facebook_pixel
Månadens hårdvara del 2 – Headset, tangentbord, mus, laddare, ljudkort

Månadens hårdvara del 2 – Headset, tangentbord, mus, laddare, ljudkort

Fem hårda julklappar från julbocken.

Headset
HyperX Cloud Orbit S
Ca 2 990:- Hyperxgaming.com

Extrem komfort och suveränt ljud för alla ändamål.

HyperX olika gamingheadset har normalt kännetecknats av hög konstruktion- och ljudkvalité till ett för klassen attraktivt pris. Detta har delvis uppnåtts genom att vissa funktioner och framför allt det sista ljudmässiga steget till den verkliga toppklassen har utelämnats. Men med senaste Cloud Orbit så tar HyperX detta kliv och de gör det med besked.

Redan när vi packar upp detta headset så känns det att HyperX gjort något annorlunda och något extra. Cloud Orbit S är nämligen märkbart tyngre och solidare i sin konstruktion jämfört med HyperX övriga Headset sortiment och dessutom så kommer kåporna med flera knappar, rattar och anslutningar än vi någonsin sett.

Börjar vi med det exteriöra så får vi en rund vadderad huvudbåge som fäster i två roterbara, och extra vadderade över-örat kåpor. Detta ger en lösning som är extremt bekväm och som både sluter tätt och ger en perfekt avlastning på både huvud och runt öron för långvarig användning.

På den vänstra kåpan så finns dels ett reglage för att snabbt stänga av mikrofonen, vi hittar två separata hjul för att reglera ljud och mikrofon var för sig. Här finns sedan även anslutningarna till dator eller konsol och Orbit kan anslutas med såväl traditionell 3,5 mm kontakt eller en USB Typ-A alternativt Typ-C. Tyvärr, och detta är den enda bristen vi hittar på detta headset är att det inte kommer med integrerad blåtand eller någon form av WiFi anslutning.

Tillbaka till kåpan där vi även finner en anslutning för den löstagbara brusreducerande mikrofonen som även kommer med ett så kallat pop-filter för att minimera just poppande ljud. Här finns även en knapp för att aktivera headsetets 3D ljud eller ändra EQ profil.

Går vi över till insidan så kommer vi till det riktigt roliga. Cloud Orbit S drivs nämligen av 100 mm Audeze magnetiska drivenheter vilka ger ett extremt rent ljud med en precision och återgivning vid både spel, musik eller annan underhållning som är i absolut toppklass. Headsetet täcker hela ljudspannet som harmoniserar på optimalt sätt med en djup, kännbar bas där vi i det närmaste kan höra hur långt bort explosionerna kommer.

Till detta så är Orbit S utrustade med Waves Nx 3D ljudteknik och loggning av huvudrörelser. Detta gör att vi från grunden får en perfekt återkoppling om varifrån ett ljud kommer en precision som är bland de bästa vi upplevt. När vi sedan rör på vårt huvud i någon riktning så kommer den interna motorn som avläser rörelser nästan 1000 gånger i sekunden att automatiskt uppdatera och återskapa ljudet utifrån det nya läget för att alltid ge oss en så exakt ljudupplevelse som vi skulle haft i verkligheten – och det fungerar skrämmande bra.

För att sedan göra det hela ännu bättre så kan vi även ladda hem och använda HyperX och Audeze programvara för att skapa den perfekta kalibreringen och ljudbilden efter vårt rum. Detta är inget som behöver utföras men sitter du ofta i samma miljö och lirar så är det att rekommendera. Som sagt, detta är nog så nära en fullträff det går att komma.

92 %

Läs också: Månadens hårdvara – Mini-DTX-moderkort, lättviktig mus m.m.


VIKT: 368 gram
DRIVENHET: 100mm
FREKVENSRESPONS: 10 – 50 KHz
LJUDPROFILER: Normal, 3D, 3D med huvudspårning
ANSLUTNINGAR: 3,5 mm, USB Type C to USB Type A, USB Type C to USB Type C
MIKROFON: Brusreducerande elektretkondensormikrofon
BATTERITID: 10 timmar

Tangentbord
HyperX Alloy Origins
Ca 1 190:- Hyperxgaming.com

Ett slimmat RGB tangentbord för minimala ytor.

Beroende på vad och vart du lirar så är behovet av funktioner på tangentbordet kontra platsen det upptar något vi till och från måste väga in. Söker du en minimal lösning med alla ”måste” tangenter så är HyperX Alloy Origins ett mekaniskt tangentbord som du bör titta lite extra på.

Tangentbordet mäter 442,5 x 132,5 x 36,4 mm men väger trots detta dryga kilo vilket ger en tydlig indikation på en gedigen konstruktion som kommer att hålla för en hel del resande eller tuffare behandling. Tack vare en översida i aluminium så får vi en mycket proper look som dessutom ger de RGB upplysta tangenterna en extra dimension där ljuset delvis reflekteras åt sidorna. HyperX har även optimerat tangenternas placering då de sträcker sig ända ut till kanterna för att skapa en mindre total använd yta på skrivbordet.

På baksidan så finns ett smart justerbart ställ som gör att vi kan variera bordets lutningsvinkel i 3,7 eller 11 grader för optimal och personifierad nedslagsvinkel. Tangenterna har ett lättanvänt Game Mode och är så klart 100% anti-ghosting och N-key rollover för att inte missa ett nedslag. De tre första F-tangenterna är dessutom kopplade till ett internt minne där vi kan lagra färdiga RGB baserade ljusprofiler och sedan växla mellan dessa även när vi är på resa.

På insidan så finner vi sedan HyperX egna röda mekaniska brytare vilka ger en perfekt balans mellan et lågt nedslag, precision och respons oavsett hur vi trycker. Känslan vi får är att de ger en högre precision och prestanda jämfört med motsvarande Cherry MX Reds baserade tangentbord. Detta märks framför allt när vi jobbar normalt och skriver exempelvis texter men även under mer intensiva spelsessioner.

Trots att du kan hantera flera inställningar relaterade till ljussättning på tangentbordet så rekommenderar vi att programmet NGenuity laddas hem. Från detta så får du full kontroll på tangentnivå samt även möjlighet att skapa och lagra makron, efter dina behov. Vi kan dock känna att programmet kunnat vara än mer komplett och lättanvänt.

Ser vi till den negativa sidan så saknar bordet en USB genomgång till externa enheter, vi saknar, på grund av den slimmande designen, dedikerade mediaknappar och prislappen ligger aningen högt.

80 %


MÅTT: 442,5 x 132,5 x 36,4 mm
VIKT: 1,075 KG
BRYTARE: HyperX Red
TRYCKKRAFT: 45 g
ANTAL MAKROKNAPPAR: 3 st
BELYSNING: RGB
ANSLUTNING: USB
ANTIGHOSTING/N-KEY ROLLOVER: Ja

QI-LADDNING
HyperX Chargeplay Base
Ca 749:- Hyperxgaming.com

Håll dina trådlösa enheter fulladdade.

Allt fler använder fler och fler trådlösa enheter. Det kan vara möss, tangentbord, högtalare mobiler, headset med mera. Problemet är att vi allt för ofta missar att ladda dessa vilket vi inte kommer på förrän det är försent.

Men HyperX QI laddade så kan vi ladda två enheter samtidigt för en total effekt på upp till 15 watt eller en med en effekt på 10 watt. Detta gör att vi, varje gång vi tar en paus i spelandet kan placera musen och headsetet på varsin platta och alltid ha dem redo. Sedan kan vi så klart placera mobilen på ena plattan under tiden vi lirar eller sticka en sida under vårt tangentbord för att alltid ha full kraft.

Chargeplay Base mäter 215,04 x 90,91 x 17,36 mm och väger 135 gram. I detta så får vi en snyggt formgiven, solitt konstruerad lösning med en gummerad undersida för att en ska ligga still. I mitten på ovansidan så finns en långsmal LED indikator som visar på när enheten är fulladdad. Själva enheten ansluts via en USB Typ-C kabel till den medföljande 24 watts AC adaptern. Trots att det kan verka lite overkill med denna lösning så måste vi säga att det var extremt bekvämt och laddaren ligger nu bredvid vår rigg som en trogen kompanjon. Sedan är den kanske lite väl dyr.

87 %


ANTAL SAMTIDIGA LADDBARA ENHETER: 2st
TOTAL QI LADDNING: 15 watt eller 1st á 10 watt
INIDKERING: 2st LED
ANSLUTNING: Typ-C
VIKT: 135 gram
MÅTT: 215,04 x 90,91 x 17,36 mm

Mus
Roccat Kain 200 AIMO
Ca 1 190:- Roccat.org

En batterioptimerad precisionsmus.

Kain 200 är den trådlösa varianten av tidigare testade Roccat 120. Musen har ett ganska enkelt yttre med en traditionell, relativ rak, utformning men med en lätt inbuktning på vänster sida vilket gör den till en mus för högerhänta. I den bakre delen av ovansidan så hittar vi den klassiska Roccat loggan i RGB utförande. En RGB lösning som följer med till det i mitten placerade hjulet.

Kain 200 har två raka huvudknappar placerade på vardera sida av hjulet. I mitten hittar vi även en knapp för att justera DPI inställningar. På vänster sida så hitta vi sedan ytterligare två knappar. Vänder vi på musen så finner vi Roccats Owl-Eye optiska sensor med 16000dpi som tillsammans med PixArt PMW3335 ger musen en hög precision och omedelbar respons.

Under de primära musknapparna hittar vi klassiska Omron brytare för en hög slitstyrka och tillförlitlig klickning även när det blir som intensivast. Musen har en bra känsla även om den i vissa lägen känns aningen liten, men detta beror så klart på hurdan hand du har. En fördel med musen är dels att den fungera lika bra för gaming som vanligt arbete och dels att vi via programmet Roccat Swarm kan konfigurera upp både ljus och knappar efter önskemål.

84 %


MÅTT: 43 x 65 x 124 mm
VIKT: 105 gram
BRYTARE: Omron
UPPDATERINGSFREKVENS: 1000 Hz / 2,4 GHz
BELYSNING: RGB
SENSOR: ROCCAT Owl-Eye + PixArt PMW3335
ACCELERATION: 40G

Internt ljudkort
Creative Sound Blaster AE-9
Ca 3 490:- Soundblaster.com

Ett kombinerat internt och externt ljudkort som har nästan alla rätt.

Vi har sagt det förut men säger det igen, bra spel blir inte bättre än ljudet du upplever. Oavsett om du har världens kraftfullaste rigg med en grym skärm så är det först när det kombineras med det perfekta ljudet som det verkliga lirandet kan starta. På samma sätt finns det många olika tillverkare av ljudlösningar, både interna, externa eller direkt integrerade men utav alla dessa är det få eller inga som har den erfarenhet av PC baserad gamingljud som Creative.

Sound Blaster AE-9 är det senaste i raden av flaggskepps ljudkort från Creative. Lösningen består av ett internt PCIe baserat ljudkort och en extern DAC lösning som kan driva de mest krävande audiofil klassade headset med en perfekt balans och harmoni.

Börjar vi titta på ljudkortet så är detta bara täckt till cirka 60 procent. Anledningen till detta är att Creative har valt att komplettera den fast monterade stommen som baserad på ESS SABRE-class 9038 DAC vilket erbjuder 129dB DNR och 32-bit 384 kHz playback med utbytbara op-amps för individuellt anpassad ljudbild.

Men redan out-of-the box så presterar AE-9 ett magiskt bra ljud där vi kan höra varje litet ljud i full harmoni med tunga baskraftiga explosioner och mitt i allt detta kunna urskilja varifrån våra fiender smyger på oss. Detta tack vare den perfekta 3D lösningen Scout Mode som lyfter fram de små delarna i allt surr. Tack vare att enheten kommer med Sound Blaster’s Surround virtualization teknik så kan du uppleva full 3D effekt oavsett vilket headset du använder.

Ser vi till anslutningarna så kommer kortet med optiska Toslink anslutningar för både in och ut. Vi får dubbla RCA portar, och 3,5mm Center/sub samt bakre utgångar. Här finns även en ACM länk till den bordsplacerade enheten. Den senare har sedan både 3,5mm och fullstor headphone anslutning samt en 3,5 mm mikrofoningång och en XLR Mic. Tyvärr så stödjer enheten inte multipla kanaler in vilket hade varit önskvärt för att bli en komplett ljudlösning.

Som extra krydda på moset så stödjer enheten både Dolby Digital Live och DTS Connect Encoding som tillsammans med Creatives grymma samlingscentral kallad Soundblaster Command ger oss full koll på alla inställningar och ljudeffekter för varje ändamål. Så mer eller mindre oberoende av vilken lösning du använder idag – vill du ha bästa möjliga ljudförutsättningar för utgående ljud är detta lösningen för dig.

91 %


VIKT KORT/EXTERN: 230 / 480 gram
MÅTT KORT/EXTERN: 178x22x127 / 150 x 128 x65 mm
LJUDTEKNIK: Sound Core 3D
DNR: 129 dB
PLAYBACK: 32-bit 384 kHz
EXTERN HEADPHONE IMPEDANS: 1 Ohm till 600 Ohm
LJUDPROCESSING: Dolby Digital / DTS / Sound Blaster Surround virtualization
LÄGSTA PSU KRAV: 500 watt 80Plus Brons

Läs också: Månadens hårdvara del 1 – Monitor, latop, mus, PSU och lagring

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar