facebook_pixel
The Cure kunde inte sluta spela Elite när de gjorde Disintegration

The Cure kunde inte sluta spela Elite när de gjorde Disintegration

Den 2a maj 1989 släppte The Cure sitt åttonde album Disintegration. Sedan dess har den klassats av många (inklusive undertecknad) som en av världens bästa skivor, men tydligen var Robert Smith och gänget så distraherade av annat att skivan nästan aldrig blev av.

Men varför läser du om det här på Svenska PC Gamer, en site för Gamers™? Jo, i samband med albumets 30årsjubileum den här veckan har en anekdot från inspelningen kommit fram, vilket PCGamesN uppmärksammat. Rob Manuel på Twitter pekade ut en paragraf ur The Cures keyboardist Roger O’Donnells dagbok där det står följande:

Killarna i The Cure var alltså så besatta av rymdsimulatorn Elite att det distraherade de från arbetet med musiken. Till slut fick de instifta ett förbud mot att spela Elite i studion så att de kunde fokusera på att spela in sin klassiker. Enligt Elites skapare David Braben ska även Wham ha varit fans och spelat det i sin turnébuss.

Man kan välja att se det här som ett bevis på att spel är en distraktion från det viktiga här i livet. Att om vi lägger bort våra favoritspel så kan vi skapa mästerverk istället för att bedöva våra hjärnor med pixlar och polygoner.

Men jag väljer att se det som att om det inte varit för Elite och inspirationen det gav bandet hade Disintegration kanske inte blivit lika fenomenal och stilbildande. Det kanske bara hade blivit lika bra som Wild Mood Swings eller (*rys*) The Top. Om någon kan ge bort Elite Dangerous till Robert Smith på Steam kanske de rentav kan nå samma kvalitetsnivå igen!

Nu är den här nyheten slut. Här är Pictures of You.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar