facebook_pixel
Ny Noclip-dokumentär fokuserar på människorna som jobbade hos Telltale Games

Ny Noclip-dokumentär fokuserar på människorna som jobbade hos Telltale Games

Du kan historien vid det här laget: efter att ha sagt upp en fjärdedel av de anställda i slutet av 2017 tvingades resten av Telltale Games arbetstagare lämna sina jobb i början av förra hösten. Otaliga liv förändrades i grunden, och nu har fyra av de drabbade personerna talat ut i en ny Noclip-dokumentär.

Detaljerna vi får reda på är till största delen inte nya, men förstärker saker vi hört tidigare. Fram tills den första säsongen av The Walking Dead var vardagen relativt fri och enkel hos Telltale Games, men efter den massiva framgången under 2012 förändrades studion i grunden, och växte explosionsartat i takt med Telltales allt rappare försök att återskapa succén, med allt mer likartade resultat.

Den tidigare vd:n Kevin Bruner – som så sent som för en månad sedan medgav att Telltale ville “skapa en miljö där crunch var nödvändigt för att överleva” – pekas ut som den stora boven i dramat då de Telltale-anställda i allt större grad försökte utveckla spel som skulle godkännas av honom, istället för att koncentrera sig på evolutionära kliv. Kevin Bruner ville ha sina spel på väldigt specifika sätt, med fokus på tempo och mekanik framom lugnare scener där karaktärerna verkligen fick utrymme att andas.

Vi får också reda på att Telltale Games stod på gränsen inför en ny storhetstid, i alla fall enligt de anställda. Rapporterna om att studion planerade skrota den gamla Telltale Tool-motorn till förmån för den betydligt mer moderna och flexibla Unity-motorn stämde, och därtill skulle också Stranger Things-spelet (som vi enbart fick lite läckt material ifrån) riva upp ramverket med rötterna, och för första gången erbjuda ett Telltale-spel med en öppen hubbvärld. Kevin Bruners frånvaro under Telltale Games sista tid i livet gjorde också att utvecklingsteamen fick friheten att åter fatta de beslut som ansågs vara de bästa för spelen, men dessa hann vi tyvärr inte se särskilt mycket av innan pengarna tog slut för gott.

Trots de ofta jobbiga omständigheterna hos Telltale Games upplevde ändå de anställda stor samhörighet, och det är just det här temat som lyser igenom gång på gång under dokumentärens 54 minuter. Telltale Games var inte bara en spelstudio – Telltale Games var även en enorm, kärleksfull familj.

Här är Noclip-dokumentären om människorna bakom Telltale Games.

 

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar