facebook_pixel
Riot Games försöker blockera könsdiskrimineringstämningar av nuvarande anställda

Riot Games försöker blockera könsdiskrimineringstämningar av nuvarande anställda

Förra hösten uppdagades Riot Games sexistiska företagskultur, varpå ett gäng nuvarande och tidigare anställda försökte stämma studion för könsdiskriminering. Sedan dess har Riot Games till synes tagit steg i rätt riktning, främst genom att anställa en “chief diversity officer” i mars.

Nu har ändå grytan börjat bubbla igen (om den nu någonsin slutade bubbla till att börja med), och via Kotaku har vi fått reda på att Riot Games försöker blockera två fortfarande anställda kvinnor från att ta ärendet vidare hos den allmänna domstolen, detta genom att tvinga in dem i skiljedomstol, något Riot Games säger sig ha rätt till baserat på kvinnornas ursprungliga anställningskontrakt (bland annat Google, Facebook och Uber har tidigare använt sig av liknande klausuler, även om de börjat backa undan från dem).

Domar som fälls av skiljedomare kan, enligt Wikipedia, inte överklagas, och ingen får heller vittna under ed, samtidigt som förfarandet hålls hemligt. Kontentan av ärendet är således att Riot Games kan tysta ner fallet rejält, vilket hjälper dem att skydda sin publika image, även om man tack och lov inte har samma inflytande över de före detta anställda som inte längre jobbar hos studion, och därför inte begränsas av kontrakt.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar