facebook_pixel
Stortest av sju trådlösa gamingheadset

Stortest av sju trådlösa gamingheadset

Razer Nari Ultimate

1 890:-
Razer.com

Perfekt balans i både ljud och känsla.

Razor är som märke synonymt med spelande och allt som företaget tar fram görs enbart utifrån ett spelperspektiv. Det här märks i detta headset som kombinerar mycket av det bästa företaget har ett erbjuda i en delvis unik lösning. Nari Ultimate har runda former, både sett till de mycket komfortabla öronkuddarna och till huvudbygelns konstruktion. Den senare har däremot en underdimensionerad vaddering vilken, beroende på användaren, kan vara aningen för hård.

På kåporna hittar vi reglage för volym, laddning samt en 3,5 millimetersanslutning om batteriet skulle sina. Nari Ultimate har i grunden ett batteri som räcker cirka 21 timmar, men när vi aktiverar både de integrerade ljuseffekterna och framför allt den haptiska teknik – som gör att vi förutom att höra också kan känna vissa effekter, vilket ger spel ett sjukt häftigt lyft – sjunker batteritiden till strax under åtta timmar.

När vi kommer till ljudet så är detta förvånansvärt välbalanserat, Razer brukar annars vara aningen bastunga. Tack vare THX360-stödet får vi testets bästa omslutande ljudupplevelse, där vi framför allt kan uppfatta olika ljud i olika lägen och distanser på ett fantastiskt sätt. Ett extra plus för att detta headset har dolda kanaler i öronkuddarna för att minska tryck från glasögon. Det mest negativa vi har att säga är att mikrofonen inte håller samma fina ljudnivå.

86 %


Sennheiser GSP670

3 250:-
Sennheiser.com

Den mest kompletta trådlösa gamingslösningen.

Det finns headset och så finns det Sennheiser gamingheadset. Planerar du att investera en lite större summa pengar i något som kommer att ligga i ljudtoppen under flera år framöver så är GSP670 ett närmast givet val. Här får du en extremt välbyggd lösning i alla delar med ett ramverk med dubbla
axlar för perfekt passform och följsamhet.

GSP670 har extremt bekväma vadderade kuddar runt öronen och ett heltäckande skydd över huvudet som avlastar vid låga sessioner. Samtliga reglage som huvudvolym, chattvolym, strömknappar med mera är stabila och lättanvända. Enheten har dessutom testets i särklass bästa mikrofon som effektivt fångar upp din röst och stänger ute allt annat. Enheten kan anslutas via både medföljande dongel eller blåtand av version 5, vilket gör att det även fungerar till valfri mobil.

Vi avslutar med ljudet som även detta är det i särklass mest kompletta, med en perfekt balans över hela registret och en bas som känns utan att ta överhand. Intressant är att ljudkvalitet är lika klockren när man spelar som vid musik eller filmtittande. När man aktiverar 7.1-läget får man dessutom en perfekt rumsuppfattning med tydliga avståndsbaserade ljud. Vi ger även ett extra plus för batteritiden som går över 20 timmar med blåtandsanslutning. Högt pris som sagt, men oj vilka lurar!

90 %


Steelseries Arctis Pro

3 290:-
Steelseries.com

Extern perfektion med rejäl prislapp.

Vårt sista headset i detta test kommer från Steelseries och delar dna med deras föregående modell. Det erbjuder ett fantastiskt ljud och en briljant lösning, men kostar också en hel del. Arctis Pro bygger på en två-enhetslösning med en extern dockningsstation vilken kan kopplas mot multipla enheter vilket är ett stort plus. Dockan kommunicerar sedan med 2,4 GHz med själva headsetet som även samtidigt kan anslutas till en annan enhet, till exempel en mobil via blåtand, för att sedan låta oss växla mellan spel och mobilsamtal. En smart lösning med denna uppdelning är att dockan även agerar laddare till headsetets löstagbara batterier. Vi får med två batterier varav varje ger oss cirka 10 timmars lirande, och då ett alltid är laddat behöver vi aldrig vara utan ström. Arctis Pro har mycket hög komfort både över öron och huvud, och konstruktionskvaliteten är lika imponerade den.

När vi kommer till ljudet är det ruskigt bra med rena tydliga toner över hela registret och en välbalanserad bas. Tack vare dockans integrerade EQ-lösning kan vi även anpassa ljudet ytterligare. Vi får även en enastående bra mikrofon med utmärkt brusreduktion. Nackdelen med Arctis Pro är ett något högt pris och att den tvådelade lösningen inte passar alla.

89 %

 Q&A

Trådbundet kontra trådlöst?

Historiskt sett har trådbundna headset nästan alltid varit att föredra då de har haft en lägre latens och mindre störningar. Men i och med att den trådlösa utvecklingen gått framåt så har detta gap i det närmaste eliminerats och idag är eventuella fördröjningar likvärdiga. Däremot så finns, som alltid med trådlös anslutning, en risk att batteriet tar slut eller är svagt vilket också kan ge upphov till störningar. Trådlösa headset ger förstås en större frihet; normalt sett kan man sitta upp till tio meter ifrån datorn, vilket förstås är svårt att lösa med kabel. 

Finns 7.1/5.1 surroundljud för headset?

Headset av lite högre kvalitet erbjuder mer eller mindre alltid någon form av surroundlösning. Till skillnad från externa högtalare är det surroundljud som presenteras nästan alltid av virtuell art. Det vill säga: headsetet skapar ett konstgjort surroundljud med någon form av programvara. Värt att tänka på är att kvaliteten på dessa lösningar varier kraftigt. I vissa fall är det till och med bättre att köra dem i vanlig stereo.

Kan jag använda mitt trådlösa headset även till mobilen?

Det är lätt att tro att alla trådlösa headsets kan användas även till mobilen, men riktigt så enkelt är det inte. Anledning är att det beror på vilket sätt som headsetet ansluter till datorn. Om det använder blåtand kommer det med största sannolikhet att fungera, men om det använder alternativa trådlösa tekniker som exempelvis kommunikation via fem-gigahertzbandet fungerar det inte. 

Varför är trådlösa headset oftast större jämfört med sladdanslutna?

Förutom att trådlösa headset måste ha både ett batteri och en trådlös kommunikationslösning integrerad, har dessa headset oftast även annan teknik integrerad. Primärt handlar det om ljud-DACar och interna förstärkare, men även lösningar för att skapa olika rumseffekter och annat. Anledningen till varför dessa placeras i headsetet är för att kunna garantera en viss ljudkvalitet och -bild. Med sladdbundna headset kan dessa lösningar både ligga i datorn eller i ett separat ljudkort som placerats på sladden, eller via externa enheter av olika slag.


Läs också: Månadens hårdvara

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar