facebook_pixel
Månadens hårdvara – fantastisk överklockning, kanonbra tangentbord m.m!

Månadens hårdvara – fantastisk överklockning, kanonbra tangentbord m.m!

Månadens hårdvara del 1

“Godkänt in-ear gamingheadset till bra pris”

HEADSET

Turtle Beach Battle Buds

Ca 300: – Turtle Beach

Minimalistiskt gamingheadset med löstagbar boom mic.

Det är inte alla gånger som ett fullstort over-ear headset passar. Det kan vara när vi reser med minimal packning, eller kanske när vi sitter med en laptop i en tyst omgivning. För dessa och flera andra tillfällen så har Turtle Beach tagit fram Battle Buds: ett minimalt, sladdbundet, in-ear headset som lätt ryms i fickan när det inte används.

Vår modell är vit och turkosblåa och hålls på plats i örat genom en kombination av en mjuk gummerad kudde som placeras i örongången samt en vinge som fästs i örat. Passformen är helt okej och vi får med tre olika storlekar, så något bör passa de flesta. På höger sidas kabel finns en enkel kontroll för volym och mute samt en svarsknapp när vi ansluter setet till en mobil.

Det är även på höger sidas öronsnäcka som vi hittar anslutningen till den löstagbara boommikrofonen som även kan vinklas för bäst ljudupptagning. Enheten ansluts med en 3,5-mm plugg vilket gör att den passar såväl mobiler, plattor och konsoler.

När det kommer till ljuset så är det godkänt. Vi får en tydlig dialog i båda riktningar men spel- eller underhållningsljudet är allt för tunt för att bli ett fullgott alternativ. Vi saknar punchen från de lägre tonerna vid explosioner samtidigt som allt för höga ljud blir lite onaturliga. Däremot är mellanregistret riktigt bra, vilket ändå gör att Battle buds fungera bra som enklare lösning.

68 %

Läs också: Stortest, RTX 2080 – grafik för dig som vill lira i 4K


TYP: In-ear
ANSLUTNING: 3,5 mm
FREKVENSRESPONS: 20-20 KHz
ELEMENTSTORLEK: 10 mm
KONTROLLER: Volym, mute, svarsknapp
MIKROFONTYP: Löstagbar boom
MEDFÖLJANDE DELAR: Tygpåse, vingar i tre olika storlekar och kuddar

“Viper V765 ger extremt mycket gaming för pengarna”

TANGENTBORD

Patriot Memory Viper V765

Ca 850: – Viper

Snabbt, stabilt och funktionsrikt gamingtangentbord med snygg RGB-integration.

Viper Gaming från Patriot Memory har ett ständigt växande utbud av gamingtillbehör och en av dessa kategorier är inte oväntat tangentbord. Viper delar in sina tangentbord i tre kategorier: blå – nybörjare, gula – avancerad mellanklass, och röd för proffsspelare. Detta tangentbord, V765 är toppmodellen i den gula serien.

Tangentbordet baseras på ett aluminiumhölje som gör det både lätt men samtidigt stabilt. V765 är relativt slimmat med ett kort handledsstöd och en tunn ram runtomkring som på sidorna rymmer en effektfull belysning och som på dess övre långsida har ett rullhjul samt fyra multimediaknappar.

På insidan finner vi RGB-upplysta Kailh White Click-brytare vilket ger ett skönt och tydligt klickljud och har en perfekt nedslagsprecision som ger oss både den hörbara feedback och exakta, kännbara återkoppling som behövs för att bli en vinnare. Tangenterna har även IP65-klassificering vilket gör dem extra tåliga mot damm. Det klarar även att vi spiller ut vätska över tangentbordet.

Med hjälp av medföljande programvara kan vi både styra RGB-belysningen och programmera egna makron över samtliga tangenter. V765 ansluts via en 1,8 meter lång USB-kabel som är fast monterad. Hade vi fått önska något här så hade det dels varit att kunna ta bort sladden när man har bordet nedpackat, och att kabeln dels varit aningen längre samt att den inkluderat en genomgång för att ansluta ytterligare USB-enheter till bordet.

Två andra delar som vi tycker är lite synd är dels att vi inte kan lagra våra inställningar i molnet utan måste förlita oss på vanliga filer, samt att belysningen vare sig kan styras eller synkas med de olika moderkortsbaserade lösningar som finns. Men då tangentbordet erbjuder hög skriv- och spelkänsla till ett riktigt bra pris, är det ändå en lösning som vi håller högt.

85 %


VIKT: 1,134 Kg
MÅTT: 40 x 466 x 203 mm
ANSLUTNING: USB
KABELLÄNGD: 1,8 m
KONSTRUKTION: Aluminium + plast
RGB: Kortsidor, övre långsida, tangenter
VATTEN-, DAMMSKYDD: IP65
BRYTARE: Kailh White Click
AKTIVERINGSAVSTÅND: 1,8 mm

“Välkyld lagring”

M2 SSD

Patriot Memory VPN100

Ca 1 900: – Viper

Blixtsnabb prestanda under långa gamingpass.

När SSD-enheterna en gång tiden lanserades förändrades förutsättningarna för gamers radikalt, och alla som gick över till flashbaserade alternativ fick en enorm fördel. Exakt samma förändring kunde vi se när det första fullmatade PCIe M2-enheterna lanserades. När nu priserna börjat sjunka och prestandan höjts ytterligare något pinnhål är denna lagringsform utan tvekan det bästa alternativet för hardcore gamers.

VPN100 från Patriot Memory är en 1TB-enhet som är något av det perfekta exemplet på detta. Enheten kostar knappa 1 900 kronor – betydligt mindre jämfört med konkurrenter som tävlar i samma prestandasegment som exempelvis Samsungs 970Pro serie. Modellen är baserad på Phisons senaste kontroller och optimerar disken för att få ut full kraft både sett till läs- och skrivprestanda.

För att kunna garantera maximal prestanda över långvarig hög belastning så kommer enheten med en kraftfull aluminiumbaserad kylfläns som effektivt fördelar och leder bort värmen. Detta är en mycket smart lösning, men den kan också orsaka problem i enstaka fall. Vissa moderkort använder egna kyllösningar för M2-enheter, och i många av dessa fall kommer enheten inte att passa. Det är även så, beroende på var ens M2-slottar är placerade, att vissa instickskort kan krocka med VPN100, vilket med andra ord är bra att kontrollera innan. Detsamma gäller användande i gaminglaptops, där utrymmet mer eller mindre alltid är begränsat.

Vi går så över till den viktigaste delen, prestandan, och här briljerar enheten enormt. VPN100 använder sig av fyra PCIe Gen3-banor och kommer med en DRAM-cache på 1 GB vilket ger oss en extrem läsprestanda på hela 3 457 MB/s och en skrivprestanda på dryga 3 000 MB/s. I kombination med slumpvis läs- och skrivhastighet på över 700 000 IOPS får vi blixtsnabb respons oavsett om vi ska ladda in nya scener, starta spel eller spelar in våra spelsessioner samtidigt som vi lirar, helt utan prestandaförlust.

Kortfattat är detta den snabbaste M2-enhet vi testat i denna prisklass, och Patriot sätter verkligen press på sina konkurrenter – vilket i slutändan alltid gynnar oss slutkonsumenter.

88 %


FORMAT: M2 2 280
MÅTT: 2,2 x 8 x 1,05 cm
TBW: 1 665 TB
KAPACITET:1 TB
CACHE : 1 GB DRAM
KONTROLLER: Phison E12

“RGB-klädda minnesmoduler”

RAM-MINNE

Adata XPG D60G – 16GB (2×8 GB)

Ca 1 600: – Apg

Överklockning och visuella effekter i perfekt harmoni.

Detta är XPGs senaste prestandaminnen för dig som bygger en rigg med en eller flera fönstersidor. Minnet som heter D60G och i vårt fall består av dubbla 8 GB-moduler kommer nämligen med en helt ny typ av RGB-integration som näst intill klär in hela minnesmodulen i en kombinerad kylfläns och ljuskälla som täcker över 60 % av den totala ytan. Detta ger en sjukt snygg effekt både från sidan och ovanifrån, och minnena kan så klart synkroniseras med samtliga av de större tillverkarnas lösningar.

Innanför denna belysning hittar vi minneskretsarna, som i vår modell är klockade till 3 200 MHz med ett CAS-värde på CL16-18-18 vid 1,35 volt. Minnena stödjer XMP 2.0 för automatisk optimering, men vi rekommenderar dig verkligen att testa dig fram manuellt eller via moderkortens programvara för automatisk överklockning. Detta då dessa minnen både är extremt stabila, har en effektiv passiv kylning och har en mycket god OC-potential.

Vi testade dessa minnen tillsammans med fem olika moderkort, både AMD- och Intel-baserade. I samtliga fall är de helt stabila; vi lyckades med de integrerade programmen i sämsta fall nå upp till 3 600 MHz. Med manuell överklockning så nådde vi på Asus ROG Rampage VI Extreme Omega hela 4 133 MHz. Grymt imponerande!

91 %

MODELL: PC4-25600
KAPACITET: 2×8 GB
LATENS: CL16x18x18
STRÖM: 1,35V
KYLNING: Passiv
PLATTFORM: Intel och AMD
FÄRG: RGB

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar