facebook_pixel
Star Wars – Intensivkurs

Star Wars – Intensivkurs

När filmerna inte riktigt fixar biffen.

Star Wars-spelen hade, liksom filmerna, sin storhetstid för länge sedan, i en galax långt, långt borta. De senaste tio åren har varit torftiga minst sagt, med få verkliga ljusglimtar. De allra flesta av spelen här kommer således kräva lite extra jobb med bredbilds-patchar och dylikt, men det är de väl värda.

Läs också: Star Wars Jedi: Fallen Order – Recension


Börja här
STAR WARS JEDI: FALLEN ORDER

År 2020 finns det ingen anledning att ens överväga något annat i Star Wars-väg. Jedi: Fallen Order är en Respawn Entertainmentutvecklad triumf, ett genuint givande och utmanande actionäventyr som andas Star Wars från topp till tå. Det låter rätt och ser rätt ut, och bjuder dessutom på riktigt intressanta originalkaraktärer. Den sista timmen är därtill fanservice på skyhög nivå, som ingen Star Wars-nörd kan motstå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För fps-fantasten
STAR WARS: REPUBLIC COMMANDO

Glöm Battlefront. Republic Commando från 2005 är fortfarande det bästa alternativet för fps-rävar, i alla fall om man föredrar enspelarkampanjer. Åldern till trots är Lucasarts semitaktiska titel fortfarande bombastisk – och dessutom betydligt smutsigare än andra Star Wars-spel då man här bokstavligt talat vandrar genom klonkrigets skyttegravar och bunkrar – en sorgligt underutnyttjad skådeplats i spelväg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För piloten
STAR WARS: X-WING ALLIANCE

X-Wing Alliance släpptes redan 1999, och tillhör – tragiskt nog – fortfarande den absoluta gräddan bland rymdsimulatorer i Star Wars-universumet. Vi kan bara föreställa oss vad denna genre skulle kunna bjuda på med moderna produktionsvärden, men tills vidare får vi nöja oss med Lucasarts klassiker. Stämningen är fortfarande tät, och den ålderstigna grafiken fungerar utmärkt i symbios med Årtusendefalkens retrofuturistiska cockpit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För filosofen
STAR WARS: KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC II: THE SITH LORDS

Föregångaren behandlade klassiska Star Wars-teman på klassiskt Star Wars-manér, så Obsidian Entertainment bestämde sig för att gå i rakt motsatt riktning. The Sith Lords var både framstressat och oslipat när det släpptes, men spelets vilja att bejaka gråzonerna och ständigt ifrågasätta spelarens handlingar gör det till det kanske allra mest relevanta och fascinerande Star Wars-spelet idag. Darth Nihilus ger oss fortfarande kalla kårar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Undvik!
STAR WARS: YODA STORIES

Presentationen är ofta Star Wars-spelens allra starkaste kort, men i 1997 års Yoda Stories var läget den raka motsatsen. Spelet ägde av någon obegriplig anledning rum i ett MS Röj-doftande Windows-fönster, med en löjligt stor inventory-ruta och tragikomiskt deformerade karaktärer, långt innan ordet ”chibi” ens var en etablerad term i västvärlden. Ljudet är också fruktansvärt, bortsett från enstaka klassiska effekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För jediriddaren
STAR WARS JEDI KNIGHT II: JEDI OUTCAST

Innan Jedi: Fallen Order var Jedi Outcast det allra bästa jedikrigarspelet, och det står fortfarande rakryggat bredvid sin betydligt fagrare lillebror. Raven Software överträffade sig själva när de återupptog historien om Kyle Katarn, och 18 år senare kan de fortfarande skryta med roligare krafter än Respawn Entertainment. Detta eftersom Kyle Katarn tillåts doppa tårna i den mörka sidan, och känna på både strypgrepp och löjligt övermäktiga fingerblixtar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För hela familjen
LEGO STAR WARS: THE COMPLETE SAGA

Senare i år släpps Lego Star Wars: The Skywalker Saga, men tills vidare är The Complete Saga den definitiva utgåvan av TT Games hyllade actionäventyr. Spelet bjuder på sekvenser från episod 1 till episod 6, med över 120 spelbara karaktärer och alla dina favoritscener återskapade med charmiga legoklossar och gemytlig humor. Kronan på verket är co-op-läget, som gör spelet till fantastisk underhållning för precis hela familjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För finsmakaren
STAR WARS: KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC

Bioware-klassikern framför alla andra är fortfarande ett nästintill oantastligt mästerverk. Personligen klassar jag rollspelet som den allra främsta Star Wars-produkten någonsin, då berättelsen, ensemblen, stämningen och framförallt den berömda twisten fortsätter förtrolla fans världen över. Spelet gav oss också världens bästa Star Wars-droid, det vill säga den människohatande och skjutglade HK-47, vars citat förblir odödliga.

Läs också: Resident Evil – Intensivkurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ytterligare tre

STAR WARS: THE OLD REPUBLIC

Biowares mmorpg lever fortfarande och är dessutom gratis att spela upp till nivå 60, vilket ger dig gott om möjligheter att uppleva det hyllade berättelsedrivna innehållet. Det närmaste vi någonsin lär komma ett äkta KotOR 3.

STAR WARS EPISODE I RACER

Poddloppet var det bästa med hela Episode I: Fantommajonäsen, så det bästa spelet baserat på filmen är föga förvånande Episode I Racer, som pånyttföddes via GOG under 2018. Fartkänslan imponerar fortfarande rejält.

STAR WARS: EMPIRE AT WAR

Star Wars-licensen har fått överraskande få rts-spel, men Petroglyphs 14 år gamla Empire at War håller fortfarande flaggan högt med dess mäktiga mark- och rymdstrider, i kombination med de livsviktiga hjälteenheterna.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar