facebook_pixel
Anno 1800 – Recension

Anno 1800 – Recension

Om man får tro Anno 1800 så var den industriella revolutionen var inte så mycket revolutionär som den var trivsamt familjär.

Året är 1800. Eller Anno 1800, som det heter. Efter en ganska infekterad släktdispyt har jag startat ett nytt affärsimperium på en charmerande liten ö. Jag tillverkar allt från kläder och tvål gjord av grisfett, till öl och snaps. Väldigt mycket öl och snaps. Ett välde byggt på sprit visar sig dock vara bräckligare än man kanske kan tro.

Till en början växer mitt nya lilla samhälle så det knakar. Jag expanderar till ett par nya öar, och alla mina grannar är förtjusta i mig. En av dem vill till och med ha en allians, vilket jag gladeligen accepterar. Snart visar det sig dock att min allierade är en bråkstake som drar in mig i ett krig jag inte kan vinna. Mina hamnar bombas sönder, folket lackar ur och lever rövare på gatorna och av min tidigare så stolta flotta återstår endast småflis. Mitt idylliska, industriella örike faller plötsligt på några minuter – allt för att jag valde fel vänner.

Okej, min flotta var mer eller mindre småflis redan innan kriget startade. Helt enkelt för att kriget är så frånvarande under majoriteten av Anno 1800 att jag helt enkelt glömde bort att tillverka fler krigsfartyg. Min lilla armada av handelsfartyg hade inte mycket att komma med.

Läs också: Tropico 6 – Recension

I korthet:

Vad är det?

En engagerande industriell revolution som är mer industri än revolution.

Utvecklare

Blue Byute

Utgivare

Ubisoft

Webb

ubisoft.com/en-gb/game/anno-1800/

Cirkapris

450:-

Pegi

7år

Spelat på

Intel Core i5-7600k

16 GB RAM

GTX 1070

Kolla även in

Tropico 6

När det händer mycket samtidigt kan det bli hett om öronen.

Sprudlande imperium

Mestadels är Anno 1800 en trivsam och mysigt småputtrig stadsbyggare. Emellanåt är spelet dock, trots ett avskalat gränssnitt, lite svårnavigerat. Spelet är dåligt på att tala om vissa saker för dig, och en del aspekter känns onödigt omständliga och pilliga. När det händer mycket samtidigt blir det snabbt ganska rörigt. Framför allt är handelssystemet mest frustrerande. Du kan skapa handelsrutter, och specificera vilka fartyg som ska sälja, köpa eller frakta vilka varor – men det är svårt att få någon som helt överblick. Inte heller talar spelet om för dig om något inte fungerar som det ska. Då stannar helt sonika handeln bara av. Resultatet är att jag mest vill skita i handeln helt, och dra in pengar genom att utföra sidouppdrag istället.

Men trots vissa invändningar så har Blue Byte fått Anno 1800-skutan på rätt kurs, efter de senaste delarna i serien – som kändes lite väl tunna. Här finns massor att bygga, och produktionskedjor att hålla reda på. Dessutom kan du censurera lokalpressen, och skicka iväg expeditioner till nya landområden. Det är beroendeframkallande att utveckla ditt lilla samhälle från en blygsam bondekoloni till ett sprudlande imperium (inte minst visuellt) med ingenjörer och rika finansiärer som spatserar runt på gatorna och spelar allan.

Detta är kort och gott klassisk Anno-strategi. För mig hamnar Anno 1800 i ungefär samma korg som Tropico 6. Det är bekant, men matigt och underhållande och tillför tillräckligt mycket flärd för att kännas värt besväret. Däremot slarvar man bort tillfället att skildra en väldigt omvälvande tid som den industriella revolutionen i mer intrikat detalj. Utöver lite arga arbetare ibland så lyser den sociala utvecklingen i stort med sin frånvaro, och känslan av bli serverad en förljugen idyll är svår att skaka av sig. Jag hade hellre sett mer fokus på den sociala biten än de närmast påklistrade sjöslagen. Å andra sidan lockar onekligen tanken på att bygga en enorm flotta och hämnas på den där jäveln som bombade sönder mitt imperium. Är man en kolonial exploatör så är man, antar jag.

Läs också: Star Wars Jedi: Fallen Order – kolla första trailern här

Låt dig inte luras av den glada rosa färgen – de är ute efter blod och flis.
Anno 1800 – Recension Reviewed by - .
3.9

Utslag

78%
78%
En underhållande, om än idylliskt rentvättad, gestaltning av den sotiga industriella revolutionen.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar