facebook_pixel
Indiedrömmar på pc (men på Xbox)

Indiedrömmar på pc (men på Xbox)

Gränserna mellan formaten är tunnare än någonsin. Inte minst för Xbox och pc, som tack vare Play Anywhere-initiativet gör att vi får massor av storkanoner som förr var vigda åt konsolkramarna. Små indiefyrverkerier har historiskt sett smällt ännu högre på pc, så när vi blev inbjudna till ett Xbox-event för indiespel var det vi som, efter diverse format-googlande, utbrast: Vi kommer!

Children of Morta

Bergons släktkalas är förmodligen inte som dina. Familjen har skyddat Mount Morta i generationer men något korrupt har börjat sprida sig. Vad som i grunden är ett ganska ordinärt actionrollspel – jag spelade som patriarken John rustad med ett tungt men långsamt svärd, och fick snart sällskap av min dotter, alltid steget bakom mig med pil och båge – lyfts till något familjärt tack vare, precis, familjen. Jag ser fram emot att utforska vildmarken och fuktiga grottor med co-op-kamrater, men jag längtar ännu mer efter att tillbringa tid i den stora timmerstugan, framför den sprakande brasan, lyssnandes till mormors anekdoter.

Utvecklare

Dead Mage

Release

Sommaren

Webb

Children of Morta


Night Call

Min hype-o-meter för Night Call har stigit i takt med taxametern. I en tidigare Kolla även in talade vi om spelets natur – du är en taxichaffis som både måste tjäna ihop till brödfödan, och lösa en bestialisk serie mord på några få dagar. Hur det känns att spela? Uppslukande. Under min första natt på Paris regntunga gator blev jag mer eller mindre utpressad av en rabiat polis och lack på en snubbe vars främsta mål i livet var att vara så oskön som möjligt. Jag bet mig inte i tungan utan bet ifrån istället. Dricks? Noll. Night Call handlar om beslut. När är det läge att tala? När tjänar jag på att vara tyst? Och vilka bevis är värda att nagelfara? Tiden är en ständig faktor och manuset verkar sylvasst.

Läs också: Kolla även in med Night Call

Utvecklare

Monkey Moon, Black Muffin

Release

Sommaren

Webb

Night Call


The Good Life

Swery gör konstiga grejer (Deadly Premonition, D4: Dark Dreams Don’t Die), och vi ser inga skäl till varför The Good Life inte ska bli ännu en udda fågel. Visserligen påstår sig spelet vara en diskbänksrealistisk simulator, i en brittisk landsortshåla (tänk ”Hem till gården goes anime”). Till denna ”lyckligaste staden i världen” flyttar fotojournalisten Naomi för att hitta ett scoop. Och som hon hittar det! Ett mord sker (lyckligaste my ass!) och en gång om månaden förvandlas invånarna till antingen kissemissar eller byrackor. Demon jag testar är avskalad. Jag kan fota och snacka men hittar inga sätt att komma framåt, men det färdiga spelet ska bli öppet och ordentligt förgrenande.

Utvecklare

White Owls

Release

November

Webb

Kickstarter-sidan


Afterparty

Om Oxenfree var din grej har du förmodligen siktet inställt på den tematiska uppföljaren Afterparty, där enda chansen att fly helvetet är genom att supa Satan under bordet (hatar när det händer). Du spelar som Milo och Lola, två unga vuxna som vill bli levande igen. Precis som i Oxenfree handlar detta om rappa dialoger som känns väldigt äkta (folk talar i mun på varandra, pinsamma tystnader uppstår), och precis som i thrillern från 2016 finns otippade inslag. I det här fallet är alkoholen din superkraft. Rusdryckerna förändrar dialogerna och beroende på om du vill vara flirtig, arg eller rolig finns det drinkar för detta. Hörde jag ”skål”?

Läs också: Det nya spelet av Oxenfree-utvecklarna heter Afterparty

Utvecklare

Night School Studio

Release

2019

Webb

Afterparty


Atomicrops

När Stardew Valley möter Fallout föds potentiellt sett en strålande lantbrukssimulator. I Atomicrops tar du hand om den sista gården i en förlorad värld, som gång på gång attackeras av muterade fasor. Eftermiddagarna går ut på att odla, vattna och gödsla. När solen går ner vrids kaoset upp till max och jag tvingas skydda mina grödor från mutanterna. Vid soluppgången finns förhoppningsvis en och annan grönsak att skörda som jag kan frakta tillbaka till staden för att sälja. Där finns kanske också den som jag ska leva med resten av mina postapokalyptiska dagar. Hur många det nu blir.

Utvecklare

Bird Bath Games

Release

2019

Webb

Atomicrops


Void Bastards

Du kan ha sämre influenser än Bioshock, men snarare än att äga rum under vattnet tar Void Bastards dig till yttre rymden där du måste hjälpa en tapper skara att fly en nebulosa. Du planerar din rutt genom skeppsvrak och rymdstationer med illasinnade aliens, och vägen genom rymdhavet påminner om ett brädspel där varje drag kostar mat och bensin. Ombord rymdskeppen får du se en överblickskarta med potentiella hot och resurser att lägga händerna på. Därefter förvandlas Void Bastards till en taktisk shooter som känns eftertänsam snarare än actionstinn. Rätt vapen vid rätt tillfälle är ett måste, och att nyttja skeppets system till din fördel kan spara dyrbar ammo.

Utvecklare

Blue Manchu

Release

Nu!

Webb

Void Bastards

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar