facebook_pixel
Devotion-utgivarna har stängts ner av Kina efter Nalle Puh-skandalen

Devotion-utgivarna har stängts ner av Kina efter Nalle Puh-skandalen

I slutet av februari skrev vi om det taiwanesiska skräckspelet Devotion, som togs ner från Steam efter att ett Nalle Puh-meme hade siktats i spelet, på den sittande kinesiska presidenten Xi Jinpings bekostnad. Spelet har ännu inte återvänt till Steam, och nu har dess kinesiska utgivare Indievent stängts ner.

Lite finare uttryckt har Indievent bara “förlorat dess företagslicens” på grund av det här upplevda övertrampet. Dessa nyheter nådde oss först via Iain Garner, medgrundare av den Asien- och Europa-fokuserade utgivaren Another Indie, och för PC Games N berättar han att han fått händelsen förklarad av kinesiska kollegor. Själva annonseringen nämner inte Devotion-incidenten, utan konstaterar bara att Indievent brutit mot “relevanta” lagar.

Indievent har redan tidigare sagt upp bekantskapen med Devotion-utvecklarna Red Candle Games, men det var uppenbarligen inte tillräckligt. Även Winking Entertainment har backat ur samarbetet, trots att de är baserade i Taiwan – detta eftersom stora delar av finansieringen av den taiwanesiska spelscenen kommer från just Kina.

Framtiden för Devotion är oklar, men rent teoretiskt kan Red Candle Games bara ingå ett avtal med en västerländsk utgivare istället, men eftersom Kina blir alltmer betydelsefullt för spelmarknaden i stort lär nog potentiella intressenter få tänka sig för ordentligt innan de beblandar sig med ett så här pass infekterat ärende.

Här är Iain Garners tweet om Indievents öde.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar