facebook_pixel
Så socialiserar du som gamer – sponsrat inlägg

Så socialiserar du som gamer – sponsrat inlägg

Den klichéartade bilden av den typiska gamern, såsom illustrerad inom filmens, musikens samt litteraturens värld är inte sällan en asocial ensamvarg som föredrar att sitta framför det blåaktiga skenet från dataskärmen och spela timme efter timme. Bland de populärkulturella verk som skildrat detta i olika tappningar återfinns bland annat kultrullen The Wizard från 1989 som är en hjärtevärmande film om bandet syskon emellan, och Jimmy som är ett geni på att spela videospel. Fler exempel är Gamer från 2009 med Gerard Butler i huvudrollen och åttiotalsfilmen the Last Starfighter. Enligt två nya studier som publicerats på Uppsala universitet av forskarna Lina Eklund som är verksam på institutet för informatik och media, och Sara Roman som arbetar på sociologiska institutionen på Stockholms universitet, finns dock anledning till att ompröva bilden av gamern som en trist eremit även utanför den sfär som redan vet hur det egentligen ligger till – spelarna själva.

Av studierna framgår att tonåringar som spelar inte alls är ensamma utan har vänner. Resultatet av studierna visar tydligt att ungdomar som spelar lättare blir vänner med varandra tack vare sitt gemensamma intresse. De har dessutom inte färre vänner än de kamrater som inte spelar eller identifierar sig som gamers. Det finns numera därmed empiriska bevis på att gaming kan vara en minst lika social aktivitet som exempelvis bollsporter eller andra hobbys. Inspirerade av dessa studier tänkte vi i denna artikel dela med oss av några tips för hur du socialiserar som gamer.

Resor till platser med gaming som centralt inslag

Det finns inget som säger att gaming bara måste äga rum i hemmets lugna vrå och att spelandet är begränsat till den virtuella världen när det gäller storslagna upplevelser. För den som är okonventionell nog att ge begreppet “gaming” en mer vidlyftig innebörd än strängt begränsat till dator- och tv-spel, kan passionen för spelvärlden kombineras med roliga resor till exotiska destinationer. Förutom de många klassiska gamingevent som hålls runt om i världen såsom PAX South i USA och PG Connects i London, kan du bege dig hela vägen till Paradise Island på bildsköna Bahamas. Här finns Atlantis Resort, ett femstjärnigt lyxhotell med extra allt, som härbärgerar ett eget casino och som också står värd för flera spelevent under året. Som kuriosa kan nämnas att Sol Kerzner är hjärnan bakom inte bara detta hotell utan åtskilliga andra exklusiva hotell och resortanläggningar på den internationella arenan.

Arrangera en spelkväll med vänner från gamingvärlden

Som tidigare nämnts kan gaming tveklöst skapa nya vänskapsband mellan individer som delar det som gemensamt främsta intresse. Vad är då bättre för att stärka dessa vänskapsband och kunna hänge dig fullt ut åt din passion och hobby än att arrangera en gamingkväll med vänner och bekanta?! Här är givetvis spelandet i fokus och att dela spelglädjen tillsammans med andra fantaster. Välj ut dina favoritspel som lämpar sig för gaming i grupp och ordna med tekniken och logistiken kring detta för bästa utfall. Kör en turnering med priser till de som skött sig bäst under kvällens lopp, eller spela helt enkelt “för skojs skull”. Det viktigaste här är det sociala umgänget!

Ta hand om din kropp (gärna i grupp)

Ett av de mer okonventionella sätten för en gamer att socialisera, och dessutom bli en bättre gamer på kuppen är faktiskt att ägna sig åt fysisk träning, och då helst i grupp (tänk crossfit, fotboll eller dans). Det säger sig självt att hälsosamma vanor såsom en god natts sömn, nyttig kosthållning och regelbunden träning bidrar till bättre resultat som gamer. Att gejma på ett effektivt och lyckosamt sätt kräver koncentration och koordination, inte sällan även snabb reaktionstid. Fysisk träning skärper samtliga ovanstående färdigheter då du inte bara tränar kroppen, utan även frigör en rad olika välgörande hormoner i hjärnan på köpet. Ägnar du dig åt gruppträning i lag slår du dessutom två flugor i en smäll och jobbar på dina sociala relationer utanför gamingvärlden, vilket är nog så viktigt.

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar