facebook_pixel
Stortest av sju rykande heta moderkort

Stortest av sju rykande heta moderkort

Colorful CVN X570 Gaming Pro V14

Pris ej fastställt vid test
En.colorful.cn

Budgetbaserat moderkort som imponerar med hög stabilitet och kompabilitet.

Kinabaserade Colorful är ett företag som tillverkar produkter där man bytt highend- komponenter mot lägre pris. Trots detta blir företagets produkter allt bättre. Detta kort fokuserar på oss spelare och har en väldig enkel och ren design, som ändå, tack vare smakfull RBG-placering lyfter din rigg visuellt.

Kortet har dubbla stålförstärkta PCIe Gen 4×16-platser samt ytterligare en som körs i x4-läge. Du får också tre Gen 4×1-platser där den ena är placerad överst på kortet. Trots att kortet kommer med fullt godkända ALC1150s-ljudkretsar så rekommenderar vi ett diskret ljudkort. Här finns dubbla M2-platser som placerats under löstagbara flänsar. Över styrchippet hittar vi en större fläns som även försetts med en ledbaserad, mindre fläkt.

Kortet är extremt stabilt och fungerar med samtliga testenheter, men, för det finns ett stort men, det har bara 10 strömfaser. Detta begränsar möjligheterna till överklockning, något som även märks då minnet kan klockas till maximalt 3 466 MHz. I övrigt finns här en Realtek-baserad gigabit-lanport och ett brett utbud av USB-portar. Däremot saknas stöd för USB 3.2.

71 %


Gigabyte GAMING X

Pris ej fastställt vid test
Gigabyte.com

Trevligt moderkort med hög stabilitet men aningen fel ”besparingar”.

Gaming X är lite av ett ingångskort till nya generationen AMD-processorer och PCIe Gen 4-anslutningar. Kortet har alla väsentliga funktioner och mycket hög stabilitet. Samtidigt har Gigabyte valt enklare lösningar i vissa lägen för att hålla nere priset, till exempel bara USB 3.1. Det är okej. En påtagligare besparing finner vi i valet av ljud, ALC887. Det är lite märkligt, ljudet är ändå en stor del av lirandet. Ser vill till anslutningar så finns sex SATA 3-portar som är vinklade i 90 grader. Denna lösning är bra sett till en renare kabeldragning, men beroende på chassi kan det bli aningen trångt. Vi får dubbla M2-platser varav en med extra kylfläns. Till grafiken finns en stålförsedd Gen 4×16-slot som kompletteras med en x4- och tre x1-platser. Kortet passar således bäst för singelgrafiksbyggen.

Gigabyte hela 12 strömfaser och har bra kylning både över själva kretsen och andra kritiska områden. Det ger ett mycket stabilt kort, dessutom med god kompabilitet, minnen på upp till 4 400 MHz hanteras.Även värmehanteringen av en trimmad processor hanteras med bravur, och synkas via lättanvänd programvara.

90 %


MSI MPG X570 Gaming Plus

Pris ej fastställt vid test
Msi.com

Utmärkta kylegenskaper och bra kompabilitet för medelklassgamers.

Även MSI har satsat på ett lite mer grundläggande moderkort, men MSI använder sin mångåriga erfarenhet smartare än många andra. Kortet har sex vinklade SATA 3- och en frontmonterad USB 3-port vinklade i 90 grader, men för att underlätta anslutning även i mindre chassin är denna del urfasad i moderkortet. En suverän lösning! Dubbla M2-platser erbjuds där vi kan välja mellan integrerad M2-fläns eller att använda en från MSI, som för övrigt tillhör de mer effektiva vi testat.

Kortet är annars aningen begränsat med en enda äkta PCIe Gen 4×4-port och ytterligare en som körs i x4-läge. Dessa ackompanjeras av tre x1-platser som tyvärr samtliga är placerade under den övre x16-platsen. Det kan därför vara trångt att använda dubbla fullstora grafikkort och ett alternativt instickskort.

Vi får fyra minnesbanker med stöd för upp till 128 gigabyte DDR 4/4 400 MHz, och kortet har mycket god minneskompabilitet. I övrigt: godkänd gigabit lan-anslutning och helt okej ljud. Vi saknar dock WiFi och den bakre IO-panelen kunde rymma någon mer anslutning. Plus för ypperlig kylning av chip och strömfaser!

82 %Q&A

Vad innebär den senaste Ryzen-generationen?

Den tredje generations Ryzen-processorer från AMD ger flera fördelar jämfört med tidigare generationer. För det första är detta den första processor som baseras på 7-nanometersarkitektur, vilket ger högre prestanda men med lägre strömförbrukning. Enheterna finns med upp till 16 kärnor/32 trådar som jobbar med 24 stycken PCIe Gen 4-banor vid 105 watt. Jämför vi prestandan med tidigare generations Ryzen 7-2700X så levererar motsvarande 3700X hela 15 procent bättre prestanda per tråd.

Vad tillför PCIe Gen 4?

Som vid varje uppgradering av PCIe-standard medför den nya versionen en teoretisk dubblering av den bandbredd som är tillgänglig för grafikkort, hårddiskar, SSD, WiFi och ethernetanslutningar. Detta ger helt nya möjligheter för anslutna enheter, där fyra stycken Gen 4-banor presterar likvärdigt med åtta stycken Gen 3-banor. Det gör att vi antingen får nya prestandavärden för framför allt lagring, eller att vi kan använda färre antal banor med bibehållen prestanda. Vi har redan sett flera tillverkare med M2-baserade lösningar som touchar vid 5 GB-gränsen i bandbredd, och tänker vi sedan dessa diskar i en stripe blir hastigheten svindlande.

Varför AMD X570-chipset?

Grunden till AMDs nya plattform hittar vi i X570-chippet, världens första chip med integrerat stöd för bland annat PCIe Gen 4. Men chippet ger oss även stöd för senaste USB 3.2 Gen 2 och en integrerad minneskontroller för dubbla DDR4 3 200- minnen. Tillsammans med tredje generationens Ryzen innebär detta upp till 12 USB 3.2 Gen 2 och 14 SATA 3 samt maximalt 44 PCIe 4-banor. Värt att notera är också att chippet ger stöd för upp till 128 gigabyte minne samt att vi på vissa kort sett minnesfrekvenser på över 5 100 megahertz. Det säger en hel del om potentialen.

Har jag nytta av fler PCIe-banor?

Förutom att nyare processormodeller kommer med flera kärnor så har de även fler PCIe-banor. Enkelt utryckt ger det oss möjligheter att använda flera grafikkort som alla går med full bandbredd samtidigt som vi kan använda anslutna M2-diskar i hög hastighet där vi har vårt OS och våra spel. Enkelt uttryckt: med fler PCIe-banor går det mesta i din burk med en jäkla fart.


Läs också: GTX 1660 Ti är den gyllene medelvägen

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar