facebook_pixel
RTX 2080 – Grafik för dig som vill lira i 4K

RTX 2080 – Grafik för dig som vill lira i 4K

MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO

Ca 9 600:-

MSI

En aningen överdimensionerad lösning som kombinerar bra kylning med stilren LED.

MSIs grafikkort är utrustad med företagets torxbaserade trefläktslösning som alltid varit känd för hög kylkapacitet till låg ljudnivå. Detta är fallet även med detta kort där det stabila luftflödet snabbt transporterar bort varm luft från innanför flänsarna. Tack vare att fläktarna inte är symmetriskt placerade skapas även en bättre spridning över rätt kretsar och områden.

På fläktarnas över- och undersida hittar vi RGB- belysning som är aningen större och med svagare sken än normalt. Dessa blir emellertid klart effektfulla och matchas med ljus på övre långsidan. Nackdelen med MSIs lösning är att kortet tar mycket plats – kortet är exempelvis nästan 4,5 cm längre jämfört med KFA2s lösning.

Ser vi till prestandan ligger MSI i det övre mellanskiktet med sin fabriksöverklockade hastighet på 1 860 megahertz, och vi kan utan bekymmer lira alla våra spel i på ultra-inställningar. Vi kan även använda det utmärka programmet Afterburner för att nå högre hastigheter om ditt chassits luftflöde tillåter. Kortet drivs med dubbla åttapinnars strömanslutningar och dessa behövs verkligen då kortet blir ganska krävande när vi ökar frekvensen.

84 %


Palit Geforce RTX2080 GamingPro OC

Ca 8 800:-

Palit

Slimmat referensbaserat kort som passar i mindre chassin.

Detta är ett kort som ligger mycket nära Nvidias referensdesign. Kortet har det minsta yttermåttet av samtliga i vårt test och bör passa i alla chassin med dubbla kortplatser. Framför allt har kortet en låg höjdprofil – tacksamt i de lägen då det är ont om plats över och man måste dra exempelvis fläktkablar över.

GamingPro OC som kortet heter, har en enkel struktur med minimala kylflänsar och två plattmonterade fläktar. Dessa gör ett förvånansvärt bra arbete under standardinställningar men räcker inte riktigt till när vi börjar överklocka kortet, då vi också får ett vinande läte från fläktarna. Kortet har tre DP, en HDMI och en Typ-C anslutning för maximalt fyra skärmar.

Kortet drivs av en åtta- och en sex-pinnars anslutning vilket även räcker till för att hantera överklockning. Tack vare kortets sparsamma design och speciallösningar blir det testets bästa lösning att köra i NV Link-konfiguration, både sett till kortets bredd men också då de är extremt lätta att kombinera med en brygga. Prestandamässigt ligger kortet i den undre regionen, men där är det som sagt inte mycket som skiljer korten åt.

80 %


Zotac GAMING GeForce RTX 2080 AMP Extreme

Ca 10 400:-

Zotac

Toppöverklockat kort med enastående RGB och aningen för bred baksida.

Zotac har alltid varit kända för att skapa minimala och effektiva lösningar. Detta kort är lite av en mix i detta sammanhang; det kräver bara två kortplatser och den externa fläktlösningen sticker enbart ut en knappt halv kortplats extra. Däremot så har Zotac till detta kort använt en del utrymme även på baksidan som sticker ut mer än övriga kort, så håll utkik för det om du har en större CPU-kylare.

På framsidan finns tre fläktar vilka kan justeras individuellt för att nå bästa balans mellan kylning och ljudnivå. Denna lösning fungerar riktigt väl med en överlag tyst drift också under hög belastning. Det enda vi upplever i vissa lägen är att när fläktarna varvar upp, skapas en udda resonans som vi reagerar på. Kortet har en utdragen V-formad RGB-belysning över de främre fläktarna och på kortsidan.

Ser till prestandan har Zotac den högst ställda fabriksöverklockningen med 1 905 MHz vilket om än med liten marginal gör kortet till testets snabbaste. Via programmet FireStorm kan vi dessutom öka prestandan ytterligare något. Som merparten av korten får vi här tre DP, en HDMI och en Typ-C anslutning.

88 %


Q&A

GTX kontra RTX
Nvidias senaste grafikarkitektur kallas för Turing, och den föregående hette Pascal. Namnet RTX innebär att den nya arkitekturen är optimerad för Ray tracing eller strålspårning, samt Tensor-kärnor som utvecklats för maskininlärning och nya kantutjämningstekniken Deep Lear Super-Sampling (DLSS). Enkelt uttryckt kan man säga att tekniken lär sig hur bilder i spel renderas och skapar bättre bilder utan att kräva några extra resurser. Dessutom ger just strålspårning oss mer verklighetstrogna reflektioner och skuggor. En annan påtaglig skillnad är att vi med RTX-korten äntligen får GDDR6-minne vilka kommer köras i 14 gigahertz jämfört med 11 i GTX-serien.

Vad är NV Link?
De flesta av oss har under åren vant oss vid att kunna förbättra grafikprestandan genom att använda två eller flera grafikkort samtidigt. Dessa har då länkats samman med vad som i AMDs fall kallas för CFX, eller SLI hos Nvidia. Den senare tekniken har funnits i mer än ett decennium, men i samband med ovan nämnda Pascal-arkitektur började företaget att se teknikens begränsningar. Bandbredden räckte inte till. Detta ledde först till Nvidia utvecklade vad som kallas för SLI High Bandwidth Bridge som levererade dubblerad bandbredd. Med Turing tog det återigen stopp, och den nya NV Link-tekniken har en bandbredd på 25 GB/s för 2080 respektive 50 GB/s för 2080 Ti, vilket ska jämföras med 2 GB/s för höghastighets-SLI. Värt att notera är även att kommande 2070 inte kommer att ha stöd för vare sig SLI eller NV Link.

2080 vs 2080 Ti
Vid lanseringen fick vi se två RTX-baserade kort: 2080 och 2080 Ti. Vad skiljer dessa åt förutom ett pris som ligger närmare 50 % högre för Ti-modellerna? Ja, det blir mycket siffror, men börjar vi med antalet Cuda-kärnor så kommer basmodellen med 2 944 kärnor medan Ti har hela 4 352. Basmodellen har aningen högre basklocka, 1 350 jämfört med 1 515 MHz, men då Ti har en bredare minnesbuss (352 bitar jämfört med 256 för basmodellen) når Ti upp i en total minnesbandbredd på hela 616 GB/s jämfört med 448 GB/s. Båda modellerna har stöd för fyra samtidiga skärmar och en maximal upplösning på 7 680*4 320 eller 8K.

När behöver du uppgradera?
Det är alltid kul med ny hårdvara, och som gamer vill man alltid ha den senaste processorn, blixtsnabb lagring, ett grafikkort som klarar allt och mikroskopisk latens. Att hålla denna nivå kostar betydligt mer än vad de flesta av oss kan avvara, och då grafiken är en av de verkliga pengaslukarna kan det vara värt att tänka efter innan en investering. Det finns inga tydliga regler att följa, men en fingervisning gällande en eventuell uppgradering till ett 2080-kort är denna: om du vill spela i 4K på höga inställningar, eller rentav i upplösning över 4K, är en uppgradering oftast motiverad. Spelar du i FHD (1 920 x 1 0 80) eller 2K räcker oftast ett 1 080, och går du ner på FHD med medelinställningar så klarar du dig även med enklare grafik.

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar