facebook_pixel
Draugen – Recension

Draugen – Recension

Draugen är ett grunt fjordmysterium, men är i gengäld djupt bedårande.

I herrens år 1923 ror ensamvargen Edward tvärs över en fjord mot en ensligt belägen by badandes i solsken. I fören sitter hans protegé Lissie som är allt Edward inte är; kavat, nyfiken, bekymmerslös. De har kommit hit, till världens ände, för att ta reda på vad som hänt Edwards försvunna syster.

Draugen är nästa äventyr från Ragnar Tørnquists (Den längsta resan, Dreamfall) Red Thread, och det första som på riktigt drar nytta av hans och studios norska rötter. Skyltar, tidningsutklipp och brev är skrivna på norska och som svensk får man ett litet försprång då ord som ”barnemorder” och ”forbandelse” förstås blir begripliga med våra nordiska glasögon.

Det är inte allt. Draugen är en promenadsimulator som vandrar rakt in i den norska folksjälen. Graavik, där du tillbringar spelets drygt tre timmar, är rena rama Norgepropagandan med höstliga björkar, porlande bäckar och mängder med timmerstugor som alltsammans ramas in av en fjord.

Högst upp i den lilla byn, byggd längs en dalgång, tronar en tjusig villa där den rödvitblåa flaggan fladdrar i vinden. Emellertid hänger den på halv stång, och här tätnar Draugens fjord-noir-mysterium.

Läs också: Observation-recensionen

I korthet:

Vad är det?

Promenadsimulator och ett fjord-noir-mysterium.

Utvecklare

Red Thread Games

Utgivare

Red Thread Games

Webb

Draugen.com

Cirkapris

Ej fastställt

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7-7700, Gefore GTX 1080, 16 GB RAM

Kolla även in

Year Walk, PCG 212, 89 %

Ah! Solen skiner. Fjorden glittrar. Flaggan viftar… på halv stång. Aldrig får man vara riktigt glad.

BEDRAUGEN

Edward har kommit hit för att leta efter sin syster Elizabeth, som han träffar sällan men älskar högt. Mysteriet i Draugen tjocknar alltså snabbt då hela byn tycks övergiven och för att komma närmre svaren på sina frågor tvingas Edward, påhejad av Lissie, att peta i tjugo år gamla sår och konflikter som kluvit Graavik mitt itu. En släktfejd och en olycka i den lokala gruvan finns i gåtans nav, och … att säga mer vore att göra dig en björntjänst. Det här är ett mysterium och ju mindre du vet desto bättre.

Däremot ska jag berätta hur det får mig att känna, och Draugen är mysterium vars frågor är vackrare än svaren. Det ska sägas att det inte är ensamt om detta i sitt skrå, men i fallet Draugen är ytterligare ett problem att gåtorna till en början inte ens får deckarnerven att rycka så värst.

Jag går och går (bokstavligen) och väntar på att det ska fördjupas och bli något mer. Det händer aldrig, och även om Edward och Lissie är trovärdiga med levande dialoger känns det alltmer som om Draugen bedrar mig. Jag utforskar en stavkyrka med en makalös utsikt över fjorden, nagelfar ett övergivet familjehem, känner regnet piska i ansiktet, och ser snön dala ner.

Svaren jag finner häri gör mig dock märkligt kall, och istället för att gräva djupare i gåtorna sparkar Draugen plötsligt bakut och blir något annat. Att fjord-noir-mysteriet inte lyckas leva upp till sin premiss och Norgepropaganda är en sorg, men det är åtminstone väldigt fint att titta på. Om det bara hade fördjupat sig skulle Draugen kunnat bli så mycket mer, och därför hoppas jag ändå att Edward, Lissie och den norska folksjälen ska få revansch.

En fjord ska ju vara djup och inte grund.

Läs också: recensionen av Life is Strange 2, Ep. 3

Draugen – Recension Reviewed by - .
3.2

UTSLAG

64%
64%
Bedårande men bedragande. Draugen lyckas inte leva upp till sin förtvivlat vackra fjord-noir-premiss.

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar