facebook_pixel
Månadens hårdvara del 3 – Chassi, router, laptop, ljudmixer, meshutökare

Månadens hårdvara del 3 – Chassi, router, laptop, ljudmixer, meshutökare

Fem hårda julklappar från Darth Vader.

Chassi
Fractal Design Define S2 Vision RGB Blackout
Ca 2 599:- Fractal-design.com

Ett grymt snyggt chassi med utmärkt kylning och låg ljudnivå.

Detta är chassit för dig som söker en perfekt harmoni mellan design och funktion. Dig som vill ha ett så pass litet chassi som möjligt men som ändå ska sluka allt som du stoppar i det och som dessutom inte ruinerar dig, kort och gott detta är lite av ett drömchassi som du kommer att ha extrem nytta av under många, många år.

Chassit mäter 543 x 233 x 465 mm och väger dryga 12 kilo så det är så klart inte ett minichassi. Men å andra sidan så rymmer detta chassi moderkort på upp till EATX som mäter maximalt 285 mm. Till detta så rymmer Define S2 Vision RGB Blackout instickskort på upp till 440 mm, nätaggregat på upp till 300 mm och 185 mm höga CPU kylare. Självklart finns här även plats för sju vågräta och dubbla lodräta expansionsplatser och totalt fem hårddiskar.

Det som gör chassit så unikt är däremot att det kommer med inte en, inte två utan fyra sidor med tonat, härdat glas, vilket gör att vi kan se hela vår riggs insida oavsett om vi tittar framifrån, ovanifrån eller de båda sidorna. Tillsammans med någon form av RGB belysning, chassit kommer med fyra AL-14 PWM fläktar från start, så är detta något som är som skapt för att alltid står framme, väl synligt och skryta.

Chassit är extremt lättarbetat och har en mycket effektiv kylning redan från start och trots att chassit inte har någon extra dämpning är det sjukt tyst. Här finns även gott om utrymme för extra kylning både i form av fläktar, slutna eller egendesignade vattenkylningsalternativ och tack vare att aggregatet med tillhörande kablar göms i en egen kammare i botten så blir lösningen även reaktivt ren.

På den främre ovansidan så finner vi chassits IO panel som består av 1 st USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2 st USB 3.0, st x USB 2.0, samt separata ljudanslutningar vilket ger en perfekt balans för alla ändamål. Den enda nackdelen som vi ser med chassit är att det främre dammfiltret kräver att hela fronten monteras bort för att rengöra. Men samtidigt så är detta en enkel manöver som är lätt att vänja sig vid.

Som sista lilla plus så kommer Define S2 Vision RGB Blackout även med en 400 mm AR-4020 ARGB stripe med totalt20 LED. Kombinerar du sedan denna med ytterligare en eller ett par placerade runt toppen och den bakre sidodörren så är julen räddad och bäst av allt är kanske priset. Cirka 2600 är så klart inte billigt men ser vi till den konstruktionskvalité och unika design så är den mer än prisvärd.

97 %

Läs också: Månadens hårdvara del 1 – Monitor, latop, mus, PSU och lagring


MÅTT: 543 x 233 x 465 mm
VIKT: 12,1 Kg
MAXIMALT MODERKORT: EATX
HÖGSTA CPU KYLARE: 185 mm
LÄNGSTA PSU: 300 mm
LÄNGSTA INSTICKSKORT: 440 mm
IO-PORTAR: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, Audio
MAX FLÄKTPLATSER: 9st
INKLUDERADE FLÄKTAR: 4 st Prisma AL-14 PWM ARGB

Gamingrouter
Netgear Nighthawk AX11000 – RAX200
Ca 5 490:- Netgear.com

Extrem trådlös prestanda för den seriösa gamern.

Vi böjar se allt flera riktigt högpresterande WiFi6 eller AX-baserade gamingroutrar dyka upp från mer eller mindre alla tillverkare. Detta är en av två flaggskeppsmodeller från Netgear och ser vi till det yttre, där enheten närmast liknar ett rymdskepp från StarWars så är detta rätt passade då den teoretiska maximala överföringshastigheten för denne enhet ligger på 10,8 Gbps.

Modellen är svart med två stora vingar på sidorna. Dessa går att vinkla ner när och om vi ska flytta routern men ska annars vara upp för maximal prestanda och täckning då dessa rymmer totalt åtta interna antenner vilka tillsammans ger oss 12 samtida WiFi strömmar. Nu är det inte bara det trådlösa nätverket som imponerar utan RAX200 har även en 2,5 gigs Wan port och fem gigabits Lan portar varav två kan bundlas till en multigigslösning. Vi hade däremot gärna sett en intern 5 gigs Lanport också.

För att se till att enheten kan hantera den prestanda som den erbjuder så har Netgear valt att placera en fyrkärning 1,8 GHz processor på insidan vilket ger enheten gott om kraft för allt vi slänger på den. Vi hittar dessutom dubbla USB3 portar för att ansluta skrivare eller olika former av extern lagring. Tyvärr finns här ingen Typ-C port eller senaste 3.x Gen2 anslutningar.

När vi så kommer till prestanda och täckning så imponerar Netgear oerhört. Vi kan utan problem låta hela kompisgänget lira riktigt internettunga spel samtidigt som vi strömmar multipla 4K videoströmmar med lägsta möjliga ping och högsta prestanda. RAX200 har dessutom ett tacksamt gränssnitt för att från Routern ytterligare optimera spelprestandan med exempelvis en spelfokuserad QoS.

Routern har dessutom riktigt bra täckning och klarar även av att hantera större lägenheter eller hus. Tack vare den nya Nighthawk appen så kan vi dessutom hantera och konfigurera enheten när vi inte är hemma. Självklart omfattar routern även en djupt integrerad säkerhet som skyddar anslutna enheter. Detta omfattar bland annat stöd för VPN, separata gästnätverk och en automatiserad patchning.

91 %


MÅTT: 295,4 x 226,6 x 54,4 mm
VIKT : 1,1 Kg
PORTAR: 5 st gigabit + 1 st 2,5 gigs
USB: 2 st Gen3
WIFI BAND: 1 st 2,4 GHz @1,2 Gbps + 2 st 5 GHz @4,8 Gbps
WIFI STANDARD: WiFi6
CPU: 2 st Fyrkärning 1,8 GHz

Laptop
MSI GE65 Raider
Ca 21 990:- MSI.com

Flimmerfri gaming och kraft nog för maximal detaljrikedom.

Detta är en sjukt trevlig laptop som på den 15,6 tums stora FHD skärmen ger oss 240 hertz uppdateringsfrekvens som drivs av Nvidias RTX270 med åtta gigabyte GDDR6 minne. Tillsammans ger det en magiskt bra gamingupplevelse med en flöjdsamhet som är perfekt även i de mest intensiva spel och scener där vi i alla lägen kan se varje detalj utan behöva oro oss för någon form av lagg. Dessutom har skärmen relativt slimmade kanter vilket ger oss mer yta set till enheten i helhet.

Även när det kommer till enheten i helhet så är den förhållandevis slimmad med tanke på all kraft som finns på insidan vilket skulle kunna ge ett system som lätt överhettades och började strypa prestandan. Men MSI har verkligen lyckats lösa värmehanteringen på bästa sätt och trots att enheten, vid full belastning, låter en del så kan vi hela tiden ligga på maxprestanda för både grafik diskar och CPU.

När vi så pratat om prestanda så kommer vår GE65 med en Intel I7-9750H processor och 16 gigabyte DDR4 vilket kan uppgraderas till hela 64 gigabyte. Vi får en bra lagringskombo bestående av en mekaniska 2,5 tums disk på en terabyte och en boot- och spelSSD på 512 gigabyte vilket ger oss optimal balans mellan prestanda och lagring.

Ser vi till nätverket så hittar vi samma kraft även här. I grunden så finns Killers gigabit Lan gränssnitt vilket kompletteras med Killers AX-baserade WiFi vilket ger oss grym prestanda i alla lägen och en programvara som är optimerad för att styra vårt spel mot nya stordåd. Vad är sedan ett spel utan rätt ljud och MSI har här lyckats med konststycket att få till ett riktigt bra integrerat ljud som faktiskt räcker för de flesta sammanhang, även om vi föredrar ett headset.

För det senare ändamålet så har MSI valt att satsa på ESS Sabre Hi-Fi DAC vilket stödjer 24bit/192kHz sampling för perfekt tryck och som tack vare senaste NAHIMIC 3 3D surround sound ger oss en imponerade ljudprecision där vi kan höra varje sniper på mils avstånd. Ser vi till enhetens anslutningar så finns här bland annat en SD kortläsare och totalt 4 USB portar samt en HDMI och en mDP vilket gör det möjligt för oss lira över tre samtida skärmar.

Vi avslutar med nästa grymma feature och det är tangentbordet som är utvecklat av Steelseries och har en per tangent RGB integration som vi tack vare smart programvara kan skräddarsy helt efter önskemål. Tangenterna har dessutom en riktig gamingkänsla samtidigt som de fungerar perfekt att jobba från och med tanke på datorns kraft i övrigt så är detta lite av en perfekt kombolösning. Dessvärre så tycker vi inte att enhetens pekplatta håller samma nivå som resterade delar och precisionen är aningen svag vilket även gäller känsligheten vid klickade som inte alltid vill som vi.

89 %


MÅTT: 357,7 x 248 x 26,9 mm
VIKT : 2,27 Kg
CPU: Intel I7-9750H
MINNE: 16 GB DDR4
LAGRING: 1TB Mekanisk + 512 GB SSD
GRAFIK: Nvidia RTX270
SKÄRM: 15,6 tum IPS
UPPDATERINGSFREKVENS: 240 Hz
NÄTVERK: Killer gigabit + Killer WiFi6
LJUD: 2*2Watt + 2*3 Watt subb
USB: 1st 3.2 Gen2Typ-A + 1st 3.2 Gen2Typ-C + 2st 3.2Gen1Typ-A


Ljudmixer
Astro MixAmp Pro TR
Ca 1 250:- Astrogaming.com

En ljudoptimerade mixer med enorm programbaserad potential.

Detta är en lite smart lösning för att ge dig full kontroll över ljudet till ditt headset oavsett om det handlar om ljudeffekter eller chat. Astro MixAmp stödjer Dolby ljudbehandling och kan via olika anslutningar hantera multipla källor för att exempelvis justera röstbalansen, ge omedelbar växling eller blandning av spelljud och chattar samt addera olika EQ effekter.

Den stora fördelen med lösningen är att den kan tillföra flera nya nivåer för mer begränsade eller enkla headset både sett till ljudkvalité och möjlighet att justera exempelvis bas och diskantnivåer. Enheten kan användas till både PC och konsol men tyvärr så är de begränsade till antingen PS4 eller Xbox. Vi känner även att prislappen som separat produkt ligger aningen högt. Som tur är erbjuder Astor MixAmp som bundling med några av sina headset vilket är en betydligt mer intressant lösning.

En del som vi också uppskattar med MixAmp Pro TR är att enheten kommer med gott om kablar där vi framför allt lyfter fram Y-adaptern för headset som gör att vi kan använda de flesta headset från start.

75 %


BAKRE INGÅNGAR: TOSlink, USB micro-B (audio/power), 3.5mm Stream Output
SAMPLE RATE: 48 kHz @ 16 bit
FREKVENS RESPONS: 20 – 24 kHz
MEDFÖLJANDE KABLAR: 3m Micro-USB, 3m TOSLink, 0.5m Daisy Chain, PC Headset Y-Adapter


Mesh-utökare
Netgear Nighthawk AX8 EAX80
Ca 3 198:- Netgear.com

En universell meshbaserad nätverksförlängare.

Om du har ett lite större hus eller lägenhet eller om väggarna delvis begränsar den trådlösa prestandan så är en extender oftast lösningen på ditt problem. Netgears Nighthawk AX8 är däremot inte en traditionell extender utan en meshbaserad enhet som kan anslutas till vilken router som helst och utifrån denna skapa ett Meshnätverk som använder samma SSID och lösenord över hela hemmet.

Enheten baseras på WiFi6 och har åtta samtida strömmar för en optimal förlängning av ditt trådlösa nätverk. Vi har testat modellen mot fyra olika routrar och resultat är i alla lägen grymt imponerande och vi kan både lira valfria spel eller strömma 4K video samtidigt som vi flyttar oss i huset utan att någon gång tappa frames.

På enhetens baksida finns fyra gigabit portar för enheter som saknar WiFi samt en USB3 anslutning för enkel delning av extern lagringsenhet. Tack vare att enhet använder WPS så är den dessutom extremt enkel att både ansluta till din router eller länka till externa klienter. För ytterligare kontroll över extendern och anslutna enheter så finns även Nighthawk appen som är mycket lättanvänd. Tyvärr är priset på enheten aningen för högt satt för att det ska vara en optimal lösning.

81 %

Läs också: Månadens hårdvara del 2 – Headset, tangentbord, mus, laddare, ljudkort


WIFI TEKNIK: WiFi 6
WIFI BAND: 1st 2,4GHz @ 1,2 Gbps + 1st [email protected],8 Gbps
LAN PORTAR: 4 st gigabit
USB: 1st USB3
CPU: tvåkärnors 1,8 GHz
SÄKERHET: 128-bits AES kryptering och WEP
MÅTT: 279 x 197 x 106 mm
VIKT: 0,86 Kg

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar