facebook_pixel
Månadens hårdvara – tyst chassi, sylvassa möss, nätagg för överklockare och mycket mer!

Månadens hårdvara – tyst chassi, sylvassa möss, nätagg för överklockare och mycket mer!

Månadens hårdvara

Efter all nertid signerad Binero är vi uppe och rullar igen. Vi kompenserar genom att slänga upp en hel uppsjö testade produkter! Bland månadens hårdvara finner ni både en fenomenal uppgradering à la Logitech G502, ett av Sveriges första test av Coolermasters nya S600-chassi, nätaggregat för överklockare, slimmade CPU-kylare och åtskilligt mer. Trevlig midsommar på er, spelvänner!

“Ett av de tystaste chassin som finns”

CHASSI

Coolermaster S600

Ca 1 100: – Coolermaster

Med plats för multipla diskar och grafikkort i fulllängd.

Coolermaster har precis lanserat det senaste tillskottet i sin populära Silencio-serie, S600. Enheten kommer i två utförande och finns antingen med en glasbaserad vänster sida eller med en extra ljuddämpande ståldörr. I övrigt så är de båda modellerna identiska.

I chassits framkant finns en ljuddämpande ståldörr som vid behov enkelt kan ändras från höger- till vänsterhängd. Bakom denna finns ett effektivt dammfilter som skyddar de fläktar som är placerade innanför. Vi får med en extremt tystgående 120 mm PWM-fläkt, men vill man kan man utöka till totalt dubbla 140 mm-fläktar eller en radiatorlösning på upp till 280 mm.

På ovansidan kan vi välja mellan maximal ljuddämpning eller, om en toppmonterad fläkt eller radiator används, byta till ett lika effektivt dammfilter. Bytet mellan de båda lösningarna är mycket enkelt och kräver inga verktyg. Vi hittar även enhetens IO-panel placerad på toppen. Denna består av dubbla USB3-portar, en kombinerad 3,5 mm-anslutning och en SD-kortläsare

På baksidan finner vi sju expansionsplatser, en 120-millimetersfläkt och i nederkanten finns plats för ett 180 mm långt nätaggregat. Detta placeras i en separat kammare som i överkanten har enkla genomgångar för kabeldragning, men som även rymmer tre stycken 2,5-tumsenheter. Tre stycken 3,5-tumsenheter ryms också i ett smidigt ställ bredvid nätaggregatet.

Insidan av chassit rymmer moderkort upp till ATX-format med en CPU-kylare på maximalt 167 mm och grafikkort på upp till 398 mm. Allt är extremt lättarbetat med gott om plats, och tack vare ett lite bredare utrymme bakom modekortsplåten kan vi här både placera ytterligare en 3,5 tumsenhet samt dubbla 2,5-tumsdiskar och dra våra kablar på ett enkelt sätt.

S600 är, tack vare sin effektiva ljuddämpning och vibrationsdämpande lösningar ett av de tystaste chassin som finns. Även om vi vill trycka på med full kylning och maximera grafiken för den allra grymmaste av gamingriggar kan du utan problem lira tyst även under dygnets tysta, mörka timmar. Det vi däremot saknar är en frontmonterad Typ-C port samt att IO-anslutningens ljudanslutning varit fördelad på två separata kontakter för att kunna välja olika headset och mikrofonlösningar.

91 %


MÅTT: 466 x 209 x 460,5 mm
VIKT: 8,6 kg
MODERKORT: Upp till ATX-storlek
LAGRINGSUTRYMME: 1 st 5,25-tum, 4 st 3,5-tum, 5 st 2,5-tum
IO-PANEL: 2 st USB 3, SD-kortläsare, 1 st 3,5 mm audio (kombinerad)
FÖRMONTERADE FLÄKTAR: 2 st 120 mm PWM
MAX ANTAL FLÄKTAR: 4 st 140 mm + 1 st 120 mm
RADIATORSTÖD: 280 mm + 240 mm + 120 mm
MAXLÄNGD, PSU: 180 mm
MAXHÖJD, CPU-KYLARE: 167 mm
MAX LÄNGD, GRAFIKKORT: 398 mm

“Extremt god komfort”

MUS

Corsair Gaming Ironclaw RGB Wireless

Ca 900: – Corsair

Blixtsnabb, trådlös precisionsmus med dynamisk RGB.

Denna mus ger extremt god komfort och greppkänsla och kan anslutas via antingen Corsairs slipstream-teknik (som ger responstider på under 1 ms), via blåtand eller USB-kabel. Musen har utrustats med en specialversion av Pixart PMW3391-sensorn som når upp till 18 000 DPI, och du kan überjustera i steg om 1 DPI om du så önskar. Totalt har musen tio programmerbara knappar, och på insidan finner vi senaste Omron-switcharna för extra hållbarhet. Musen har internt minne för att lagra makron och hantering av den snyggt integrerade RGB-lösningen.

91 %

Läs också: Stortest, RTX 2080 – grafik för dig som vill lira i 4K


ANSLUTNING: Trådlös slipstream/blåtand/USB
SENSOR: Pixart PMW3391
KÄNSLIGHET: Upp till 18 000 DPI
ANTAL KNAPPAR: 10 stycken
BRYTARE: Omron
BATTERITID: Cirka 50 timmar
PROGRAMVARA: Corsair Icue

“Som skapt för kraftig överklockning”

NÄTAGGREGAT

Be quiet power zone 750 watt

Ca 1 300: – Bequiet

Ett PSU för överklockare.

Power Zone är ett kraftfullt, helt modulärt PSU som tack vare en singel 12-voltsrail är som skapt för kraftig överklockning. I detta fall så handlar det om 744 watt, vilket är en effektivitet på 99,2 procent. Enheten kyls med en högpresterande 135-millimeters Silent Wing-fläkt och ger ett högt luftflöde med minimal ljudinverkan.

En intressant lösning är att vi förutom den integrerade fläkten också kan kontrollera upp till tre chassifläktar från vårt nätaggregat, något som skapar en optimal balans mellan kylning och ljudnivå. Som alltid så använder Bequiet japantillverkade kondensatorer i aggregatet vilket borgar för god livslängd.

Ser vi till prestanda så körde vi våra tester med dubbla 2080Ti-kort på en överklockad Intel I9-9900K och 16 gigabyte DDR4-4400 MHz-minnen. Systemet var både helt stabilt, tyst och helt perfekt sett till värmeutveckling. Det enda vi kunnat önska oss för ett perfekt PSU vore någon form av manuellt aktiverad självtest. Vi hade även gärna sett en högre effektivitet än den 80+ bronsklassning som modellen kommer med.

83 %


EFFEKT: 750 w
ATX-VERSION: 2,4
KYLNING: 135 mm
KLASSIFICERING: 80+ brons
GARANTI: 5 år
KABELLÖSNING: Helt modulärt

 

“Intressant, men inget givet förstahandsval”

RAM-MINNE

Patriot Viper Steel 2 x 8 GB 4 133 MHz, 2 x 8 GB 4 400 MHz

Ca 2 700, 2 300: – Patriot

Högfrekventa DDR4 moduler med effektiv kylfläns.

Detta är två kit på vardera dubbla åttagigabytemoduler anpassade för höga frekvenser. Det första kittet är klockat i 4 133 MHz med en latens på 19-21-21-41 vid 1,35 volt, medan det andra ligger på hela 4 400 MHz med en latens på 19-19-19-39 vid 1,45 volt.

Både modellerna har en heltäckande svart passiv kylfläns som är mycket effektiv och snabbt fördelar ut värmen över hela dess yta. Under denna använder Viper Samsungs B-Die, kända för sin överklockningspotential och stabilitet. Då minnesbankerna inte sticker upp mer än cirka 45 mm  kommer de dessutom att passa även under lågt ställda vatten- eller luftbaserade CPU-kylare.

Både minnesmodellerna har trots en hög basfrekvens godkänd överklockningspotential som däremot är väldigt avhängig moderkortet som används. Vi har testat båda kitten på flera olika kort med ett väldigt varierande utslag. I bästa fall så lyckades vi nå 4 400 med 4 133-minnena och 4 600 med 4 400-minnena, men detta var endast på ett moderkort (Asus-baserat).

Ser vi till prestandan överlag så håller minnet en stabil prestanda som matchar övriga tillverkare vid samma frekvens, men med tanke på att priset på dessa minnen inte utmärker sig (de håller sig i mittsegmentet) skulle vi säga att både modellerna är intressanta lösningar men inga givna förstahandsval. Ett eventuellt köp bör styras utifrån det moderkort som används. Om ditt kort stödjer det ska du tveklöst välja 4 400-minnena.

78/82 %


MODELLTYP: DDR4 4 133/4 400
SPÄNNING: 1,35/1,45 v
FUNKTION: XMP 2.0
KAPACITET: 2 x 8 GB
HÖJD: 44,4 mm
KYLNING: Passiv

“En av de mest kompletta gamingmöss vi testat”

MUS

Logitech G502 Lightspeed

Ca 1 500: – Logitech

Trådlös gaming med blixtens hastighet.

Logitechs G502-serie är en mus som alltid legat i topp på alla listor, och när den nu kommer i helt trådlöst utförande blir vi än en gång förbryllade över den extremt snabba 16K Hero-sensorn som i kombination med Logitechs trådlösa Lightspeed-teknik ger oss en ultrasnabb och precis spelupplevelse.

Nya G502 är tack vare sitt skelettbaserade skal extremt lätt för en så pass avancerad mus. Detta underlättar vid snabba rörelser och ger dig ofta ett övertag i intensiva scener. De båda huvudknapparna är dessutom försedda med mekanisk fjädring vilket ger en blixtsnabb och exakt respons som både hörs och känns.

På undersidan finner vi utrymme för totalt sex justerbara vikter vilka kan placeras för att uppnå den känsla just du vill ha. Enkel hantering gör det enkelt att byta vikter. Totalt finns 11 programmeringsbara knappar som via Logitechs programvara G-Hubb gör det möjligt att skräddarsy varje knapp för varje spel. Med samma programvara kan vi även styra musens integrerade RGB-belysning.

När vi pratar känsla så är G502 även ergonomiskt utformad med gummerade sidor för bra grepp även under långa, intensiva sessioner i sommarvärmen.

På insidan av musen finner vi ett laddbart batteri som ger oss cirka 60 timmars spelande (utan aktiverad belysning) och som sedan på bara fem minuters USB-baserad laddning ger oss ytterligare 2,5 timmar. Är det riktig panik kan du också lira under tiden som musen laddar. Logitech har för övrigt tagit fram en musmatta som trådlöst laddar musen under tiden den används eller är i vila. Denna är dock ett tillbehör.

Kortfattat är G502 en av de mest kompletta gamingmöss vi testat, och om det inte vore för en aningen hög prisbild och delvis kanske även lite väl högt klickljud så skulle det vara en fullpoängare.

94 %


MÅTT: 132 x 75 x 40 mm
VIKT: 114 g
MAX DPI: 16 000
STRÖM: 1,35 V
RAPPORTERINGSFREKVENS: 1 ms
MAX ACCELERATION: 40 G
MAX HASTIGHET: 400 IPS
TRÅDLÖS TEKNIK: Lightspeed
RGB: Två zoner

“Slimmad och högpresterande”

CPU-KYLARE

Be quiet Dark Rock Slim

Ca 750: – Bequiet

180 watts-TDP för riggar med begränsat utrymme.

Ibland händer det att vi vill bygga en extremt kraftfull rigg i minimalt format. Det kan vara i ett chassi som ska vara lätt att transportera eller att vi satsat på ett mITX-moderkort där komponenterna ligger nära CPU-sockeln. I dessa fall (och flera andra) kan det vara svårt eller omöjligt att hitta utrymme med en kylare som ger den kapacitet som behövs.

Det är precis dessa sammanhang som nya Dark Rock Slim är skapad för. Luftkylaren är med sina  72 x 127 x 159,4 mm extremt slimmad, men kan tack vare fyra högpresterande kopparbaserade värmerör och luftflödesoptimerade kylfenor, samt en näst intill ljudlös Silent Wings 3 120mm PWM-fläkt, ändå hantera värme på upp till 180 watt.

Kylaren monteras enkelt från ovansidan och passar de flesta av Intels och AMD:s standardsocklar, och planerar du att bygga ett kompakt gamingsystem med luftkylning så är detta ett klockrent val. Däremot är priset väl tilltaget, och för samma peng kan man få en enklare vattenkylning.

83 %


MÅTT: 72 x 127 x 159,4 mm
VIKT: 620 g
MAX TDP: 180 W
MAX LJUDNIVÅ: 23,6 dBa
KOMPABILITET: Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011(-3) Square ILM, 2066, AMD AM2(+), AM3(+), AM4, FM1, FM2(+)
FLÄKT: 120 mm Silent Wing 3
PLATTFORM: Intel, AMD

“Sticker verkligen ut med unik look”

RAM-MINNE

Adata XPG D80 – 16GB (2 x 8 GB)

Ca 1 600: – Adata

Unik kylning men medioker prestanda.

Adata/XPG presenterar nya minneslösningar i en strid ström, och vi måste verkligen säga att det inte råder någon brist på fantasi. D80 kommer med en hybrid-kyllösning bestående av tunna flänsar samt en, framför allt visuellt påtaglig, vätskebaserad ovandel baserad på ett längsgående rör. Detta rör är dessutom RGB-upplyst vilket ger minnet en unik look.

Som vanligt med XPG kan vi synka belysningen med de flesta moderkortslösningar eller använda XPGs egna programvara. Våra moduler består av dubbla åttagigabyte stora enheter som körs i 3 200 megahertz vid 1,35 volt och med ett CAS värde på 16-18-18. I detta läge presterar D80 i mitten jämfört med övriga minnen med samma frekvens i vårt testlabb. Skillnaderna enheterna emellan är små i segmentet, men det är ändå värt att notera.

När det kommer till överklockning så är det framför allt på latenssidan som vi kan trimma stickorna, och vi når ner till 14-14-14 med hundraprocentig stabilitet. När det gäller högre frekvenser är detta mer avhängigt moderkortet som används, och vi märker även en tydlig koppling mot processorn som används.

D80 är helt klart ett intressant minne som verkligen sticker ut, men när utseendet ger större behållning än prestandan blir betyget lidande.

71 %

Läs också: Nytt nummer ute nu – 132 extratjocka sommarsidor!


MODELL: PC4-25600
KAPACITET: 2 x 8 GB
LATENS: CL 16 x 18 x 18
STRÖM: 1,35 V
KYLNING: Hybrid
PLATTFORM: Intel, AMD
FÄRG: RGB + röd fläns

“Saknar nästan helt basåterkoppling”

HÖRLURAR

Razer Hammerhead Pro v2- EU

Ca 600: – Razer

Blixtsnabb, trådlös precisionsmus med dynamisk RGB.

Ett par ljudmässigt klena lurar som nästan helt saknar basåterkoppling. Mikrofonen är märkligt dålig för att komma från Razer. Den passiva brusreduktionen är ok och konstruktionen i övrigt godkänd.

42 %


“Prisvärd gamingkänsla”

TANGENTBORD

Trust GXT 865 Asta Mechanical Keyboard

Ca 600: – Trust

Mekanik utan krusiduller.

Ett klart prisvärt mekaniskt gamingkeyboard med anti-ghosting och N-key rollover. Asta har 11 kombinationstangenter för snabb mediaåtkomst, lättanvänd LED och ger schysst gamingkänsla för priset.

72 %


 

“4K med extremt låg latens”

CAPTURE-KORT

Elgato Game Captute 4K60 Pro

Ca 3 800: – Elgato

Kompetent men dyrt.

Separat PCIe-kort för inspelning och strömmande av dina gamingsessioner. Kortet klarar upp till 4K med 60 fps med extremt låg latens, och kan också hantera din webcam. Korter är bra, men också onödigt dyrt.

64 %


 

 

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar