facebook_pixel
Taiwanesiska skräckspelet Devotion togs ner från Steam efter Nalle Puh-kontrovers

Taiwanesiska skräckspelet Devotion togs ner från Steam efter Nalle Puh-kontrovers

Att Kina gärna tar till censur om man uttrycker kontroversiella åsikter är inget nytt. Man uppskattar inte heller skämt på den sittande presidenten Xi Jinpings bekostnad, vilket nu lett till att den taiwanesiska skräckisen Devotion har tagits ner från Steam, efter att ett gammalt meme upptäckts i spelet.

Memet i fråga jämför Disneys dumbjörn Nalle Puh med Xi Jinping, och dök upp i Devotion. Detta ledde till recensionsbombande av den idag ansenliga kinesiska Steam-publiken, vilket i sin tur resulterade i att utvecklarna hos Red Candle Games valde att ta ner Devotion helt och hållet från Steam, även i vår del av världen.

I det här inlägget säger Red Candle Games att man kommer granska spelet för att se till att det inte innehåller något “oavsiktligt material”, däribland det berörda memet, som sägs ha varit menat som placeholder i väntan på de färdiga texturerna. Utvecklarna har dock tidigare uttryckt politiska åsikter på Twitter (Taiwan är en stat med “kontroversiell politisk status” för att använda Wikipedias klassificering, eller “It’s complicated” för att använda Facebooks, men har bland annat demokratiska val) vilket gör att det hela klingar lite falskt.

Kort sagt rör det sig om en soppa långt bortom gemene mans personliga politiska kunnande, men eftersom Devotion faktiskt anses vara ett lyckat psykologiskt familjedrama så hoppas åtminstone vi att det återvänder till Steam inom kort, både i vår del av världen och i Kina.

Här är lanseringstrailern för Devotion.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar