facebook_pixel
Rapport: Fortnites skyhöga utvecklingstempo kräver 70-timmars-veckor av de anställda

Rapport: Fortnites skyhöga utvecklingstempo kräver 70-timmars-veckor av de anställda

Igår uttryckte jag min beundran över hur Fortnite-utvecklarna Epic Games ständigt lyckas mata sitt spel med nytt innehåll, för att hålla upplevelsen fräsch. Denna arbetsmetodik har dock givetvis ett pris, och precis som vanligt är det de som befinner sig längst ned i hierarkin som får betala.

En ny djuplodande rapport av Polygon målar nämligen bilden av en studiokultur som påminner väldigt mycket om det moderna Bioware. Detta trots att Epic Games just nu tjänar alla pengar i världen, och därmed borde kunna undvika att pressa personalen till regelbundna 70-timmars-veckor, ibland närmare 100 timmar.

– Företaget ger oss obegränsat med ledig tid, men det är nästan omöjligt att använda den. Om jag tar ledigt så faller arbetsbördan på andra personer, och ingen ville vara “den där killen”, sade en anonym anställd.

– Jag känner till personer som vägrade arbeta på helgerna, och då missade vi en deadline på grund av att deras del av paketet inte blev klart, och då sparkades de. Folk förlorar sina jobb för att de inte vill arbeta så här mycket.

En representant för Epic Games medger att studions anställda “arbetar mycket hårt”, men tillägger att de stiger in när de blir medvetna om att anställda arbetar alltför mycket. Man kräver ändå att allt ska bli gjort så snabbt som möjligt och helst med detsamma, så det är inte undra på att ekvationen inte riktigt går ihop.

– Det största problemet är att vi uppdaterar spelet hela tiden. Cheferna fokuserar på att hålla Fortnite populärt så länge som möjligt, särskilt med tanke på alla konkurrenter som lanseras.

– Cheferna reagerar och ändrar saker konstant. Allting måste göras omedelbart. Vi tillåts inte lägga tid på någonting. Om något går sönder, exempelvis ett vapen, då kan vi inte bara stänga av det och fixa det med nästa uppdatering. Det måste fixas omedelbart, samtidigt som vi jobbar på nästa veckas uppdatering. Det är brutalt.

Sedan lanseringen av Fortnite har Epic Games fördubblat antalet heltidsanställda, och man har också börjat använda sig av visstidsanställda. Uppenbarligen räcker det fortfarande inte till.

– Du har ett kontrakt. Det kan sträcka sig över tre månader, eller ett år. Men om du inte jobbar extra, så är det väldigt troligt att ditt kontrakt inte förnyas, sade ytterligare en anonym Epic Games-anställd.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar