plats att vi bjöd på några tips för er som är sugna på att ta striden och mäta era Doom-skills mot andra spelare.

Konceptet är ett rättframt 2v1-läge där en spelare är Doom Slayer, och måste ta sig an två motståndare i demon-kostym. De tillgängliga demonerna för tillfället är Pain Elemental, Marauder, Mancubus, Revenant och (den ärkevidriga) Archvile. Utöver de mänskligt kontrollerade demonerna finns också en smärre armé av AI-fiender som är ute Slayern. Oavsett vilken sida du spelar så har du gott om dödliga förmågor att tillgå – allt handlar om att veta när och hur du bör använda dem. Läs vidare för våra råd om hur du blir en mer effektiv demon eller demonjägare redan från början.

Läs också: 10 tips för att leva längre i Doom Eternals enspelarkampanj

Tips för Doom Slayer

Spela kampanjen

Bästa sättet att lära sig bli bästa möjliga demondräpare är att spela igenom den tuffa kampanjen. Battlemode-läget talar om för nybörjare hur de olika demonerna fungerar, men vill du spela Doom Slayer är det kampanjen som är bästa läromästaren.
I Battlemode har du hela Doom Slayer-arsenalen, inklusive alla moddar, upplåsta. Det hjälper så klart om du redan har övat på dem i storyläget. Om du vet vilka demoner som har vilka svagheter redan, så är det enklare att snabbt växla till rätt mordverktyg i multiplayer-arenorna.
Att få in hur vapnen funkar och känns i muskelminnet gör enorm skillnad, så klart. Att veta något i teorin är en sak, men först när det sitter i ryggraden är du redo på allvar. Lär dig använda alla vapnen, och att kombinera förmågor såsom isgranater med eldkastaren, för det är tekniker som funkar utmärkt även i multiplayer. I kampanjen får du chansen att lära dig alla vapen och förmågor i ett välavvägt tempo.
Sedan har vi förstås det faktum att singleplayerkampanjen är stora styrkan i Doom Eternal, och du är galen om du köper spelet och inte spelar igenom den minst en gång. Så gör det, för fasen.

Stå aldrig stilla
Battlemode är fortfarande Doom Eternal i grund och botten. Således är det viktigaste rådet för multiplayer detsamma som för singleplayer – rör dig hela tiden. Stillastående är döden. Doom Slayer är snabb och rörlig, och om du inte utnyttjar det så kommer demonerna att göra processen kort med dig. Dubbelhoppet är människans bästa vän, trots allt.
De olika arenorna rymmer trampoliner (det är inte hoppmattor, men du fattar grejen), portaler och annat att klänga och klättra på för att snabbt ta dig runt. Alla dessa stöter du på under kampanjen också – så ytterligare ett skäl till att spela den för att lära dig hur man använder dem för att hålla sig undan demonernas aggressioner.
En stor del av speltiden bör du tillbringa i luften. Inte minst för att du då får en god överblick och kan se vart du bör ta vägen härnäst, och hur du kan överlista motståndet.

Välj rätt uppgraderingar
I slutet av var och en av rundorna (bäst av fem matcher är det som gäller) får du chansen att välja uppgraderingar. Dessa påminner om runorna du låser upp i kampanjen, och allihop är användbara på ett eller annat vis. Vi har dock några favoriter. Först och främst har vi uppgraderingen av dash-förmågan, som gör att du kan kasta dig undan attacker oftare. Glory kills och motorsågsmord fyller direkt på dash-mätaren med den här uppgraderingen, dessutom. Vi gillar också Speed Demon-uppgraderingen, som låter dig utföra glory kills snabbare och från längre avstånd, samt Resource Rain-förmågan som gör så att fiender släpper mer hälsa när du dödar dem.

Fokusera på rätt måltavlor
Horden av AI-fiender kan nog vara distraherande, men de är inte det primära hotet här. Du bör snarare se dem som en potentiell tillgång, mer än något annat. Det är från dessa du kan få påfyllningar av hälsa, pansar och ammunition när det behövs. Och det kommer att behövas, för ditt huvudsakliga mål är så klart de mäktigare demonerna, som kontrolleras av mänskliga motspelare.
Försök att möta motståndar-duons strategi på smarta sätt. Om de gillar att hålla ihop, tänd eld på dem med eldkastaren och hoppa iväg. Dansa som en fjäril, stick som ett bi.
Försök nöta ner dem båda i lagom takt, för du har bara en viss tid på dig att döda den andra spelaren efter att du dödat den första. Om du tar för lång tid på sig återupplivas den döda demonspelaren, nämligen. När en av dem är död så kommer den överlevande förmodligen att drar sig undan, för de är sårbara på egen hand. När du väl sätter in en dödsstöt måste du trycka på rejält för att snabbt sänka nummer två också. Låt dem inte diktera tempot.

Läs också: Half-life: Alyx tar VR till nästa nivå, läs vår recension

Tips för demonerna

Lär känna din inre demon
I Battlemode-menyn hittar du tutorial-sekvenser för alla spelbara demoner. Kolla in dem, och känn efter vilken som lockar fram din inre demon bäst. De fem demonerna har alla sina styrkor och svagheter, och de har alla en offensiv och en defensiv uppsättning förmågor.
Som demon kan du också frammana två olika sorters AI-underhuggare. Efter att ha frammanat en underhuggare så måste du vänta en stund innan du kan kalla in en till. Var också försiktig, för de här AI-hjälpredorna är också potentiella källor till resurser för din Doom Slayer-motståndare. Det gäller att lära sig när det är läge att kalla in lite extra demonhjälp.
Om du väljer den offensiva uppsättningen så har du, oavsett demon, tillgång till två standardförmågor. Haste gör dig 50% snabbare i fem sekunder, och Noxious Hazard förgiftar ett område så att Doom Slayern tar stryk av att vistas där.
Försvarsuppsättningen innehåller å sin sida Armoured – en förmåga som gör så att du tar 50% mindre skada i fyra sekunder – samt Healing Zone, som läker alla demoner inom räckhåll i upp till åtta sekunder.

Maximera skadan
Än är det svårt att sia om exakt vilken demonisk duo som är allra mest effektiv, men oavsett vilka man väljer så gäller det att samarbeta för att åsamka mesta möjliga skada. Vi kan ta exemplet Archvile/Marauder-kombinationen. En Archvile kan frammana en eldvägg för att trycka tillbaka Slayern in i ett Noxious Hazard-område. Samtidigt kan då Maraudern frammana ett till giftområde för att göra det svårare att fly, samt sätta ytterligare press på stackars Doom Slayern genom att bussa sin varg på honom. Räkna med att vi kommer att få ser fler och fler grymma taktiker och dynamiska duos träda fram de närmsta veckorna.

Var en enveten loot-blocker
Oavsett vilken demon eller uppsättning förmågor du väljer, så kommer du att ha tillgång till en förmåga som låter dig blockera loot. Det är ganska precis vad det låter som, då det gör så att du kan blockera och förstöra all loot som droppas från demoner under en kort tid.
Att koordinera med din demonkompis för att använda dessa vid de mest effektiva tillfällena är en viktig nyckel till framgång. Att bränna av flera sådana i rad när motståndaren är lilla ute, kan leda till en snabb undergång för en försvagad Doom Slayer.

Hjälp varandra, och dö inte
Det är självklart, förstås, men ändå. Om du dör så lämnar du din kompis i sticket för en tid – ofta tillräckligt länge för att ni ska förlora. Bästa sättet att undvika detta är att anfalla motståndaren tillsammans. Som sagt – det låter uppenbart, men det kan vara nog så svårt att tänka på i stridens extremt intensiva hetta när du har fullt upp med att hålla koll på ditt eget.
Försök att pressa tillbaka Slayern och tränga in den jäkeln i ett hörn. Om din kompanjon dör bör du göra allt för att hålla motståndaren på avstånd tills medspelaren är tillbaka. Det händer att du får chansen att vinna en runda på egen hand, men om inte Slayern har extremt låg hälsa och är i ett väldigt utsatt läge är det i regel bättre att fly än illa fäkta om du är ensam. Och fäktar illa gör man som bekant en hel del i Doom Eternal.

Läs också: Vi listar de bästa Doom-vapnen genom åren

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar