facebook_pixel
Spelutbildningar i Sverige 2019

Spelutbildningar i Sverige 2019

Yrkesutbildningar och folkhögskolor

Sunderby folkhögskola

Indiespelutvecklare

Omfattning: 2 år/78 veckor

Sista anmälningsdag: 15 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: https://www.sunderbyfolkhogskola.se/kurser/indiespelutvecklare/

Är du nyfiken på att jobba med indiespel, eller till och med starta din egen studio? Då kan grundkursen i indiespelutveckling på Sunderby folkhögskola vara ett alternativ. Inga krav på förkunskaper, men ett stort intresse känns ganska viktigt. Utbildningen är framtagen i samverkan med spelbranschen, och innehåller bland annat 20 veckors praktik. Målet är att du ska kunna få anställning, eller starta eget, direkt efter avslutade studier. Utbildningen sköts av Changemaker Educations, som även driver Futuregames yrkeshögskoleutbildningar (som vi skriver om nedan).

Allmän kurs med inriktning Gamemaker

Omfattning: 1 år/39 veckor

Sista anmälningsdag: 15 maj

Behörighet: Grundskolekompetens i svenska och engelska

Webb: https://www.sunderbyfolkhogskola.se/kurser/allman-kurs-med-inriktning-gamemaker/

Lilla Sunderbyn har mer än en kurs med spelinriktning. Den här allmänna kursen har inriktning på Gamemaker. Utöver att läsa upp grundbehörighet och förbereda för vidare studier, kommer du också att få färdigheter i och kunskaper om spelutveckling. Chansen att börja bygga upp en egen digital portfolio ingår också.

Gamemaker – spelutvecklnig på grundläggande nivå

Omfattning: 1 år/39 veckor

Sista anmälningsdag: 15 maj

Behörighet: Inga förkunskaper krävs, utöver intresse för spelutveckling

Webb: https://www.sunderbyfolkhogskola.se/kurser/gamemaker/

Sunderby folkhögskola har inte bara två, utan hela tre kurser om spelutveckling. Den här kursen ges på distans, och går på halvfart. Alla möten och interaktioner mellan lärare och elever sker digitalt, så du behöver aldrig resa till skolan. Som namnet antyder är detta en grundkurs i spelutvecklande, där du får börja bygga en egen portfolio, samt lära dig mer om branschen i stort.

 

The Game Assembly

Spelanimatör

Omfattning: 2.5 år/110 veckor

Poäng: 550 yhp

Sista anmälningsdag: 30 april

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6, samt E i Animation 1 (eller motsvarande).

Webb: https://www.thegameassembly.com/programs/spelanimator/

Spelanimatörsutbildningen är belägen i Malmö. Den börjar med grunderna i 2d-animering, och slutar med avancerad 3d-animation. Du kommer att få fokusera både individuell utveckling samt skapa spel i samarbete med andra yrkeskategorier på Game Assembly-skolan. När du ansöker behöver du skicka med en portfolio med ”fem av dina senaste och bästa verk”.

Technical artist

Omfattning: 1.5 år/60 veckor

Poäng: 300 yhp

Sista anmälningsdag: 30 april

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6, Svenska 1 och Matematik 2.

Webb: https://www.thegameassembly.com/programs/technical-artist/

Som en technical artist utvecklar du de verktyg som dina kollegor sedan använder, som animationssystem och liknande. Utbildningen omfattar bland annat shaders och spelmotorer, och under studietiden kommer du att skapa totalt tre spel. 20 veckors praktik ingår. Ansökningsprocessen inbegriper att du skickar in en portfolio med dina skapelser, samt intervju och tester.

Leveldesigner

Omfattning: 2.5 år/110 veckor

Poäng: 550 yhp

Sista anmälningsdag: 30 april

Behörighet:  Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6.

Webb: https://www.thegameassembly.com/programs/level-design/#top

Leveldesigner-utbildningen finns numera på tre orter: Malmö, Stockholm och Umeå. I fokus står de tre grundpelarna: teknik, design, grafik. Utbildningen erbjuder också fördjupade studier och möjligheten att specialisera sig som technical designer, eller world designer. I antagningen ingår bedömning av din portfolio, och sedan en intervju för de som går vidare.

Spelgrafiker

Omfattning: 2.5 år/110 veckor

Poäng: 550 yhp

Sista anmälningsdag: 30 april

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6.

Webb: https://www.thegameassembly.com/programs/game-art/

Utbildningen finns i både Malmö, Stockholm och Umeå, och fokuserar främst på 3d-grafik. En introduktion till 2d, samt konceptkonst, ingår dock också. Ungefär halva utbildningen är ämnesstudier, om hantverk och tekniker – medan resten är praktiskt skapande av spel. Målet är att du efter avslutade studier ska kunna jobba som bland annat spelgrafiker, 3d-designer, karaktärsdesigner och liknande. Även här ingår bedömning av portfolio, samt en intervju, i antagningsprocessen.

Spelprogrammerare

Omfattning: 2.5 år/110 veckor

Poäng: 550 yhp

Sista anmälningsdag: 30 april

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6, Programmering 1 och Matematik 3b/3c.

Webb: https://www.thegameassembly.com/programs/game-programming/#top

På den här utbildningen lär du vanliga algoritmer och programspråk som används i spelutveckling. Förutom C++ får du också studera bland annat AI och scripting. En unik detalj med utbildningen är att du får chansen att utveckla din egen spelmotor, som sedan används i spelskapandet på skolan. I antagningsprocessen ingår ett digitalt test i matematik, logik och programmering, som du gör hemma, samt en intervju. Utbildningen finns i Malmö, Stockholm och Umeå.

 

Nackademin

Virtual reality-utvecklare

Omfattning: 2 år

Poäng: 400 yhp

Sista anmälningsdag: Hösten 2019 (utbildningen startar vt 2020)

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst godkänt i Svenska 2/B, Engelska 5/A, Matematik 2/B, Programmering 1/A.

Webb: https://nackademin.se/utbildningar/virtual-reality-utvecklare/

En virtual reality-utvecklare måste kunna skapa trovärdiga världar som spelare ska interagera med. I den här utbildningen, som ges i Stockholm, får du lära dig om saker som augmented reality, virtual reality-hårdvara, 3d-grafik och mycket annat. Målet är att du efter avslutade studier ska ha de breda kunskaper som behövs för att arbeta som virtual reality-utvecklare.

 

Axevalla folkhögskola

Allmän dataspel/nätverksinriktning

Omfattning: 1 år

Sista anmälningsdag: 1 juni

Behörighet: Inga, det här är en behörighetsgivande kurs.

Webb: https://axevalla.fhsk.se/utbildningar/data-spelinriktning/

Axvall ligger mellan Skövde och Skara, och där kan du som behöver läsa upp till grundbehörighet göra det – och samtidigt få grundläggande kunskaper om bland annat spelutveckling och nätverk. Profilkursen innehåller delar som ”kunskap om gränssnitt”, ”datorns uppbyggnad” och ”speldesign” och ”programmering”. Studierna avhandlar både mjuk- och hårdvara, således.

 

Playgroundsquad

Artist

Poäng 400 yhp

Sista anmälningsdag: 17 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet

Som Artist lär du dig skapa grafiskt innehåll för spel, från de första konceptteckningarna till färdiga 3D-modeller som används i spelet. Under utbildningen arbetar du i projekt tillsammans med skolans andra studenter inom andra inriktningar, och lär dig samarbete vid sidan om din individuella nisch.

Designer

Poäng 400 yhp

Sista anmälningsdag: 17 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: https://www.playgroundsquad.com/disciplines/designer/

Under utbildningen som Designer lär du dig skapa grunden till själva spelupplevelsen. Du lär dig de grundläggande principerna för speldesign och hur du implementerar idéer för att skapa bra spelupplevelser. Teori blandas med praktik i spelprojekt som utvecklas tillsammans med skolans andra discipliner.

Programmer

Poäng 400 yhp

Sista anmälningsdag: 17 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: https://www.playgroundsquad.com/disciplines/programmer/

Programmer fokuserar på arbete i C++, och utöver att lära dig generella kunskaper som programmerar får du också möjlighet att specialisera dig inom ett par områden. Utbildningen behandlar bland annat AI, rendering och fysik och under tiden får du möjlighet att pröva kunskaperna skarpt i spelprojekt som genomförs med de andra studenterna på skolan.

Changemaker Educations/Futuregames

Futuregames 2d-grafik

Omfattning: 2 år

Poäng: 450 yhp

Sista anmälningsdag: 1 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6, eller bevis på motsvarande kunskaper.

Webb: http://cmeducations.se/utbildningar/program/2d-grafik

Changemaker Educations driver ett flertal spelrelaterade yrkesutbildningar, i nära samarbete med spelbranschen (Avalanche, Dice, Paradox med flera ingår i samarbetet). Futuregames-utbildningarna ges i Stockholm, och innehåller i regel 30 veckors praktik. Det finns också preparandkurser för den som vill öka chansen att komma in.

Det här programmet ger dig färdigheter i sådant som concept art, specialeffekter, gränssnittsdesign och animation. Fokus är på praktiskt lärande, och målet är att du ska kunna få jobb som grafiker direkt efter avslutade studier. I ansökningen ingår att du skickar in arbetsprover och cv.

Futuregames 3d-grafik

Omfattning: 2 år

Poäng: 450 yhp

Sista anmälningsdag: 1 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6, eller bevis på motsvarande kunskaper.

Webb: http://cmeducations.se/utbildningar/program/futuregames-3d-grafik

Precis som med 2d-utbildningen ämnar den här 3d-inriktningen att ge dig en bred grund. Du får bland annat lära dig att skapa texturer av hög kvalitet, 3d-modeller, och animera karaktärer och objekt. Även förståelse för affärsdelen av branschen ingår.  Efter avslutade studier ska du kunna arbeta som till exempel karaktärsdesigner eller miljödesigner. Som vanligt ingår arbetsprover i ansökningsprocessen.

Futuregames spelprogrammering

Omfattning: 2 år

Poäng: 550 yhp

Sista anmälningsdag: 1 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6, Matematik 2 och Programmering 1 (eller bevis likvärdiga kunskaper).

Webb: http://cmeducations.se/utbildningar/program/futuregames-spelprogrammering

Som programmerare är du grundstommen i alla spelbyggen. På den här utbildningen får du studera bland annat spelfysik och AI. Tillsammans med studenter på andra program får du prova på att simulera professionellt spelskapande med fokus på samarbete. Utöver programmering i C++ ingår också bland annat att lära sig arbeta med Unreal Engine 4 och Unity. Efter utbildningen kan du arbeta som systemdesigner, spelprogrammerare eller AI-programmerare, för att nämna några.

Futuregames speldesign

Omfattning: 2 år

Poäng: 450 poäng

Sista anmälningsdag: 1 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet. Minst E i Engelska 6, eller bevis på motsvarande kunskaper.

Webb: http://cmeducations.se/utbildningar/program/futuregames-speldesign

Som speldesigner kan du komma att ägna dig åt lite olika saker, från nivådesign till ett mer övergripande ansvar. Det här programmet har som mål att ge dig det du behöver för att kunna arbeta som producent, gameplay designer och liknande yrkesroller. Utöver att lära dig Unity och Unreal Engine 4, får du också designa spel för datorer och mobiler,samt hur man arbetar kundfokuserat. Allt för att förstå hela processen med hur ett spel blir till. Som med alla Futuregames-utbildningar ingår arbetsprover i ansökningsprocessen.

Experience designer

Omfattning: 2 år

Poäng: 400

Sista anmälningsdag: 1 maj

Behörighet: Grundberhörighet. Minst E i Engelska 6 och Svenska 2.

Webb: http://cmeducations.se/utbildningar/program/experience-designer

Den här utbildningen ligger inte under Futuregames-paraplyet, och är inte främst en spelutbildning. Den har dock sådana inslag, om än ett annat fokus. Utbildningen ges i House of Change på Södermalm i Stockholm och inriktar sig på digital innovation och användarupplevelser. I det ingår sådant som speldesign, gamification och spelpsykologi , men också affärsutveckling. Exempel på möjliga yrkesroller efter avslutade studier är, förutom just experience designer, gamification designer och ux designer.

 

 

Forsbergs skola

Game design

Omfattning: 2.5 år

Poäng: 550 yhp

Sista anmälningsdag: 7 juni

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: http://www.forsbergsskola.se/utbildningar/game-design/

Det här är en yrkesutbildning för den som antingen har gott om pengar, eller inte har något emot att ta ut ett större studielån. Utbildningen är nämligen avgiftsbelagd, och kostar totalt 260 000 kronor. För de pengarna får studera allt från programmering till speldesign och spel- och belöningsspsykologi. I studietiden ingår 40 veckors praktik. Antagning sker genom arbetsprover och intervju. För den som är intresserad går Forsbergs Game Jam Weekend av stapeln 4-5 maj. Det är kostnadsfritt, men antalet platser är begränsat.

Game art

Omfattning: 2.5 år

Poäng: 550 yhp

Sista anmälningsdag: 7 juni

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: http://www.forsbergsskola.se/utbildningar/game-art/

Precis som Forsbergs Game design-program är detta en avgiftsbelagd utbildning (260 000 kronor totalt). Stort fokus ligger på kreativitet, och kurser avhandlar allt från modellering och texturering till både 2d- och 3d-animation. 40 veckors praktik ingår. Skolans lokaler är tillgängliga dygnet runt för eget arbete. Antagning genom arbetsprover och intervju.

 

Ädelfors folkhögskola

Indie games studio

Omfattning: 1 år

Sista anmälningsdag: 15 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: https://adelfors.nu/kurser/laanga-kurser/indie-game-studio/

Det här är en kurs som i första hand vänder sig till de som redan har kunskaper om spelutveckling, och som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Under utbildningens första termin får du chansen att skapa spel både på egen hand och tillsammans med andra, medan den andra inriktar sig mer på affärssidan av branschen. Mycket fokus läggs också på personlig utveckling.

Dataspelsutveckling

Omfattning: 1-2 år

Sista anmälningsdag: 15 maj

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: https://adelfors.nu/kurser/laanga-kurser/httpadelforsnuspel/

Den här utbildningen rymmer tre inriktningar: design, programmering och grafik. Syftet är att lära dig grunderna i spelskapande, för att se om det är något som passar dig, och att förebereda för vidare studier. Skolan arbetar enligt specialpedagogiska myndighetens riktlinjer för att skapa en bra studiesituation.

 

Kristinehamns folkhögskola

Allmän kurs: spel och lärande

Omfattning: 1 år

Behörighet: Godkänt i Svenska 1, samt ha studerat eller flera år på gymnasiet med några godkända kurser.

Webb: https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Varmlands-lan/Kristinehamns-folkhogskola-KPS/Kurser/2018ht/allman-kurs-spel-och-larande/

Du som inte har fullständiga gymnasiebetyg men ändå drömmer om ett jobb i spelbranschen kan kanske ha utbyte av den här allmänna utbildningen, som ”utforskar lärandet som sker med spel, samt möjligheterna till vidareutbildning inom dataspel”. Målet med kursen är i första hand att få gymnasiekompetens, stärka självförtroendet för fortsatta studier, samt få kunskap om lärande via spel.

 

Yrgo Göteborg

Game programmer

Poäng 400 yhp

Sista anmälningsdag: 15 april

Behörighet: Grundläggande behörighet

Webb: https://yrgo.se/utbildningar/media-och-kommunikation/game-programmer/

Programmeringsutbildning framtagen av spelutvecklare som drivs i nära samarbete med flera spelstudior. En tredjedel av utbildningen är arbetsplatsförlagd, så du får goda chanser att knyta kontakter inför yrkeslivet.

Computer graphics design

Poäng: 400 yhp

Sista anmälningsdag: 15 april

Behörighet: Grundläggande behörighet

https://yrgo.se/utbildningar/teknik/computer-graphics-design-produktvisualisering/

En utbildning där du får lära dig 3d-grafik. Realtidsgrafik (vr), visualisering och animation ingår. Både teori och praktik är en naturlig del av utbildningen. Inte specifikt fokuserad på spel, utan mer brett för framtida jobb inom allt från byggbranschen till reklam.

Läs också: Vikingar i nästa Assassin’s Creed?!

Sidor: 1 2

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar