facebook_pixel
Flash är snart dött men tack vare Flashpoint har över 38000 spel bevarats

Flash är snart dött men tack vare Flashpoint har över 38000 spel bevarats

När klockan slår den 31 december 2020 kommer Flash en gång för alla att dö. Adobe utannonserade redan 2017 att de kommer upphöra support och vi nyår kommer samtliga browsers ta bort Flash-kompatibilitet helt och hållet.

En gång för inte länge sedan var Flash det nya heta i cyberrymden och sidor som Newgrounds fylldes av spel och animationer av extremt varierande kvalitet. Numera är det dock en främst en föråldrad säkerhetsrisk. Men dess död innebär också att allt skapat i formatet också försvinner. Därför ska vi tacka folket på Blue Maxima som via deras projekt Flashpoint har bevarat över 38000 Flash-skapelser.

Precis som det låter är Flashpoint ett konserveringsprojekt för att rädda animationer och spel skapade i Flash. Du kan nu ladda ner hela projektet i en bautastor (241 gb) fil som innehåller rubbet. Du kan också ladda ner en mer hårddisk-vänlig version som låter dig ladda ner varje spel när du vill spela det.

I skrivande stund är Flashpoints hemsida nere, vilket säger en del om vilken publik det finns där ute för att minnas och bevara den här eran av internethistorien. Du kan dock följa deras Twitter för fler uppdateringar om när sidan kommer tillbaka.

Och här kan du se Flashpoints utannonseringstrailer från 2018:

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar