facebook_pixel
Udda dig ett nytt mekaniskt tangentbord!

Udda dig ett nytt mekaniskt tangentbord!

Mekanisk tangentbordkraft och precision för ett vinnande spelande.

Ett av de viktigaste tillbehören för en gamer är tangentbordet, och då gärna ett mekaniskt sådant. Det finns flera anledningar till att spendera lite mer pengar på ett riktigt bra tangentbord. Några av de viktigaste är komfort och hållbarhet. Eftersom du tillbringar mängder av timmar med krökta fingrar, hamrande på tangenterna, gäller det att ha maximal komfort och avlastning samt att konstruktionen också klarar av mindre lyckade strider där ditt keyboard får agera slagpåse … Snabbhet och makron är också viktigt. Ett mekaniskt tangentbord tillåter snabbare nedtryckningar med lagrade nedslag för exakt återgivning. Dessutom har dessa oftast integrerat minne som gör att vi kan optimera spel- och trycksekvenser för en vinnande strategi.

Läs också: Månadens hårdvara


Corsair K70 MK2 Low Profile

Ca 1 800:-

Corsair

Lågprofilstangentbord med extrem komfort och grym prestanda.

K70 MK2 Low profile är ett intressant tangentbord på flera sätt. För det första erbjuder det riktigt behaglig skrivkänsla med snabb och precis nedtryckning. Det gör modellen perfekt som kombinationsbord vi både kan arbete med, och när andan faller på direkt växla över till gaming – en kombo som är ganska ovanlig. Corsair har dels valt att satsa på ett lite upphöjt handledsstöd, men framför allt vinklat tangenterna snett framåt vilket ger naturligare nedslag och bättre ergonomi.

Grunden till komforten ligger i de integrerade lågprofilsbrytarna av Cherry MX-typ, med 35 procent lägre slaghöjd än normalt. Vi bjuds på extremt snyggt integrerat RGB-ljus som konfigureras per tangent och som styrs via Corsairs iCUE-program (synkar med övriga Corsair-produkter). I paketet finns också separata fps- och moba-tangenter för extra grepp. I överkanten finner vi snabbknappar för volym, media samt belysning. På baksidan finns en separat usb-port. Modellen ansluts med en 1,8-meterskabel och tack vare dess slitstarka, flygplansklassade aluminiumskal så får vi en lösning som är lätt, stabil och extremt slitstark för åratal av spelande.

90 %


Gigabyte Aorus K7

Ca 1 300:-

Gigabyte

Stabilt tangentbord med skruvade fötter.

Detta tangentbord är en del av Gigabytes professionella gamingserie Aorus, vilket ska garantera bästa val av komponenter, och rgb-integration som synkroniserar med Gigabytes övriga produkter. Tangentbordet är förhållandevis standardiserat med en stabil aluminiumplatta som stomme. Rgb-ljuset justeras och ställs per tangent samtidigt som vi får den klassiska Aorus-örnen i överkant. Aorus K7 använder Cherry Red MX-brytare. Det ger en extremt snabb och exakt respons och i vårt tycke perfekt nedlagskraft. Brytaren har dessutom en ganska kort nedslagslängd vilket gör intensiva tryckningar rappare. Ett plus är också att brytarna är helt tysta så du riskerar inte att störa någon när du nattgibbar.

Med medföljande progran kan man kan enkelt ställa in våra egna makron för snabbare kommandon, och via integrerat minne och full Anti ghosting kan bordet hantera 64 samtidiga knapptryckningar. En smart lösning är att man kan justera tangentbordets höjd exakt som man vill genom ett hjul på sidan. Gigabyte skickar även med åtta extra knappar samt en smart resepåse om man vill lira på annan plats. Tyvärr saknar bordet alla former av snabbknappar.

81 %


Kingston Alloy Core RGB

Ca 700:-

HyperX

Ett instegskort för den klumpige gamern.

Ett lite enklare tangentbord där HyperX ändå vill ge oss så mycket funktion och finess som möjligt för priset. Bland annat är tangentbordet baserat på membran istället för mekaniska switchar. Lösningen är tålig men har en del bieffekter i form av lite trögare nedslag, och en del av känslan både i spel och skrivande går förlorad. Ett klart plus är dock att HyperX förseglat tangentbordet så att det ska tåla en hel del vätska. Tacksamt för lite stressade spelare.

Bordet är konstruerat enbart i plast. Det ger godkänd stabilitet men ett sämre helhetsintryck. I överkant finner vi snabbknappar för att justera rgb-belysning samt volym. Till skillnad från vissa modeller inkluderar HyperX även den numeriska delen. Ett plus för dig som kommer använda samma tangentbord för arbete och gaming. Alley core är uppdelat i fem olika ljuszoner vilka kan konfigureras på olika sätt, och vi kan även växla mellan sex olika effektlägen och tre ljusnivåer. Dessvärre lagras inställningarna i vår dator vilket gör att de inte följer med om du flyttar med dig tangentbordet. Vi saknar också integrerad makrohantering. Som ingångslösning för en yngre generation är detta dock perfekt.

72 %


Logitech G513 GX Blue Clicky

Ca 1 700:-

Logitech

Precisionstangentbord med växlingsbara funktionstangenter.

Logitechs G513 är ett intressant gamingtangentbord där vi som användare kan välja vilken typ av brytare vi vill ha beroende på bland annat spelstil. Vårt tangentbord kommer med GX blue-brytare som ger den mer klassiska klickande och taktila återkopplingen när de används. Att varje nedslag både hörs och känns är en tillfredsställande känsla som framför allt matchar mer intensiva spel.

Oavsett val av brytare så får vi här en extremt gedigen konstruktion i snygg borstad aluminiumlegering – en lyxig känsla, samtidigt som det är skapat för att hålla under år av spelande. Varje tangent har integrerad rgb-belysning som synkroniseras med Logitechs Lightsync-teknik och som sedan kan länkas samman med annan utrustning och även anpassa sig efter spelen man lirar.

Självklart finns här rollover och anti-ghosting och tack vare Logitech Gaming Software (LGS) kan vi också programmera funktionstangenterna samt skapa makron för att utföra flera olika avancerade kommandon, för att underlätta ditt användande i spel med mera. På baksidan finns även en usb-port för enkel anslutning av mus, headset eller andra enheter.

90 %


Lexikon

Polling/report rate
Polling- eller report rate är ett mått på hur många signaler en mus eller ett tangentbord skickar till datorn under en sekund. Mätvärdet är i hertz och ju högre värde desto högre precision och mindre fördröjning, latens, mellan nedtryck och reaktion i spelet. Standard för ett bra gaming-keyboard är 1 000 hertz.

Passthrough
De flesta datoranvändare har som bekant inte bara en eller två usb-baserade enheter anslutna till datorn. Ofta blir det en massa sladdar som ska anslutas över onödigt långa avstånd. Med en passthrough-lösning erbjuder vissa tangentbord en eller flera extra portar. Dessa är primärt usb- men kan även vara ljudanslutningar. Genom dessa kan vi sedan snabbt ansluta den extra utrustning som vi behöver.

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar