facebook_pixel
Månadens hårdvara – med AMD Radeon VII, fantastiska lurar och mycket mer!

Månadens hårdvara – med AMD Radeon VII, fantastiska lurar och mycket mer!

“Ljudlös perfektionism i minimalt format”

Corsair CARBIDE SERIES 275Q
Ca 900:- Corsair

Carbide Series 275Q är ett stilrent chassi för snobbgamern.

Trots att vi alla har en liten – eller stor – gamer inom oss är det långt ifrån alla som vill skylta med detta. Det finns även en grupp som föredrar att visa upp sin precision inom olika spel snarare än att skylta med en rigg som lyser upp som en julgran. Detta är chassit för just denna målgrupp, och fler därtill. Chassit är mattsvart med en front i borstad aluminium som ger en exceptionell känsla av lyx. Något som även förstärks av de vibrationsdämpande fötterna i krom.

Carbide 275Q är ett kompakt midtowerchassi som bara mäter 455 x 460 x 211 mm. Trots detta rymmer chassit en extremt effektiv ljuddämpning som gör det näst intill ljudlöst – perfekt för våra sena gamingsessioner. 275Q har en mycket effektiv kyllösning med plats för sex 120 mm-fläktar eller multipla radiatorer. För att skapa den optimala balansen mellan kylning och ljudnivå har chassit även en integrerad PWM-styrd fläkt-repeater. Denna gör att vi från en moderkortsanslutning kan sammankoppla alla våra sex fläktar för enkel hantering.

På insidan finns utrymme för moderkort på upp till ATX-format med grafikkort på upp till 370 mm och fullstora PSU på 180 mm. Vi får totalt nio expansionsplatser varav två är vertikala. I botten finns plats för dubbla 3,5 tums-diskar. På moderkortsplåtens baksida finns förutom ett gediget utrymme för kabeldragning även plats för fyra 2,5 tums-enheter.

För att undvika att systemet blir dammfyllt kommer enheten med dammfilter både i fronten och i botten. För den som önskar kan även topplocket enkelt lyftas bort för att maximera luftgenomströmningen, eller för enkel montering av fläktar eller radiatorer. Kort och gott är det ett väl genomtänkt chassi med mycket hög konstruktionskvalité för sin prisklass. Det enda vi faktiskt saknar på chassit är en frontmonterad Typ-C-anslutning som komplement till dubbla USB3.

85 %

Läs också: Månadens övriga hårdvarutester


MÅTT: 460 x 455 x 211 mm
MATERIAL: Stål
MAXIMAL GPU-LÄNGD: 370 mm
MAXIMAL PSU-LÄNGD: 180 mm
MAXIMAL CPU-KYLARHÖJD: 170mm
EXPANSIONS-PLATSER: 7 + 2
LAGRINGSPLATSER: 2 st 3,5” + 4st 2,5”
ANTAL FLÄKTPLATSER: 6 st 120 mm
VIKT: 6,08 kg

“När bara det bästa är bra nog”

Asus ROG Rapture GT-AX11000
Ca 5 250:- Asus

Världens första 10 gigabits-wifi-router för extrem gaming med högsta skydd.

Asus är ett av de första företagen i världen som tar steget in på nya wifi-marknaden kallad WiFi6 eller -AX. Företaget har lanserat flera olika lösningar men i GT-AX11000 samlar de all sin kunskap och alla finesser i en fullmatad superrouter med fokus på gaming i världsklass.

Enheten är svart med kopparfärgade detaljer och kommer med totalt åtta löstagbara antenner. Dessa använder tre band; ett 2,4 och två 5 GHz som tillsammans har en teoretisk maximal överföring på smått otroliga 10 756 Mpbs. Till detta får vi även fyra gigabit och en 2,5 gigabits lanportar samt en wanport.

På insidan drivs enheten av en fyrkärning processor på 1,8 GHz vilket möjliggör bästa möjliga spelacceleration både sett till utnyttjande av hårdvarurelaterade lösningar och tack vare flera unika programlösningar. Ett par exempel på detta är Gamefirst V, Game Boost och GPN som tillsammans ger upp till 90 procent lägre ping. En annan väldigt klyftig grej är Asus lösning för port forwarding som är den enklaste vi testat och som alla kan utföra på mindre än 30 sekunder.

Tack vare att routern har tre separata band kan vi viga ena 5GHz för gaming och på detta sätt vara garanterade maximal genomströmning helt utan störningar. Ytterligare en nyhet på GT-AX11000 är att enheten försetts med Aura RGB belysning på ROG-loggan vilken sedan kan matchas med vår övriga utrustning.

Två avslutande delar som, tillsammans med övriga funktioner, gör modellen till den i särklass bästa router vi testat till dags dato är, för det första, den integrerade säkerhetslösningen AiProtection Pro som utvecklats tillsammans med Trend Micro. Tack vare denna lösning får alla enheter på nätverket ytterligare en skyddsnivå utan att det påverkar prestandan vare sig på enheterna eller routern.

Den andra delen är Asus briljanta AiMesh-lösning. Genom att välja en specifik firmware från Asus gör vi om en standardrouter till en meshbaserad lösning som sedan kan kombineras med olika av Asus övriga routrar och extenders för att skapa ett unifierat trådlöst nätverk med ett och samma SSID. Det ger oss högsta gamingprestandan över samma nätverk oavsett var i huset vi befinner oss. Behöver du flytta runt med din bärbara gaminglaptop förlorar du aldrig syncen.

Vi måste även avslutningsvis beröra AX-lösningen. För att denna ska fungera fullt ut krävs så klart att klienterna använder samma standard vilket långt ifrån alla bärbara och fasta enheter gör i dagsläget. Men tekniken stannar inte bara vid detta med extrem prestanda. En minst lika intressant sidoeffekt av den nya standarden är möjligheten att ansluta avsevärt flera enheter simultant utan att någon tappar prestanda. Denna effekt uppnår vi även med äldre enheter. Planerar du att köpa eller uppgradera din router är Asus ROG Rapture GT-AX11000 ett givet val.

95 %


WIFI-PRESTANDA: 2,4 GHz–1 148 Mbps + 2 st 5GHz–4 804 Mbps
ANTENNER: 8 st externa
PROCESSOR: 1,8 GHz Quad core
MINNE: 256 MB Flash + 1 GB Ram
KRYPTERING: 4-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS
PORTAR: 1 st WAN, 1 st 2,5 Gbps Lan, 4 st 1 Gbps Lan
USB: 2 st 3.1 Gen1
MÅTT: 240 x 240 x 60 mm
VIKT: 1,718 kg

“En spelrouter för proffsen”

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500
Ca 2 775:- Netgear

Optimal gamingprestanda med minimal lag.

Netgear har här tagit fram en gedigen gamingrouter med fyra externa antenner för bästa täckning, hastighet och minsta möjliga störning från andra wifi-enheter. På baksidan hittar vi fem gigabit lanportar. Enheten har dessutom dubbla USB-enheter vilka kan användas för extern lagring eller för att dela en skrivare.

XR500 drivs av det spelorienterande operativet DumaOS som Netgear utvecklat tillsammans med NetDuma. Detta är ett innovativt gränssnitt som hjälper oss optimera nätverket för våra olika spelenheter på enklaste men mest kraftfulla sätt. Detta OS är både XR500 styrka samtidigt som det är dess svaghet, då det hela tiden utvecklas. Vissa delar, om vi går lite djupare in i inställningarna, känns i skrivandes stund inte helt färdiga.

Ser vi till prestandan når enheten upp i en teoretisk maximal trådlös överföring på 2,6 Gbps men detta ska mer ses som en total prestandagräns för samtliga anslutna enheter. Vad som är viktigare är att vi under våra spelsessioner kan lira med våra sex testenheter i 4K ultraupplösning utan att spelandet någon gång blir lidande, vare sig sett till överföring eller lantenser.

Den andra stora fördelen med modellen är prestandan och täckning över längre distanser. Vi hade våra spelenheter placerade upp emot 40 meter från routern utan att detta inverkade något på prestandan. Utifrån denna aspekt, och sett ur ett spelperspektiv, är XR500 utan tvekan en av de fem bästa routrar vi testat.

82 %


VIKT: 801 gram
MÅTT: 321,9 x 243,7 x 55 mm
ANTENNER: 4 st löstagbara
ANSLUTNINGAR: 4 st lan, 1 st wan, 2 st USB3
WIFI: AC2600 – 800 [email protected],4 GHz + 1733 Mbps @5 GHz
CPU: Qualcomm dual-core 1.7 GHz
MINNE/LAGING: 512 MB/256MB
WIFI CHIP: Qualcomm QCA 9984
KÄNSLIGHET OS: DumaOS

“Unik gaming-switch med RGB-belysning”

Netgear Nighthawk SX10 Pro Gaming Switch GS810EMX
Ca 2 200:- Netgear

En grym multigigs-switch för högsta prestanda.

När Netgear valde att skapa en gamingfokuserad switch gick företaget all-in. Detta är en designmässig fullträff med ett komponentval i högsta klass. Modellen ser lite ut som ett rymdskepp och mäter hela 268 x 203 x 93 mm och väger massiva 1,51 kg.

På ovansidan hittar vi ett RGB försett med omvänt “V” som helt klart lyfter modellen och gör att den med fördel kan placeras på skrivbordet. Går vi till baksidan finner vi här åtta gigabitportar vilket kompletteras med dubbla tio-gigabitsanslutningar. Dessa stödjer även 100/1 000/2,5G/5G vilket gör att de passar med alla tänkbara anslutningar.

Den stora fördelen får vi såklart när vi ansluter vår dator med en tiogigabits-anslutning. SX10 har dock även ett av de mest kraftfulla och lättanvända gränssnitten vi testat på denna typ av lösning. Från kontrollpanelen får vi full nätverksövervakningen samtidigt som vi snabbt kan sänka eller höja bandbredd och hastighet för varje enskild enhet eller helt stänga av resterande enheter för att få ut det mesta av ditt nätverk under intensiva spelsessioner.

För att underlätta ytterligare har Netgear skapat flera olika profiler vilka optimerar switchen för olika ändamål. Oavsett om du ena stunden vill lira och i nästa vill prioritera streaming eller nedladdning ändrar du detta på bara sekunder.

91 %


VIKT: 1515 gram
MÅTT: 268 x 203 x 93 mm
ANTAL PORTAR: 8 st gigabit + 2 st 10-gigabit
MAXIMAL BANDBREDD: 56 Gbps
NÄTVERKS-PROTOKOLL: IGMPv2, IGMP, IGMPv3
STRÖM-FÖRBRUKNING: 14,2 watt

“En Freesync-optimerad skärm i jätteformat”

ASUS ROG STRIX XG35VQ
Ca 8 200:- Asus

En fenomenal VA-panel för ultrabred gaming.

Rog Strix XG35VQ är en välbyggd premiumskärm på 35 tum som jobbar med en upplösning på 3 440*1 440 med 107ppi. Skärmen är Freesync-optimerad och använder 100 Hz för en flimmerfri gamingupplevelse. Dessutom är XG35VQ böjd enligt 1 800R vilket ger en mer omslutande upplevelse vid både spel och andra former av underhållning.

För att skapa en ännu mer stabil bild är skärmen utrustad med såväl Extreme low motion blur (ELMB) teknik som även gör att objekten på skärmen framträder tydligare. Skärmen ansluts via antingen HDMI eller displayport och kommer dessutom med dubbla USB3-portar. På skärmens baksida finns en integrerad RGB-belysning och i fotens ställ finns ytterligare ett RGB-ljus som vi kan förse med en egen klanlogga eller liknade.

XG35VQ använder en VA-panel som ger en otrolig bild, detaljrikedom och färgåtergivning som tar spelandet till nya höjder. För att bredda användningsområdet för skärmen har Asus även inkluderat en speciell widget som enkelt låter oss välja mellan olika former av spel eller andra användningsområden. Vi kan här också styra blåljusnivåerna eller aktivera funktioner som integrerat crosshair, timer eller FPS-räknare i realtid.

Till det negativa hör att skärmen tyvärr inte har stöd för HDR eller utökad färgrymd. Vi kan också känna att skärmens kontroller, som är placerade på höger baksida, kan bli svåråtkomliga i de lägen vi kanske vill ta gamingen ett steg längre genom att använda två skärmar. Något som de ultratunna ramarna på XG35VQ verkligen bjuder in till.

90 %

Läs också: Nvidia: “Fjärde kvartalet var ett slag i magen”


PANELSTORLEK: 35 tum 21:9
PANELTYP: VA
UPPLÖSNING: 3 440 x 1 440
SVARSTID: 4 ms (gray to gray) , 1 ms MPRT
VISNINGSLÄGEN: scenery, racing, cinema, RTS, RPG, FPS, sRGB modes, MOBA mode, user mode
ANSLUTNINGAR: 2 st HDMI, DP, 2st USB3, hörlursuttag
MÅTT: 468,3 x 317,3 x 834,7 mm
VIKT: 12,2 kg

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar