facebook_pixel
EU anklagar Steam för geoblockering, strider mot den fria EU-marknaden

EU anklagar Steam för geoblockering, strider mot den fria EU-marknaden

Att spelutgivare ibland väljer att sälja spel för olika priser i olika länder (eller inte överhuvudtaget) är inget nytt, men nu har EU-kommissionen avslöjat (via Di) att de anklagar fem olika spelutgivare, däribland Steam-ägarna Valve, för otillåtet användande av geoblockering.

Utöver Valve anklagas även THQ Nordic-ägda Koch Media (vars aktiepris föll med 8 procent efter det här beskedet, innan det snabbt klättrade upp till ett fall på omkring 2 procent), Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive och Bethesda-ägarna Zenimax.

– I en sann digital inre marknad bör europeiska konsumenter ha rätt att köpa och spela vilka spel de vill oavsett var i EU de bor. Konsumenter bör inte förhindras från att handla mellan medlemsländer för att hitta bästa möjliga inköpsvillkor. Valve och de fem spelutgivarna har nu möjlighet att svara på våra bekymmer, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en kommentar.

Geoblockering hänvisar i det här fallet till tekniker som förhindrar människor inom ett visst geografiskt område från att få tillgång till visst material på internet (främst genom att ip-adresser blockeras), i det här fallet först och främst spel som säljs i andra EU-länder (till andra priser) via Steam.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar