facebook_pixel
Night in the Woods-utvecklaren Alec Holowka har dött

Night in the Woods-utvecklaren Alec Holowka har dött

Den här texten nämner självmord och sexuella övergrepp.

Alec Holowka, mest känd för sitt jobb med Aquaria och Night in the Woods (som vi älskade), har gått bort. Det berättar hans syster Eileen Mary Holowka på Twitter.

Holowka var en grundarna bakom studion Infinite Fall tillsammans med Scott Benson och Bethany Hockenberry. Han var med och programmerade och designade spelet, samt komponerade hela soundtracket. Han arbetade även som kompositör för spel som Towerfall: Ascension och Crayon Physics Deluxe.

Nyheten om hans bortgång kom från hans syster, som sedan dess har stängt sitt Twitter-konto. I sin tweet nämner hon ingen dödsorsak men tycks hinta om att det rör sig självmord. Brittiska PC Gamer har sparat hela meddelandet som bland annat innehåller följande:

– Under de sista åren, med terapi och medicin, blev Alec en ny person – samma person han alltid varit med utan något av mörkret. Han var lugn, glad, positiv, och älskande. Förändring är givetvis en långsam process och det var inte alltid perfekt, men han jobbade mot rehabilitering och ett bättre liv. Under de sista dagarna fick han stöd av många kriscenter och jag vill tacka alla där för deras hjälp.

Mörkret som nämns tycks vara en referens till de anklagelser om övergrepp som Holowka mottagit den senaste veckan från flera i spelindustrin. Dessa inleddes av att Depression Quest-utvecklaren Zoë Quinn berättade om hur Holowka dem när de två bodde tillsammans för ett antal år sedan. Under den tiden ska han ha varit våldsam och sexuellt utnyttjat Quinn. De avslutade sin tweet med att säga att de inte önskade något illa mot någon och att de främjade rehabilitering över straff.

Efter Quinns tweet (som nu tagits ner, då de har deaktiverat sitt Twitter-konto) kom liknande anklagelser från andra i spelindustrin som hävdar att Holowka “var en fara för kvinnor“. Dessa anklagelser ledde till att Night in the Woods-utvecklarna valde att gå skilda vägar med Holowka och lade ner ett oannonserat projekt som de arbetade på tillsammans.

Sedan dess har samtliga inblandade deaktiverat sina Twitter-konton, men Scott Benson har delat sina tankar via ett inlägg på Kickstarter. Eileen Mary Holowka postade även ännu en gång för att klargöra att hon inte ville att någon skulle använda hennes brors död för att trakassera andra:

– Och utifall det inte var jävligt uppenbart så sa Alex uttryckligen att han önskade Zoë och alla andra väl, så använd inte er sorg som en ursäkt för att behandla andra illa. Gå ut, ta hand om någon, och jobba för att undvika att det här händer igen.

Om du själv lider av självmordstankar, eller känner någon som du är orolig för, finns det både livechattar och telefonlinjer du kan vända dig till dygnet runt.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar