facebook_pixel
The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics – Recension

The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics – Recension

The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics är rudimentär strategi men framför allt ett misslyckat licensspel.

I muppens år 1982 gick Jim Hensons The Dark Crystal upp på biograferna, något så ovanligt som en svart saga mitt bland Hensons annars så  sorglösa fragglar – men som under den sagolika ytan var ganska ihålig. Nästan 40 år senare gör Netflix en prequel-serie av filmen, som är ett smärre mirakel.

Ett mirakel, då serien lyckas vara uppslukande där filmen var långtråkig. Som lyckas vara djup och storslagen där förlagan var tunn och knappt vågade doppa tårna. Filmen var inte dålig men den var inte bra. Netflix-följetongen The Dark Crystal: Age of Resistance är däremot omöjlig att slita blicken från.

Nu är det (tyvärr) inte varför vi är här, för nu sluts (tyvärr) cirkeln när tämligen uddlösa filmen The Dark Crystal, som blev en fenomenal tv-serie, blir ett spel utan bett. The Dark Crystal Age of Resistance Tactics är inte värdelös strategi men Dark Crystal-bitarna känns malplacerade. Det är bitvis en ganska okej klon av Final Fantasy Tactics eleganta turordningsstrategi, men vill man suga ut Age of Resistance-magi av det här kommer man bli besviken. Om och om igen.

Spelet gör ett försök att promenera i Age of Resistances upptrampade storystig, den om gelflings (en slags muppar) i sagovärlden Thra med kristallöknar, näpna skogsbyar och en kristall i dess nav. En kristall som är Thras hjärta men som korrumperats av skeksis (en slags ohelig mix av fåglar och reptiler) som håller uppe ett sken av att vara Thras beskyddare men som under ytan utnyttjar sin makt. En dag upptäcker skeksis ännu ett sätt att lura döden, men som får katastrofala följder för gelflings. Lyckligtvis passerar inte den nya planen obemärkt och ett frö till motstånd slår rot.

Läs också: Phoenix Point – Recension

I korthet:

Vad är det?

Strategitolkning av Netflix-tolkningen av kultrullen från 1982.

Utvecklare

Bonus XP

Utgivare

En Masse Entertainment

Webb

The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics

Cirkapris

180:-

Pegi

12 år

Testat på

Intel Core i7-7700, Gefore GTX 1080, 16 GB RAM

Kolla hellre in

Fell Seal: Arbiters Mark, ej testat

Gelfling-tjejer har något som inte gelfling-killar har: vingar.

Jag blir på riktigt lycklig av att skriva om den här premissen. Resultatet i spelet är dock olyckligt. Man skohornar in strider där det inte funkar (slå ihjäl bibliotekarier, därför att…?) och dialogen är övertydlig och undermålig på samma gång. De fantastiskt handgjorda dockorna? Fula 3d-modeller.

Som strategispel är det okej, men lite obalanserat med en dum AI. Du samlar på dig en ensemble av figurerna från Age of Resistance med gelflings, fizzgigs och podlings, med olika klasser (paladins, menders, exempelvis) som du kan levla och befordra till nya jobb. Jag gillar ändå den här biten, av att bygga sin lilla armé av näpna dockor (förlåt, fula 3d-modeller). Strategin levlas också när du får nya klasser och kan kombinera två yrkens distinkta förmågor. En kock som kan tämja bestar? Jag tar två!

De isometriska kartorna bjuder in till taktiskt tänkande med höjdskillnader (kom ihåg: tjej-gelflings kan flyga) och giftiga träsk. Man bakar in rudimentära pussel här och var som fungerar ganska bra. ”Ganska bra” räcker en bit men definitivt inte hela vägen. Turordningsstrategi som bäst är en best, och det finns bättre alternativ. Spela Disgaea eller Fell Seal istället.

Jag är ett fan av The Dark Crystal-serien och ett större fan av strategi i tur och ordning. Age of Resistance Tactics lyckas en smula med det taktiska men misslyckas totalt med att tolka förlagan.

Läs också: Unity of Command II – Recension

The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics – Recension Reviewed by - .
2.85

UTSLAG

57%
57%
Ett licensspel av den gamla skolan. Tyvärr.

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar