facebook_pixel
9 tips för att överleva Mount & Blade II: Bannerlord

9 tips för att överleva Mount & Blade II: Bannerlord

Vår guide lär dig grunderna så att du överlever de första timmarna av Bannerlords tuffa kampanj.

Efter att ha väntat i sju år så är Mount & Blade II: Bannerlord äntligen här. Ja, åtminstone i early access. Den här medeltida livssimulatorn bygger vidare på föregångaren, tillika kultklassikern, på närmast alla möjliga sätt, och gör ett redan hotfullt spel än mer skrämmande för nykomlingar. Men var inte rädd, aspirerande krigsherrar och -damer, för halva nöjet i Bannerlord är att misslyckas på spektakulära vis, och gå från slott till koja till koja igen, medan du reser genom Calradias krigshärjade bosättningar.

Vare sig du är noob eller jättefan av Warband, det förra spelet, kommer vi med en rad tips som gör ditt oundvikliga fall efter uppstigningen något mindre frustrerande. Med detta sagt rekommenderar vi dig att bara ge dig ut och utforska. Bannerlord är olikt något annat rollspel, och en stor del av nöjet är att se vad du kan komman undan med. Men vill du ge dig själv ett försprång kommer här nio hjälpsamma tips för att komma igång.

Läs mer: Mount & Blade 2 är årets hittills största Steam-lansering

1. Sträva alltid efter minst 20 soldater

Att härja ensam i Bannerlord är ett snabbt sätt för att bli någon annans fånge. Medan du rider runt mellan städerna ser du grupper av plundrare och banditer som stryker omkring på landsbygden för att hoppa på alla grupper som råkar vara färre eller sämre utrustade. Så ögonabums bör du rida runt till olika byar för att rekrytera alla soldater som erbjuds tills du har omkring tjugo. Det bör vara mer än nog för att vinna över svagare fiender eller ta dig an tidiga uppdrag.

Detta kan dock visa sig vara ett problem då de flesta npc:er att tala om inte ger dig tillgång till den fulla rekryteringspoolen innan de gillar dig mer. Du kan bättra på relationerna på en rad olika vis, men att utföra uppdrag (läs mer om dessa längre ner) för dessa är det mest självklara tillvägagångssättet. Innan dess behöver du dock resa vitt och brett för att hålla armén på runt tjugo mannar.

2. Var inte rädd för att vidga dina vyer

Olikt de flesta andra rollspel är Bannerlords värld inte designad för att bli farligare ju längre bort du reser. Vart och ett av de olika rikena är relativt trygga och erbjuder liknande möjligheter, så trivs du inte riktigt där du befinner dig, eller om du brutit mot lagen eller gjort fel människor tvärsura, ska du inte tveka att röra dig mot en annan region och utforska den.

Kungadömena har dock stora skillnader att ha i åtanke, så som den militäriska och ekonomiska styrkan, vapentyper och favoritrustningar, och vilka de härskande herrarna och damerna är. Khuzaits är exempelvis nomader som föredrar att strida från hästryggen, vilket gör dem till ett rimligt gäng att kila stadigt med om du ser dig själv som en hästperson. I början spelar dock detta inte särskilt stor roll – och du kan alltid börja om någon annanstans utan att det svider särskilt mycket – men senare kommer det påverka dig djupt. Är du en handelsivrare vill du öppna affärer i riken med hälsosam ekonomi, eller sådana som har rikligt av en särskild resurs. Aspirerande krigsherrar vill istället slå sig samman med likasinnade hjältar som delar stridsfilosofi.

3. Spela inte på “realistic” om du är noob

Bannerlords olika svårighetsgrader är lite läskiga i början då de är så oöverskådliga. Istället för att bara välja en övergripande svårighetsgrad kan du justera olika detaljer, som hur mycket skada dina enheter tar i strid. Också märkligt är att de svårighetsgrader du kan välja mellan är very easy, easy och realistic. Du kanske tänker att realistic är lika med normal svårighetsgrad, men faktum är att det är mer att jämföra med hard. Sätter du exempelvis stridsskadan på realistic kommer fienderna döda dig med ett eller två hugg – något som är alltför bestraffande för nykomlingarna som bara vill förstå Bannerlords unika strider.

Gör dig själv en tjänst och välj very easy eller easy till att börja med. Du kan justera inställningarna när andan faller på, så när du blivit varm i rustningen kan du öka på utmaningen tills du är nöjd.

Ett alternativ du alltid bör bocka i är “enable death”. Detta gör att alla dina namngivna enheter, du och de du rekryterar, kan dö. Det är en avgörande pusselbit i Bannerlords medeltida simulation. Med döden ständigt närvarande får Bannerlord högre insatser och högre underhållningsvärde, då dina handlingar har mer djupgående konsekvenser. Oroa dig inte: de flesta gånger du biter i gräset blir du fängslad och måste köpa dig fri eller förlita dig på lyckan och fly. Men det innebär också att städer och slott plötsligt får nya härskare då yngre generationer föds och växer upp för att ta över sina föräldrars krig.

Läs mer: Efter sju års väntan – Mount & Blade 2 är ute nu!

4. Turneringar är en bra pengakälla, om du är bra på strider

Det är riktigt svårt att komma på fötter i Bannerlord då du är fattig och ingen bryr sig om dig, men kan du svinga ett svärd kan du snabbt bli din egen lyckas smed. De stora städerna runtom Calradia håller med jämna mellanrum turneringar vem som helst kan delta i, och segraren plockar hem en stor guldhög och ett sällsynt föremål du kan sälja för att få ännu mer kosing. Är du bra på strider (eller helt enkelt spelar på very easy) är detta en bra startpunkt. Att gå segrande ur turneringar ger dig inte bara finanser för att hyra bättre soldater, det ökar också din berömmelse och kan hjälpa dig att etablera din klan bland andra styrande Calradiaätter.

Även om du inte är jättebra på att slåss är turneringarna ett roligt, riskfritt sätt för att pröva på nya vapen och öva på att svinga ditt svärd. Om du stannar till i en stad där det inte pågår någon turnering ska du ändå se till kliva in på arenan (det kan du göra via menyn). Väl där berättar en hjälpsam turneringsledare rakt framför dig om närliggande turneringar och hur länge dessa kommer pågå.

5. Rusta dig med en sköld om du vill leva

Det finns en uppsjö vapen i Bannerlord, men de flesta tvåhandsvarianterna kräver oerhörd skicklighet och perfekt tajming för att de ska komma till sin rätt. Är du ny finns det ingen skam i att hålla dig till grundläggande svärd och sköld. Även om tvåhandsvapen gör enorm skada och har en imponerande räckvidd kräver blockeringar att du snärtar musen åt rätt håll vid rätt tidpunkt. Det är utmanande att få pejl på detta – inte minst i ett närstridskaos. Skölden räddar dig dock oavsett om hugget kommer från ovan eller sida. Allt som krävs är att du står vänd mot motståndaren och håller inne rätt knapp.

Att ha en sköld gör striderna lite mer lätthanterliga, för känner du dig överväldigad (eller underlägsen) kan du lita på att skölden skyddar dig under omgruppering eller vid flykt. Ha dock i åtanke att en sköld bara kan tåla särskilt mycket stryk innan den går sönder.

6. Håll ett öga på ditt skafferi

Du och dina rekryter kommer äta varje dag av det du har i ditt inventory, så du bör alltid ha ett rikligt förråd med mat för att överleva äventyren du beger dig iväg på. Nere till höger av skärmen håller en räknare koll på takten maten äts i och hur många ytterligare dagar ni klarar er. I början kan det vara svårt att beräkna hur långt du reser på en dag (det beror också på om armén rider eller ej), så ha hellre för mycket än för lite. Jag siktar alltid på att täcka åtminstone fem dagar framåt.

En sak du kanske också märker är hur maten påverkar dina truppers moral. Även om gryn är billigt är det inte direkt ett delikat tilltugg och inspirerar inte särskilt mycket lojalitet. Men köper du lite smör och kött ökar moralen, vilket leder till snabbare resor och bättre strider. Är moralen låg efter ett tungt nederlag kan enheter börja överge dig, så mat är ett bra sätt att vinna tillbaka trupperna.

7. Jämför farten hos fiender i närheten innan du fattar beslut

När du reser genom Calradia har varje karavan fartstatistik som avgörs av vilka enheter som finns i den gruppen, om de är på hästryggen, bär tung rustning eller vilken slags gods de fraktar. Du kan se detta genom att helt enkelt dra muspekaren över karavanen, och det gäller även din egen. Den siffran är extremt viktig för är din fart 4,1 och du jagar banditer med 4,3-hastighet kommer du aldrig ikapp om du inte köper några hästar eller dumpar något. Du kan spara både mycket tid (och mat) genom att veta när det är läge att ge upp.

Gör det till en vana att kolla farten hos fienden när du får syn på dem så att du kan fatta bäst beslut när du ska handskas med dem. En stor armé kan få dig att skälva till en början, men har du dubbla hastigheten kan du med lätthet utmanövrera den fienden. På samma gång är det troligen bättre att kasta dig in i stridens hetta snarare än att låta en lite snabbare jägare långsamt komma ikapp – om du inte kan nå en vänligt sinnad stad dessförinnan, det vill säga.

Läs mer: Mount & Blade 2: Bannerlord visar upp sig i 20 minuter lång gameplay-video

8. Tryck “N” för encyklopedin

Encyklopedin är en oerhört viktig tillgång som av någon outgrundlig anledning inte går att finna av blotta anblicken, men du kan enkelt trycka “N” för att få upp det. Som namnet antyder är detta ett massivt uppslagsverk för information om allt från olika kungadömen och deras styrande familjer till olika individer du kanske stöter på under resans gång. Det finns också en liten del där Bannerlords gömda eller mindre självklara system förklaras.

Det bästa med encyklopedin är att den visar vad andra herrar eller damer har för sig och vilka deras relationer är med andra viktiga personer. Detta är extremt viktigt om din plan är att bli politisk i Bannerlord då du kan öka i graderna hos andra karaktärer genom att bli polare med deras mindre berömda (och därmed också mer tillgängliga) vänner, eller så kan du ha ihjäl deras fiender. Uppslagsverket visar också en fiffig tidslinje för både personer och bosättningar, och på så sätt kan du få nys om alla nyheter som skett runtom i världen på sistone.

9. Åta dig nya uppdrag med försiktighet

Tidigt i spelet kanske du tycker det är bäst att nicka jakande vadhelst npc:er ber dig om, men detta är en genväg till att bli sårad, utblottad och hatad. Uppdrag är ofta utmanande och misslyckas du med dessa kommer du bli mindre omtyckt hos uppdragsgivaren, så var extra vaksam när någon ber dig att jaga en grupp banditer åt dem.

Är du sugen på att åta dig uppdrag ska du alltid se till att ha minst 20 rekryter med dig (helst fler) och göra din research. Ber någon dig att frakta gods till en närliggande stad är det värt att tacka nej till en början för att kolla kartan, höfta avståndet och risken att attackeras på vägen. Är du orolig över att det kan sluta illa är det okej att söka dig någon annanstans.

Jag tycker nykomlingar ska undvika uppdrag som involverar strider. Ibland kan du hamna öga mot öga med ett sorgligt banditgäng bestående av svältande plundrare, men en annan gång kan du möta ett välutrustat kavalleri som förintar dig. Uppdrag som går ut på att frakta gods är relativt säkra så länge du kollar fiendens fart, och håller avståndet till alla som kan jaga ifatt dig.

Steven Messner

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar