facebook_pixel
GTX 1660 Ti är den gyllene medelvägen

GTX 1660 Ti är den gyllene medelvägen

MSI GeForce GTX 1660 Ti Armor OC HDMI 3xDP 6GB

3 400:-
Msi.com

Ett förstärkt kort med hörbar uppvarvning. 

MSI:s kort bygger på ett normalstort grafikkort med en förstärkt baksida som även agerar extra värmeavledare. På denna har man placerat dubbla torxfläktar över en förlängd kylfläns som tillsammans gör att kortet kräver närmare 245 mm utrymme. Fläktarna jobbar med ”Zero Frozr”-teknik som gör att kortet är helt ljudlöst upp till cirka 60 grader då fläktarna börjar jobba. Lösningen är smart, men under själva uppvarvningen av fläktarna så uppstår ett obehagligt ljud, för att sedan återigen försvinna när fläktarna stabiliserats.

Runt fläktarna finns en enklare sköld vars ram är vit och svart vilket i all enkelhet ger kortet ett synbart lyft. På kortsidan hittar vi tre displayportar och en HDMI-anslutning medan den andra expansionsplatsen nästan är helt öppen för maximalt luftutsläpp.

Kortet har en fabriksöverklockad boost på 1 860 MHz som vi via programmet Afterburner kan trimma ytterligare några procent. Ett extra plus också för funktionen OC scanner som optimerar överklockningen basat på stabilitet och värmeutveckling. Kortet gör sig klart bäst i upplösningar på upp till 2 560 x 1 440 men fungerar också hjälpligt i vissa 4K-spel.

85 %


PNY GeForce GTX 1660 Ti XLR8 Gaming OC HDMI DP 6GB

3 300:-
Pny.com

Kort, överklockat kort som inte når ända fram.

PNY är en tillverkare som blandar och ger när det kommer till olika lösningar. Detta kort är testets kortaste, och passar med sina nätta 169 mm utmärkt i mITX-moderkort och -chassin. Det upptar därutöver bara två expansionsplatser, vilket är toppen. Men, för det finns oftast ett men, kortets kyllösning är ovanligt högt och sträcker sig cirka en centimeter ovanför kortets ovankant vilket gör att vissa mindre chassin inte går att stänga. Då delar av denna höjning dessutom verkar vara av kosmetisk art förstår vi den inte alls.

Kortet har annars en godkänd kylförmåga som däremot gör sig påmind med ett märkbart fläktljud vid full belastning, och det är inte ett kort vi rekommenderar till en skrivbordslösning. Kortet kommer med en DP-, en HDMI- och en DVI-anslutning (för maximalt tre skärmar samtidigt).

PNY har valt en moderat fabriksöverklockad boost på 1 815 MHz, och trots mindre justeringsmöjligheter är detta ett bra maxvärde. Om än med små marginaler är detta det långsammaste kortet i testat. Det rekommenderas för upplösningar upp till 2 560 x 1 440 på medelhöga inställningar.

65 %


Zotac GeForce GTX 1660 Ti AMP! Edition HDMI 3xDP 6GB

3 800:-
Zotac.com

Kompakt tvåfläktskort med effektiva flänsar.

Efter ett imponerande 2080 Ti-kortstest var förväntningarna höga på testets dyrast testkort. Zotac har återigen tagit fram ett intressant kort, som med ett kompakt format på 210 mm lyckas rymma dubbla, tystgående, 90-millimetersfläktar. Tillsammans med en smart aluminium- och kopparbaserad flänslösning transporteras värmen effektivt bort och vi kan spela för fullt utan värmeslag.

Kortets baksida har en stabiliserande plåt som också hjälper till att avleda värme. En detalj är att plåten sticker ut aningen längre än kortet och kan komma nära en CPU-kylare i mindre system. På kortsidan finns hur som helst tre DP och en HDMI för upp till fyra skärmanslutningar.
Zotacs kort har en fabriksöverklockad boost på

1 860 HMz. Med programmet Firestorm når vi något högre nivåer; kortet kan också själv optimera OC baserat på ditt system. Även detta kort gör sig bäst upp till 2 560 x 1 440, men klarar tack vare sin kylning och smarta program även vissa spel i 4K med godkänt resultat. Med tanke på hur små skillnaderna i prestanda är mellan testets alla grafikkort, är det dock svårt att se varför kortet kostar närmare 3 800.

83 %Q&A

Varför GTX 1660 Ti?

Många av er känner till att Nvidia har lanserat nya flaggskeppskretsarna RTX 2080 och övre mellanklasskorten i RTX 2060. För att även kunna lansera lösningar som inte kostar en mindre förmögenhet så presenterades i början av året nya grafikkretsen TU116, med målet att enkelt utryckt vara ett energieffektivt och prisvärt alternativ för dig som inte behöver funktionerna för ray tracing eller maskininlärning som RTX-korten erbjuder.

Vad är värt att tänka på med GTX 1660 Ti jämfört med 1060?

Det är flera nya tekniska lösningar som gör GTX1660 Ti intressant. För det första så baseras den på 12 nanometers arkitektur jämfört med 16 nanometer på tidigare 1060-kort. Detta är grunden i den lägre energiförbrukningen. Den mindre arkitekturen gör även att flera transistorer kan användas på samma yta, vilket ger en bättre prestanda. Framför allt får vi här GDDR6-minne och en större minnesbandbredd med 288 GB/s jämfört med 192 GB/s. Värt att tänka på är även att du fortfarande inte kan använda dubbla kort i SLI.

Vad är strömkraven för GTX 1660 Ti?

Som alltid beror ett systems totala strömförsörjning på övriga komponenter. GTX 1660 Ti har en maximal TDP på 120 watt och drivs med en 8-pinnars anslutning. Detta gör att du normalt bör klara dig gott och väl med ett nätaggregat på 450 watt. Skulle du använda någon extremprocessor eller söka maximal överklockning kan det vara värt att gå upp mot 5–600 watt, men detta bör räcka även för mer stöddiga riggar. 

Spelar placeringen av grafikkortet någon roll?

Alla moderkort av mATX eller större format har flera PCIe-platser. Beroende på övriga instickskort och val av chassi (samt bland annat CPU-kylare eller även vissa M2-enheters placering) kan vissa av dessa PCIe-platser vara upptagna. Ett grafikkort fungerar normalt i samtliga X16-utrymmen, men däremot är det inte säkert att alla slottar stödjer just X16-kommunikation, vilket i de fallen leder till lägre prestanda. Kontrollera därför alltid i manualen var ditt grafikkort ska placeras för bäst prestanda. Normalt är detta den översta av PCIe-platserna.


Läs också: Stortest, RTX 2080 – Grafik för dig som vill lira i 4K

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar