facebook_pixel
Månadens hårdvara – Speldator, laptop, grafikkort m.m.

Månadens hårdvara – Speldator, laptop, grafikkort m.m.

För dig som fortfarande har julklappspengar över!

Dell Alienware Aurora R9, AW2720HF, AW610M, AW510K och AW510H.
STATIONÄR DATOR Ca 22 000: –
SKÄRM Ca 6 000: –
MUS Ca 1 300: –
TANGENTBORD Ca 1 700: –
HÖRLURAR Ca 900: –
Alienware.com

I normala fall testar vi komponenter eller produkter var och en för sig, men nyligen fick vi möjlighet att testköra ett komplett gamingsystem i den högre skolan från Dell, vilket gjorde att vi bestämde oss för att köra ett övergripande test på systemet som helhet. Beslutet kändes dessutom än bättre när det visade sig vara en sjukt imponerande konfiguration Dell fått ihop, där varje del lirar helt optimalt med varandra.

Systemet vi testat har sin grund i maffiga Alienware Aurora R9, ett system som går att få i vad som kan kännas som tusentals olika konfigurationer. I vårt utförande uppnås en riktigt juste balans mellan rå prestanda och ett pris som visserligen är långt ifrån någon budgetnivå, men som sett till prestandan som levereras känns mer än väl motiverad.

Vi börjar med chassit som till det yttre verkligen ger skäl för namnet Alienware, då det med sina runda, lite lutande former påminner om något som är taget ur en av Alien-filmerna. I fronten hittar vi en turkosfärgad avlång LED-slinga som delar form med chassits yttre. I denna har Dell placerat enhetens portar för enkel anslutning. Ser vi chassit från höger sida så finner vi samma turkosa ljuskälla som lyser upp Alienware-texten på ett effektfullt sätt.

På chassits baksida så finns sedan resterande anslutningar, vilka här delvis är skyddade av chassits kanter som sticker ut en bit – ett klart plus då kontakterna inte blir lika utsatta. Den verkliga guldstjärnan får man däremot för det jobb man lagt ner på chassits ljudisolering. Trots en imponerande intern hårdvara (se nedan) är enheten i det närmaste helt tyst och kan utan tvekan stå bredvid oss på vårt testbord.

Vår testmodell är utrustad med nionde generationens Intel Core i7 9700K processor och kan köras i 4,6 gigahertz över samtliga åtta kärnor. Då processorn är utrustad med vattenkylning finns här även utrymme för ytterligare överklockning om du vill maximera prestandan. Till detta så får vi 16 gigabyte DDR4 @2666 MHZ minne från HyperX Fury-serie. Som lagring har Dell här valt en 512 GB stor M2- enhet som sedan kompletteras med en två terabyte stor mekanisk disk. Det ger en bra balans mellan lagring och rapp respons.

Som grafik finner vi ett Nvidia RTX 2070 Super med åtta gigabyte GDDR6, vilket är ett utmärkt kort för gaming i upp till 4K. på nätverkssidan så finns både en RJ45-baserad Killer E2500-port och Killers trådlösa 1650-kort vilket ger minimalt med lagg och blixtsnabb ping. Som drivkraft för all hårdvara återfinns ett 850 Watts PSU, så här finns gott om kraft för både överklockning och framtida uppgradering.

Vi går så över till skärmen som tituleras AW2720HF och bjuder på en del intressanta egenskaper. Skärmen är som namnet antyder på 27 tum och använder en IPS-panel som jobbar med en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 och en responstid på 1 ms. Men så till det (mest) intressanta. Skärmen är den första av Alienwares som stödjer 240 hertz med 99 % sRGB-färgrymd. Resultatet är en extrem prestanda och en bild med en sjukt imponerande följsamhet. Oavsett vilka spel vi lirar blir bilderna extremt levande.

Skärmen har även, precis som vanligt när det kommer till Alienware, mycket hög konstruktionskvalitet och LED-lösningarna hos produkterna i serien är matchade på ett utmärkt sätt. Intressant är även att Dell valt att satsa på en skärm som stödjer både Freesync och G-Sync för maximal kompabilitet. Till detta så får vi gott om anslutningar; både DP, HDMI och USB 3.1 samt audioanslutningar.

Bilden är i alla lägen i absolut topp och skärmen passar lika bra för fps och rps som mmorpg, och med tanke på kraften från Aurora R9 kunde vi bara önskat oss lite högre upplösning för att det skulle bli den perfekta kombinationen. Däremot så måste vi säga att vi är klart positivt överraskade över enhetens prisbild då den gått att hitta för strax över 4 000 kronor.

Så till musen, AW610M, som är en relativt ny produktgrupp för Alienware. Musen är som vanligt förhållandevis stor och påminner lite om en vapensköld från något krigsspel. Enheten är så klart trådlös och kommer med extremt bra batterikapacitet och imponerande RGB-integration. Vi får funktionell komfort med hög precision och fin känsla både vid klickningar och användande av sidoknappar, men framför allt exakt precision vid musrörelser. Däremot så måste vi säga att vi saknar det ergonomiska grepp vissa av konkurrenterna erbjuder. I mer musintensiva spel där vi lirar i många timmar i stäck är detta en faktor som helt klart väger över på den negativa sidan.

För att titta lite närmre på den tekniska sidan så kommunicerar musen antingen via medföljande kabel eller genom 2,4 GHz trådlös teknik, via medföljande nanomottagare. På insidan hittar vi en Alienware-anpassad PixArt-sensor som erbjuder upp till 16 000 DPI och som kan konfigureras med 400IPS/40G-acceleration. Vi kan enkelt växla mellan fem olika förinställda känslighetslägen. Ett plus är att vi även kan justera mitthjulets känslighet, något som gör det enklare att anpassa musen för exempelvis spel- kontra arbetsläge.

Så över till tangentbordet som även detta är lite av en pionjär såtillvida att det är den första lågprofilsmodellen av Alienware. Trots detta måste vi säga att AW510K inte precis är supertunt, men med sin höjd på cirka 3 cm är det mer slimmat än traditionella Alienware-bord.

Modellen är däremot, sett till den totala storleken, minimerad, med en slimmad yttre ram som bara fått enklare visuella detaljer för att matcha serien i helhet. Tangentbordet är bakgrundsupplyst med individuellt RGB-ljussättning och använder Cherrry MX-Red-brytare för lång hållbarhet och god precision. Det erbjuder fullt programmerbara knappar och kommer med en smart USB-genomgång. Självklart stödjer bordet Anti-ghosting/N-Key rollover och med sitt integrerade minne behåller det våra inställningar även när vi byter dator. Ett grymt tangentbord måste vi säga.

Vi avslutar med vårt headset som vi, kanske lite elakt, skulle vilja summera som en perfekt lösning för budgetgamers snarare än det high end segment som övriga delar in testet riktar sig mot. AW510H har en bra passform, gedigen konstruktionskvalitet och kan anslutas både med kabel och trådlöst, vilket gör att de passar lika bra till pc som till olika konsoler.

På insidan finns speloptimerade 50 mm drivenheter som spänner från 20 Hz till 40 KHz och som ger ett brett ljudomfång. Headsetet ger oss ett riktigt bra virtuellt 7.1-ljud där vi tydligt hör varifrån våra fiender kommer ifrån. Vi får även godkänd passiv brusreduktion. Men här finns också ett par tydliga brister. Dels är den musikaliska delen av headsetet inte lika imponerande, och trots att det är ett gamingheadset så vill nog de flesta till och från även lyssna på musik. Här övertygar dessa inte, och detta även om vi byter lyssnarprofil till musik i medföljande programvara.

AW510H har en bra, brusreducerande mikrofon som är perfekt för alla typer av live- eller in game- chattar. Nackdelen med denna lösning är att Dell placerat mute-knappen på ett lite korkat och svåråtkomligt sätt som gör det svårt att snabbt tysta våra samtal. Sett till prisbilden så får vi ändå säga att Dell lyckats fånga hörlurarnas primära användningsområde mycket väl.

För att runda av testet av Dells Alienware-kit så måste vi ändå säga att vi är ganska imponerade. Vi får här en solid gamingupplevelse som tack vare ny hårdvara och skärmteknik kommer att räcka i åratal. Ser vi till datorns prestanda så ligger den även här i topp. Sett till benchmarks (se tabell) kontra prisbild så har Dell gjort ett utmärkt arbete med att optimera hårdvaran. Vi får dessutom, via programmet Alienware command center en grymt bra lösning för att själva göra ytterligare optimeringar, överklocka, justera ljuseffekter med mera. Ett system som vi varmt kan rekommendera.

 • Testresultat
  3D Mark Fire Strike Ultra 5 989
  3D Mark Time Spy 10 385
  3D Mark Time Spy Extreme 4 902
  Total War: Total Warhammer 2 98 fps
  Metro Exodus 75 fps
  Passmark CPU, single tråd 17 403
  Ashes of the Singlurarity, CPU 51,4
  Civilization VI, AI CPU test 12,05

 

 • Komponentbetyg
  PC
  94 %
  Skärm 91 %
  Mus 82 %
  Tangentbord 86 %
  Headset 87 %

90 %

Läs också: Månadens hårdvara del 1 – Monitor, latop, mus, PSU och lagring


VIKT (PC): 15, 8 kg
MÅTT (PC): 481,6 x 222,8 x 4 391,9 mm
CPU: Intel Core i7 9700K
MINNE: 16 GB [email protected] 666
LAGRING: 512 GB M2 + 2 TB Mekanisk
GRAFIK: Nvidia RTX 2070 Super
SKÄRM: 27 tums IPS
UPPDATERINGSFREKVENS: 240 Hz
SYNKPROFILER: Freesync + G-Sync
ANSLUTNINGAR: 2 st HDMI, 1 st DP, 4 st USB 3.1, Headset + Line Out
HÖGSTA UPPLÖSNING: 1 920 x 1 080

Laptop
MSI Prestige 15 A10SC
Ca 16 990: – MSI.com

Lång batteritid och mycket kraft per investerad krona.

Att vi alla bär på en gamer inom oss känner nog de flesta till. Vid vissa tillfällen kan det dock vara tacksamt att använda sig av en lite mer diskret framtoning. Denna bärbara enhet fungerar lika bra som arbetsredskap som det perfekta tidsfördrivet framför favoritspelet på kvällar eller på kafferasterna.

MSI Prestige 15 A10SC är något av den optimala lösningen för just denna målgrupp. Det är en slimmad bärbara dator som bara väger 1,6 kilo, och som med sina diamantskurna kanter och tunna ram ger ett exklusivt intryck som passar lika bra på styrelsemötet, designstudion eller på kvällens kompis-lan.

På insidan av vårt testexemplar finns en Intels tionde generation Core i7-10710U, 16 gigabyte [email protected] MHz, en M2-baserad SSD på 512 GB och ett Geforce GTX 1650 Max-Q med 4 GB GDDR5 – en välbalanserad blandning mellan kraft till spel och batteriprestanda när mindre krävande appar körs. Hade vi fått önska något så hade det varit att enheten utrustats med ett 1660 Ti-kort istället då dessa nyttjar snabbare GDDR6-minnen.

Prestige 15 kommer också med senaste WiFi 6 för en mycket snabb anslutning (som dessutom lirar riktigt bra med mesh-nätverk). Viker vi upp enheten möts vi av ett bakgrundbelyst tangentbord som har hög skrivkomfort. Nedanför denna återfinns en stor pekplatta med integrerad fingertrycksläsare som både är snabb och har hög precision vid avläsning.

Tar vi istället ett kliv upp och kikar på skärmen, är denna en FHD IPS-modell med en ljusstyrka på 300 cd/m2 som ska vara fabrikskalibrerad med Delta-E<2. Då våra mätningar gav ett annat resultat är vi emellertid inte säkra på att så är fallet, utan tror att detta gäller toppmodellen med 4K skärm. Oavsett vilket är detta en mycket trevlig skärm med äkta färg och bildåtergivning, även om svärtan bitvis är aningen svag.

Går vi över till spelande så fungerar detta riktigt bra, även om skärmens 60 Hz inte är optimerad för gaming. Har du inte krav på perfekt bild och söker en bra kombolösning så räcker denna laptop mer än väl. Modellen har så klart även integrerat ljud som visserligen är tydligt och rent, men som nästan helt sakar bastryck. Här rekommenderas ett headset! Ett stort avslutande plus är att MSI integrerat dubbla Thunderbolt 3-portar i enheten. Detta gör det både möjligt att snabbladda externa enheter men framför allt driva externa skärmar. Ett sista plus för den snabba, integrerade, mSD-enheten som faktiskt låter oss både jobba och spela spel direkt från denna lagringslösning, så länge som mSD- kortet är tillräckligt snabbt vill säga.

85 %


MÅTT: 35,7 x 23,4 x 1,6 cm
VIKT : 1,6 kg
CPU: Intel Core i7-10710U
MINNE: 16 GB DDR4 @2 666
LAGRING: 512 GB ssd + mSD
GRAFIK: Nvidia Geforce GTX 1650 Max-Q, 4 GB
BILDSKÄRM: 15” FHD IPS
TRÅDLÖST: WiFi6 + BT5
BATTERITID: 2,40 timmar vid max belastning, dryga 20 timmar lägst belastning

PCIe M2-lagring
Patriot Viper VPR100
Ca 2 500: – viper.patriotmemory.com

Jämn, hög prestanda med RGB baserad kylfläns.

Patriots Viper Gaming-märke har under 2019 börjat synas allt mer i svenska butiker, och vi har testat företagets senaste tillskott på den PCIe Gen 3-baserade M2-marknaden. Disken heter kort och gott VPR100 och är en M2-enhet baserad på Phison’s utmärkta E12-kontroller. Vår modell är på 1 TB men versioner på 256 GB till 2 TB finns.

Enheten ger oss sekventiell skrivprestanda som toppar 2 950 MB/s och läsprestanda som stannar på strax under 3 300 MB/s samt slumpmässig hastighet på över 650 000 IOPS. På diskens ovansida finns en effektiv svart passiv kylfläns som har mindre RGB-LED utplacerade längs kanterna. Dessa ger ett visst visuellt lyft men är ändå inget vi skulle skryta med. Enheten kommer med multipla sensorer som hela tiden ger oss exakt värmeinformation.

Det kanske mest imponerade med modellen är att den var som skapt för att användas på ett M2 Raid-kort i R0-läge för att nå högre nivåer än av vad moderkortsplacerade lösningar gör. Modellen kommer med en TBW på 1600 TB vilket är klart imponerande, och backas dessutom upp av 5 års garanti. Däremot så måste vi säga att priset är betydligt högre än vi förväntat oss. Nu väntar vi bara på att få testköra Vipers första Gen 4 lösning vilket ska bli mycket intressant.

73 %


MÅTT: 8 x 2,5 x 0,7 cm
KAPACITET: 1 TB
CACHE: 1 GB DRAM
MAX LÄS/SKRIV: 3 300 / 2 950 MB/s
SLUMPMÄSSIG PRESTANDA: 700K / 650K IOPS
BELYSNING: RGB
PCIe GENERATION: Gen 3
APP: ja


Moderkort
Gigabyte TRX40 AORUS MASTER
Ca 6 900:- hyperxgaming.com

När multicore-gaming är din grej.

Då AMD nyligen lanserat sin tredje generations Threadripper-processorer som kräver en ny sockel och således nya moderkort, var vi tvungna att se hur dessa lämpar sig för hederlig gaming. Detta kort från Aorus baseras med andra ord på nya TRX40-sockeln, som inte är kompatibel med tidigare generationers processorer. Kortet är av EATX-format och stödjer hela dubbla fyra minneskanaler med upp till [email protected], något som ger en vansinnigt hög minnesbandbredd.

Därtill får vi dubbla PCIe Gen 4 x 16, dubbla PCIe Gen 4 x8 och en Gen4 x1-plats. Det gör att vi kan köra upp till äkta trevägs SLI/CFX-lösningar. Även på lagringssidan så finns gott om lösningar med trippla Gen 4-baserade M2-platser och åtta SATA 3-anslutningar.

Kortet har stöd för senaste generationen WiFi 6 och har både en gigabits- och en 5-gigabits lanport för maximal anslutningshastighet. Här finns även alla tänkbara interna såväl som externa anslutningar och via dubbla interna ljuddekodrar (ALC4050H och ALC1220) får vi ett utmärkt ljud för alla former av underhållning och gaming.

När det kommer till gaming är kortet lite av en blandad upplevelse. Dels så jobbar Threadripper med extremt många kärnor, fler kärnor än vad många spel ens klarar av, och vi måste i dessa lägen aktivera ett så kallat gamingläge som stänger av vissa av kärnorna. Detta är emellertid inte en optimal lösning då vi inte får ut full kraft. Dessutom är kortets minneshantering inte optimerad för spelande med låg latens, så vi kan sällan dra nytta av minnesfrekvenser på över 3 200 megahertz. Tillhör du skaran som lirar exempelvis Civilization VI som är ett delvis AI-baserat strategispel kommer däremot detta kort och en Threadripper att formligen krossa allt annat på marknaden. Men som sagt, trots att kortet i sig är extremt trevligt så är det mycket pengar för att kort som har en lite för liten, spelorienterad marknad.

73 %


CHIPSET: TRX40
MINNESSTÖD: 256 GB DDR4
LJUD: ALC4050H + ALC1220
NÄTVERK: WiFi 6 + Aquantia 5GbE + Intel GbE
EXPANSIONSPLATSER: 2 st PCIe Gen 4 x 16 + 2 st PCIE Gen 4 x8 + 1 st PCIe Gen 4 x 1
LAGRING: 3st M2 Gen 4 + 8 st SATA 3
FORMAT: E-ATX


Grafikkort
GIGABYTE Radeon RX 5500 XT GAMING OC 8G
Ca 2 600:- gigabyte.com

Prisvärt kort som hanterar skyhög prestanda på 1080-skärmar.

Detta är ett av de mest intressanta grafikkorten på marknaden i skrivande stund. Vi får här, till ett överkomligt pris, tillgång till ett kort med hela åtta gigabyte GDDR 6 minne som dessutom baseras på PCIe Gen 4 och som från start är fabriksöverklockat för att kunna köras i upp till 1 845 MHz. Hur man lyckas med detta utan att kortet ska behöva låta som en mindre skördetröska för att hålla värmen nere? Entré Gigabytes Windforce 3.

Detta smarta system använder sig först av en tredelad värmefläns som ansluts direkt mot GPU:n. Utanpå denna sitter tre stycken 80-millimetersfläktar som arbetar med alternativ rotationsriktning. Detta resulterar i en extremt effektiv kylning till i det närmaste ljudlös prestanda även när vi nyttjar dess fulla potential.

Kortet har en RGB Fusion 2-baserad Gigabyte-logga på ovansidan och kommer med tre stycken DP- och en HDMI-anslutning. Kortet drivs med en åtta-pinnars PCIe-kontakt och kräver ett PSU på minst 450 watt, vilket ju är klart överkomligt. Nackdelen är att kortet är aningen långt, och med sina 281 mm är det inte självklart att det passar i mindre chassin.

Går vi så över till spelprestanda, samtliga baserade på en FHD-upplösning, presterar Gigabytes kort riktigt imponerande siffror. I The Division 2 så når vi med ultrainställningar ett snitt av 62,7 fps. I DX 11-baserade spelet Borderlands 3 ligger motsvarande värde på 44,9 fps, och i krävande Metro: Exodus når vi upp till 37,8 fps. Det senare kan vi lätt höja genom att ställa ner prestandan till normal, då vi direkt sticker iväg till 63,9 fps. Detta var ärligt talat bättre resultat än vi räknat med. Det beror till stor del på mängden minne som är dubblerad mot grundmodellen, men såklart även delvis Gigabytes klockrena fabriksöverklockning.

91 %

Läs också: Månadens hårdvara del 2 – Headset, tangentbord, mus, laddare, ljudkort


GPU: RX 5500 XT
BOOSTFREKVENS: 1 845 MHz
ARKITEKTUR: 7 nm
MINNE: 8 GB GDDR 6 @ 1 400 MHz
MINNESBANDBREDD: 224 GB/s
ANSLUTNINGAR: 3 st DP + 1 st HDMI
MÅTT: 281 x 114 x 40 mm

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar