facebook_pixel
Microsoft-anställda protesterar att företaget utvecklar Hololens för militärt bruk

Microsoft-anställda protesterar att företaget utvecklar Hololens för militärt bruk

November 2018 ingick Microsoft ett samarbete med den amerikanska militären. Samarbetet gav Microsoft 480 miljoner dollar (närmare 4,5 miljarder kronor) i gengäld för 100,000 Hololens-enheter som armén ämnade använda för träning och även för att “öka dödligheten” i faktiska stridssituationer.

Denna användning av Hololens har dock fått en grupp Microsoft-anställda att se rött. I ett öppet brev till ledningen protesterar gruppen – som kallar sig Microsoft Workers 4 Good – mot kontraktet och kräver att företaget omedelbart upphör all utveckling av vapen och stridteknologi.

– Vi vägrar att skapa teknologi för krigsföring och förtryck. Vi finner det oroande att Microsoft arbetar med att tillhandahålla vapen till den amerikanska militären, och därigenom hjälpa ett enskilt land att “öka dödligheten” med verktyg som vi byggt. Vi gick aldrig med på att utveckla vapen och vi kräver att ha något att säga till om hur vårt arbete används.

Vidare berättar de brevet om hur exakt militären ämnar använda Hololens i strid. Meningen är att använda Hololens-teknologin för att skapa en illusion av ett spel, för att “distansera soldater från den hårda verkligheten av blodspillan.”

Hela brevet finns att läsa här:

Gruppen uppmanar även andra Microsoft-anställda att skriva under en intern namninsamling som efter några timmar hade nått över 100 signaturer. Än så länge har varken Microsoft eller armén uttalat sig.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en fru, två katter och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar