facebook_pixel
Udda dig ett nytt mekaniskt tangentbord!

Udda dig ett nytt mekaniskt tangentbord!

Razer Black Widow Elite

Ca 1 500:-

Razer

Mycket välgenomtänkt tangentbord med smart hjulfunktion.

Allt sedan Razer presenterade det ursprungliga Black Widow har mer eller mindre alla mekaniska tangentbord jämförts med det. Med Elite tar man ytterligare ett steg. Även här kan vi välja mellan tre typer av switchar; vårt kommer med Razers Green-brytare som är optimerade för ett taktilt, tydligt klickaktigt spelande. Brytarna har dubbla väggar för bästa tänkbara stabilitet även under intensivt hamrande. Skyddet mot både damm och vätska har också lyfts för att öka livslängden. Black Widow Elite har en av de mest gedigna konstruktioner i testet, något som även märks på vikten, hela 1,7 kilo. Tangenterna har individuellt anpassad rgb-belysning och kan kontrolleras med olika makron med hjälp av ett enkelt program. Samtliga inställningar kan sparas både i tangentbordets minne och i molnet. Vi får även multimediaknappar och ett multifunktionellt hjul som vi kan anpassa baserat på program eller spel.

Allt kompletteras med en usb-port samt ljudanslutning, så både mus och headset kan anslutas direkt till tangentbordet. Vi får också ett verkligt skönt handledsstöd. Razer har lyckats göra ett enastående tangentbord ännu bättre.

93 %


Roccat Horde

Ca 1 000:-

Roccat

Udda mellansegments-bord med hybridbrytare.

Detta är ett lite annorlunda tangentbord som använder sig av vad Roccat kallar för membranical-tangenter, något som enligt uppgift ska vara en perfekt kompromiss mellan membran och mekaniskt baserade gamingkeyboards. Vi låter detta vara osagt, men två saker upplever vi i alla fall tydligt med lösningen. Det är sjukt tyst. Vi skulle troligen kunna sitta på ett biliotek och spela utan att störa någon, i varje fall inte sett till rent tangentbordsklickande. Den andra delen är inte lika positiv, då vi vid våra tester upplever en viss ojämnhet mellan tangenterna där vissa är snabbare i respons än andra. Skillnaden är inte stor men märkbar och leder bitvis till frustration. I övrigt har Horde utrustas med Roccats Aimo-rgb med multipla ljuszoner och ljuset är mycket behagligt.

Vi gillar verkligen de fem låga makrotangenterna som är placerade i vänster sida. Detta ger en snabb åtkomst till dina viktigaste funktioner. Till detta så får vi en riktigt bra antighosting-lösning som inte missar en nedtryckning. Avslutningsvis har Roccat även satsat på ett multifunktionshjul för kontroll av bland annat multimedia, belysning, ljusstyrka, dpi och volym.

70 %


Xtrfy K3 RGB Gaming

Ca 800:-

Xtrfy

Ett mer standardiserat gamingbord med bristande känsla.

Vårt sista tangentbord i detta test är även det en hybridbaserad lösning. Xtrfy försöker med sina så kallade mem-chanical-brytare använda högkvalitativa membranbrytare och kombinera dessa med egenutvecklad teknik. Detta för att efterlikna den taktila känslan från röda mekaniska brytare och förhoppningsvis erbjuda god spelkänsla till ett attraktivt pris. Att priset på knappa 800 kronor är bra håller vi med om. Tyvärr lämnar K3 en hel del att önska i övrigt. Vi upplever både en mindre fördröjning i intensiva sessioner och en ojämnhet mellan tangenterna vilket förstås är irriterade. Trots att K3 ska ha 19-tangenters rollover får vi omkring 1 av 200 missade nedtryckningar. Det är okej i lugnare spel, men när allt hettar till kan dessa lätt bli avgörande – på fel sätt.

Bordet har sex rgb-zoner som styrs och programmeras via tangentbordet. Fördelen med detta är att man alltid har med sig sina inställningar, men det är långt ifrån lika smidigt som att göra inställningarna via ett grafiskt gränssnitt. Vi saknar dessutom en usb-genomgång. K3 är med sin metallbaserade basplatta, damm- och vattentålighet både stabilt och tåligt, men faller trots det oss inte riktigt i smaken.

61 %


Q&A

Membran kontra mekaniska brytare?
Membranbaserade tangentbord är generellt billigare då de har en avgjort billigare teknisk lösning. Här pressas en gummilist ner vid varje tangenttryckning, som sedan kortsluter det underliggande kretskortet vilket i sin tur registrerar knapptryckningen. Lösningen är oftast tyst men har inte samma hållbarhet eller precision som hos mekaniska brytare. Här finns istället separata brytare för varje tangent, vilka även registrerar nedslagen helt fristående från de andra. Detta ger extrem precision och avsevärt bättre hållbarhet, men å andra sidan blir priset för dessa högre.

Finns det olika typer av mekaniska brytare?
Japp, det finns flera modeller, alla med olika egenskaper. De tre vanligaste är de röda – lättryckta tangenter som bara behöver 45 grams nedslag, vilket gör det enkelt att trycka ner flera tangenter snabbt. Dessa är dessutom mycket tysta. Sedan har vi de svarta som även de är tysta brytare, men som kräver mer kraft för att ett tryck ska registreras. De blå är de klassiska ”klick-brytarna” där man både kan känna och höra en nedtryckning. Utöver dessa finns flera andra varianter som olika tillverkare tagit fram och förfinat.

Vad är key rollover och anti-ghosting och vad skiljer begreppen åt?
Anti-ghosting innebär att man kan hålla ner fler knappar samtidigt men att tangenttryckningarna ändå registreras. Detta kombineras med rollover-tekniken som gör att ett tangentbord kan registrera flera knapptryckningar samtidigt. Hur många tangenter som kan tryckas ner och registreras beror på tangentbordet. Det mest kompletta är N-key rollover där samtliga tangenter kan tryckas ner samtidigt. Med en PS2-anslutning får vi N-key-varianten per automatik, medan vi med usb-anslutning får olika antal beroende på olika signalhantering mellan de båda anslutningstyperna.
Man kan lätt tro att rollover och anti-ghosting är detsamma, men så är det inte. Anti-ghosting betyder att ett antal specifika tangenter är skyddade (inte registreras) och då generellt de tangenter som oftast används, medan rollover gäller alla tangenter.

Vad menas med makro?
Ett makro är en kombination av knapptryckningar som sedan kopplas till antingen en dedikerad makroknapp eller en specifik kombination tangenttryck. Genom att använda makron kan vi utföra flera saker med en knapptryckning vilket kan ge stora fördelar i såväl mer intensiva spel som dagligt arbete. Många tangentbord har speciella makroknappar som är placerade på sidan av de traditionella tangenterna, medan andra tillverkare använder kombinerade knappar i den befintliga uppsättningen.

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar