facebook_pixel
Pathologic 2 – Recension

Pathologic 2 – Recension

Pathologic 2 är en kompromisslös, brutal och fascinerande skildring av ett samhälle i sönderfall, och de ännu trasigare människorna i det.

Så snart jag kliver in genom dörren förstår jag att någonting är väldigt fel. Ett spädbarn skriker någonstans i huset, flugor surrar överallt. Min inre röst skriker åt mig att fly därifrån, men jag kan inte lämna barnet. I rummet längst in ser jag en märklig gestalt. Personen är inlindad i bandage, ansiktet går inte att urskilja. Något svart svärmar runt den orörliga figuren.

Plötsligt börjar han röra sig mot mig, och jag börjar genast må fruktansvärt dåligt. Som om död och förruttnelse plötsligt sprider sig i min kropp. Jag tycker mig se barnet längre in i rummet, men jag vänder mig och om rusar ut. Nästa dag hör jag inte längre något gråtande barn när jag går förbi det där huset.

Pathologic 2 kommer inte att visa dig någon nåd. Spelet säger det mer eller mindre rakt ut redan från början. Men det är inte av illvilja, eller sadism. Det beror helt enkelt på att det är bästa sättet att gestalta just den här skräckinjagande berättelsen om maktlöshet, död och allt det där vi inte vill kännas vid som lurar längt bak i vårt medvetande.

Det är verkligen inte ett lättsmält spel, varken narrativt, tematiskt eller spelmässigt. Ice-Pick Lodge har skapat en helhet där alla delar arbetar mot samma mål, i en kompromisslös vision som inte liknar något annat.

Läs också: Mer pestsmitta i A Plague Tale

I korthet:

Vad är det?

Ett becksvart äventyr, mitt emellan remake och uppföljare, och minst lika kompromisslöst som originalet

Utvecklare

Ice-Pick Lodge

Utgivare

Tiny Build

Webb

pathologic-game.com

Cirkapris

300:-

Pegi

16 år

Spelat på

Intel Core i5-7600k

16 GB RAM

GTX 1070

Kolla även in

Cart Life

Gaska upp er för fan, har nån dött eller? Ah, det är en begravning.

Frustrerande fascinerande

Spelet börjar med att du får en glimt av undergången. Din hemstad står i lågor, och det finns inget du kan göra åt det. Du bönfaller dock en mystisk varelse om att få en chans till. Den försöker övertyga dig om att det är lönlöst, men uppfyller ändå din önskan.

Sedan vaknar du upp tolv dagar tidigare, när du precis anländer hem efter flera års frånvaro. Redan från första steget går det fel. Du blir misstänkt för mord, och folk på gatorna anfaller dig om de får syn på dig. Allt du kan göra är att fly hem till en gammal vän.

Du frias snart från mordanklagelserna, och får istället uppgiften att försöka stoppa den märkliga pestsmitta som sprider sig i staden. För att göra det måste du utforska de många underliga mysterierna som döljer sig på den här mardrömslikt psykedeliska, men också bitvis vackra, platsen. Med tiden måste du också börja ta fram mediciner och försöka bota folk, men allt detta är lättare sagt än gjort.

Kråkmänniskor med glödande ögon – inget märkligt alls.

Den allt mer kaotiska tillvaron i staden gör det svårt att överleva, än mindre hjälpa folk i omgivningen. Pathologic 2 är, precis som sin föregångare, ett oförlåtande och brutalt överlevnadsspel. Det är inte lätt att få tag på mat, och du är ständigt trött och hungrig. Hela tiden riskerar du också att bli infekterad, förstås.

Priserna i butikerna är vansinniga, som sig bör när katastrofen inträffar och mat blir mer dyrbart än diamanter. Det tvingar dig att söka igenom smittade områden i jakt på bytesvaror som du kan använda för att köpslå med folk på gatan, i hopp om att de har ett ägg eller en halv fisk att gnaga på.

Pathologic 2 gör mycket med små resurser, men det är inte något tekniskt mästerverk. Det är inte alls lika buggigt som sin föregångare, men det är klumpigt och bångstyrigt och stryker dig inte gärna medhårs.

Allt detta låter kanske frustrerande, och det är det ju också. För många är spelet garanterat outhärdligt. Den som spelar för att vinna och göra bra ifrån sig, kommer att bli förbannad. Pathologic 2 är raka motsatsen till de maktfantasier vi är vana vid i spelvärlden. Du kan inte hjälpa alla som ligger sjuka och dör på marken. Du kan inte skydda dina vänner. Världen böjer sig inte för din vilja. Och det är hela poängen.

Pathologic 2 är ett spel om dig, och mig, och alla andra stackars satar där ute som inte riktigt räcker till – hur mycket de än försöker. Inför den stora tomheten är vi alla likvärdiga. På det sättet rymmer spelet en märklig slags tröst bakom all den där uppgivna maktlösheten. Det är en förtvivlat liten, falnande tröst. Men den finns där.

Ett värdigt liv

Det finns inga säkra sätt att överleva pestkatastrofen i Pathologic 2, men här är tre tips som kan göra livet en liten gnutta drägligare.

Fäkta inte illa

Om nätterna är risken stor att du blir anfallen av desperata, smittade människor. Det är nästan alltid bättre att fly än att försöka slåss. Inte minst då stridssystemet är väldigt otympligt.

Den som spar

Lär dig var sparpunkterna finns. Ja, spelet låter dig bara spara på särskilda platser. Ingenting får vara enkelt eller lättillgängligt i den här karga världen.

Livet går vidare

I Pathologic 2 rinner tiden iväg oavsett om du hinner med eller inte, precis som i verkligheten. Du kommer inte att kunna se allt, eller hjälpa alla, och så är det bara. Bara gå vidare, och fortsätta kämpa.

Pathologic 2 – Recension Reviewed by - .
4.25

Utslag

85%
85%
Ett hypnotiserande stycke spelkonst, som antingen kommer att fascinera, eller reta gallfeber på dig.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar