facebook_pixel
Knights and Bikes – På gång

Knights and Bikes – På gång

Att fånga det magiska hos barndomens äventyr med nya vänner.

Rex Crowle och Moo Yu vet hur man gör spel som tilltalar barn, men också den barnsliga sidan hos oss som förhoppningsvis stannat kvar där. Crowle arbetade på Tearaway och Little Big Planet. Yus portfolio inkluderar Ratchet & Clank. Deras första indiespel är lika lekfullt som deras tidigare verk.

Knights and Bikes äger rum på en fiktiv brittisk ö som kallas Penfurzy Island. Demelza har levt där i hela sitt liv, tillsammans med fadern som driver den lokala campingplatsen. En sommar träffar hon Nessa. Inget gjuter nytt liv i en bekant plats på samma sätt som en ny vän, så duon beger sig ut på äventyr. Det visar sig att ön sett bättre dagar, då affärsverksamheterna hotas av vräkning inom en ganska nära framtid. Kanske hjälper det att gräva upp öns fördömda skatt?

Själva äventyret är inte särskilt rakt på sak – det finns mycket som pockar på din uppmärksamhet. Under den vecka som storyn äger rum hittar flickorna olika spel att leka med och omgivningar att utforska, precis som barn tenderar att göra. Andra dagen, som jag spelar tillsammans med Crowle, är ett lysande exempel på detta. Vi är på väg i full fart genom stadens handmålade gator för att mata några gäss. Då och då dyker former upp som fyller landskapet med något ur barnens fantasier. Tomrummet mellan två lyktstolpar blir exempelvis ett mål, och så klart finns en boll i närheten. Det finns alltid nog med tid för att skvätta runt i pölar eller sparka i leran, och som belöning får jag små skatter som garn och fina ädelstenar. Senare ska jag kunna byta dessa med vuxna mot ännu bättre grejer.

Läs också: Ghost Recon Breakpoint – På Gång

I korthet

Utvecklare

Foam Sword Games

Utgivare

Double Fine

Webb

Knights and Bikes

Release

27 augusti

Penfurzy Island har sett bättre dagar. Fisken håller med.

Barn på nytt

Knights and Bikes kan spelas själv med AI:n, men det är som bäst i co-op, som dessutom kan köras både online och lokalt. Sättet Crowle slog mig i en improviserad kapplöpning till nästa destination har redan blivit ett av mina finaste co-op-minnen. Slutligen kommer både Demelza och Nessa ha cyklar, som kan anpassas med olika färger och flaggor, men också bättre utrustning för att ta dig allt längre på ön. När tiden är inne för att kämpa mot den faktiska förbannelsen får båda flickorna hälsomätare, och den kan fyllas på genom high fives, något Crowle beskriver som en ”representation av känslor snarare än de vanliga hälsoprylar spel vanligen är fyllda med”.

Nessa och Demelza är nära vänner, men ändå vittnar handlingarna dem emellan om en slags öm rivalitet. Det finns gott om stöldförsök och vatten som skvätts, men det slutar aldrig i dålig stämning. Efter att jag träffat min nya favoritspelkaraktär, gåsen Captain Honkers, och diskuterat med Crowle huruvida gåsapågen kan locka barn att klappa gäss IRL (ingen bra idé), är vår nästa anhalt en minigolfbana som vi slutför med allt annat än golfklubbor.

Med Demelzas mäktiga spark och Nessas sprillans nya frisbee gör vi processen kort med banans hinder, som antar formen av öns kung Artur-legender. Förutom det roliga i att agera instinktivt som ett barn på nytt slogs jag av hur levande allting kändes. Knights and Bikes popup-värld är fylld med rörelse och färg, och flickornas leenden dröjer sig kvar. Det finns alltid mycket att se, och även om spelet i praktiken är en linjär upplevelse inbjuder de olika omgivningarna verkligen till upptäcktsfärder för att gräva upp hemligheter. Crowles unika stil gör Knights and Bikes omedelbart minnesvärt och gör att varje personlighet når ut genom skärmen. Jag längtar efter att träffa dem igen, och det blir snart för imorgon släpps spelet.

Malindy Hetfield

Läs också: Neo Cab – På gång

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar